PONS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL Pilihan Terbaik untuk Kulit Melecur

January 08, 2019 Mohaz Sue 0 Comments



Assalamualaikum..


Tentu ramai dah tahu tentang kebaikan menggunakan minyak zaitun dalam kesihatan samada diminum, dicampur dalam masakan atau sebagai sapuan pada kulit dan rambut. Moha sendiri berminat menggunakan minyak zaitun sejak terpengaruh dengan rancangan masakan luar negara yang lebih mengutamakan penggunaan minyak zaitun berbanding minyak masak biasa yang digunakan di Malaysia.

Harga mampu milik hanya RM25 sebotol (250ml). 

Extra virgin olive oil PONS adalah produk semulajadi yang bebas dari pewarna tambahan atau bahan pengawet. Minyak premium dengan rasa yang berbeza dari minyak zaitun biasa, mempunyai ciri yang beraroma segar dan kaya dengan vitamin E. Minyak yang didapati dari buah zaitun Arbequina segar yang dipetik dan dipilih secara manual dan mekanikal, memberikan hasil yang berkualiti tinggi diproses dan dibotolkan di Spain. 

Diantara Ciri Ciri Produk PONS ialah:

*First Cold Pressed. 

*Dari Beberapa Jenis Pokok Zaitun Terpilih. 

*Dengan Kandungan Acidity kurang dari 0.25%. 

*Pengiktirafan Organic EU dan USDA Organic. 

*Pensijilan Halal oleh Badan Diiktiraf JAKIM. 

*Pensijilan Standard ISO, Kosher dan EcoCert dari Badan Pengiktirafan Dunia. 

*Dihasilkan khas untuk kegunaan bayi berusia 6+ bulan, kanak-kanak 3+ tahun & Dewasa. 

*Dari Syarikat Pengeluar Minyak Zaitun Terbesar di Spain. 

*Diedarkan dilebih 140 buah Negara di Dunia. 

*Di Proses Secara Traditional menggunakan Batu Giling. 

*Dibotolkan dengan Nitrogen Injection menggunakan Botol Kaca Hijau Anti Ultra Violet. 

*Pilihan penggunaan Botol Aluminium yang dapat menyekat Cahaya 100% adalah pilihan Terbaik bagi Pembotolan Minyak Zaitun. 


PONS Extra Virgin Olive Oil memenuhi ciri-ciri minyak zaitun tulen dan berkualiti. Ini kerana PONS Extra Virgin Olive Oil dibotolkan dalam botol kaca gelap atau aluminium. Botol berwarna cerah tidak sesuai untuk minyak zaitun kerana kandungan khasiat akan hilang disebabkan oleh Proses Photo Oxidation kerana terdedah cahaya UV. Manakala botol plastik pula kandungan bahan kimia yang ada di dalam plastik akan bertindak balas dan bercampur dengan minyak zaitun.

Pilihan penggunaan Botol Aluminium yang dapat menyekat cahaya 100% adalah pilihan terbaik bagi Pembotolan Minyak Zaitun.


Rasa minyak zaitun yang ringan dan beraroma buah zaitun segar, tidak merubah rasa hidangan sebaliknya menambahkan rasa sedap 


Penambahan PONS dalam masakan dapat mengubah hidangan biasa menjadi sesuatu yang istimewa dan juga berkhasiat dengan penggunaan setiap hari dalam semua jenis makanan. Samada untuk diminum, memasak, menggoreng ataupun sebagai bahan tambahan dalam sos untuk hidangan salad. 

PONS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL FOR BABIES


PONS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL FOR BABIES ni bertekstur ringan dirumus khas untuk bayi bawah 3 tahun macam Amsyar. Sangat bagus untuk sapuan pada kulit terutama selepas insiden kemalangan yang menyebabkan kulit dia melecur tahap 3 akibat terkena air panas September tahun lepas.


Apa yang Moha perasan, Amsyar takkan mengelak bila Moha nak sapukan minyak zaitun ni pada kaki dia setiap kali lepas mandi. Malah kadangkala bila dia berasa tak selesa, dia sendiri akan ambil botol hijau Pons yang comel tu minta Moha sapukan. Tak macam masa mula-mula keluar wad dulu bila nak sapu krim untuk melecur je, dia dah lari menangis mengelak bagai nak rak. Mungkin krim tu buat dia tambah tak selesa.


Alhamdulillah, sejak sapu minyak zaitun ni, kulit Amsyar tak menggelembung lagi dah apabila dia garu. Luka semakin cepat kering dan yang penting, dia tak rasa gatal dibahagian luka tu. Lega rasa hati bila dah mula nampak perubahan pada kulitnya. Doktor ada juga sarankan kami amalkan campur olive oil dalam makanan dia selain sapu dan urut bahagian kulit yang melecur tu dengan minyak yang sama. Ini bertujuan untuk melegakan rasa perit dan gatal kesan dari melecur. 


Bila Moha cuba sapu baki minyak yang ada pada tangan ke kulit Moha selepas mengurut Amsyar, rupa-rupanya PONS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL FOR BABIES ni memberikan rasa sejuk pada kulit selain melembabkan dan menghilangkan kegatalan. 


Malah mampu menyembuhkan luka, ruam dan memudarkan parut jika digunakan secara kerap. Oh, patutlah Amyar 'serah diri'. Best rupanya rasa bila kulit disapu minyak zaitun ni. Tak melekit langsung.. makin lama diurut, minyak akan meresap ke dalam kulit dan menjadikan kulit semakin lembut.

RM45 sebotol (250ml). 

Khasiat dan faedah menggunakan minyak zaitun:

*Membekalkan sumber vitamin E 

*Merangsang pertumbuhan tulang 

*Menyumbang kepada perkembangan neuro-cerebral kanak-kanak 

*Membantu mencegah masalah obesiti pada kanak-kanak 

*Memberikan kesan anti-radang gastrik 

*Merawat masalah rambut bercabang, gugur dan rambut kering 

*Menjadikan kulit lebih lembut dan tidak kering 

*Merawat bibir hitam 

Nak tau lagi banyak maklumat tentang PONS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL ni, korang boleh layari laman rasmi http://almasoudtrd.blogspot.com dan facebook Al Masoud Trading dan Pons Malaysia.

Minyak zaitun jenama PONS ni juga boleh dibeli di Al Masoud Trading Shah Alam di alamat: 

AL MASOUD TRADING
No.G-33A, Blok 5, 
Laman Seri Business Park
Persiaran Sukan, Seksyen 13
40100 Shah Alam, Selangor
Telefon: 03-55245570





0 comments:

Alam Natura ramuan semulajadi untuk kesihatan

January 05, 2019 Mohaz Sue 1 Comments



Assalamualaikum.. 


Alhamdulillah, kakak Moha dah discharge dari wad selepas beberapa hari ditahan sebab tekanan darah yang terlampau tinggi. Keputusan dari ujian yang dibuat, selain tekanan darah tinggi, kolestrol kakak juga agak tinggi. Disebabkan penyakit ni jugalah arwah mak dulu kena strok dan akhirnya terlantar atas katil tak mampu bercakap, bergerak dan makan seperti biasa lagi selama 5 tahun sehingga menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Mungkin dulu Moha terlalu yakin yang kami adik-beradik takkan mewarisi penyakit ni. Yelah, setiap kali mengandung dulu, tak pernah kena pun darah tinggi. Darah rendah tu keraplah. Tapi bila kakak Moha tiba-tiba kena darah tinggi ni, risaulah pula. Moha tak nak kena penyakit ni!



Jadi Moha cuba nak amalkan minum jus Alam Natura ni yang mengandungi 6 bahan asli iaitu halia, bawang putih, lemon, kurma, cuka apple dan madu asli yang tinggi khasiat bagi menambah tenaga, melawan kolestrol jahat, menstabilkan tekanan darah dan juga baik untuk kesihatan jantung kita. Jus Alam Natura mempunyai rasa masam,  manis dan sedikit pedas dari halia. Sangat mudah ditelan pastinya. Jadi tak boleh nak bagi alasan lagi lah tak boleh minum dan sebagainya.

Jus diproses secara manual


Penyediaan jus Alam Natura ini diproses secara manual bermula dengan  pemilihan bahan yang berkualiti tinggi dan segar, dikupas kulit, dikisar halus dan dimasak dengan menggunakan periuk kaca bagi menjamin kualiti yang terbaik. 

Botol kaca yang cantik

Jus yang telah siap dimasak, dimasukkan sebanyak 300ml ke dalam botol kaca yang cantik dengan label Alam Natura ini supaya kualiti jus kekal berkhasiat.

Founder Alam Natura

Jus ini diolah resepinya, disediakan dan diamalkan sendiri oleh foundernya Encik Zahrul Alam yang lebih selesa dipanggil Uncle. Menurut Uncle, dia sendiri telah mengamalkan minum ramuan jus ini sejak 2 tahun lepas bertujuan mencegah dari menghidapi penyakit yang sama dihidapi oleh 5 daripada 6 orang abangnya yang ada masalah jantung. Setelah merasakan sendiri kesannya, akhirnya terhasillah jus Alam Natura ini untuk memudahkan semua orang mendapat khasiatnya.

Cara minum jus Alam Natura
Sebaiknya dijadikan amalan minum jus Alam Natura ini satu sudu besar setiap pagi dan malam semasa perut kosong, tapi kalau ada masalah gastrik, boleh diminum selepas makan. Selepas botol dibuka, simpan di dalam peti sejuk supaya jus tahan lama kerana jus ini tidak-tidak mengandungi bahan pengawet sama sekali.


Nak beli dimana?
Ok, korang boleh je terus hubungi Uncle di nombor ni, 013-329 3707. Nanti uncle akan poskan ke alamat yang korang request. Nak tengok lebih info? Boleh tengok di facebook Alam Natura  dan instagram Uncle Alam.

 *Go natural, choose Alam Natura, resepi kesihatan alam semulajadi*

1 comments:

Ikut papa pergi kerja

January 03, 2019 Mohaz Sue 1 Comments



Assalamualaikum.....

Seronok dia dapat apa yang dia nak.

Harini join suami ke pejabat Nilai Harta Consultancy di Bangi. Ada training untuk perunding hartanah yang baru. Lagipun Amsyar beriya sangat nak ikut papa dia pergi kerja. So bagilah dia merasa suasana kerja tu macamana. Kalau dia dah tau, mungkin lepas ni tak merengek nak ikut lagi dah. 

Sambil tu dapat tolong suami buat kerja sikit, Bukan kerja berat pun. Tolong fotostat je..huhu.. tapi sejak dah bertahun tinggal kerja-kerja pejabat ni, terkial-kial jugalah nak handle mesin fotostat tu. Mesin pula jenis baharu. Tambahan pula kalau nak buat salinan depan belakang.. 4-5 kali cuba baru menjadi. 

Dah agak Si Amsyar mesti bosan punya kat office ni. Tapi alhamdulillah, dia tak meragam. Lepas menyusu, dia pun tidur. Lagi mudahlah nak buat kerja. Kalau camni punya behave, next time bolehlah bawa lagi. 

Habis training dah agak senja. Singgah gerai tepi jalan beli ayam goreng dan burger yang Amsyar nak dan makan di restoran mamak sekejap. Kemudian terus balik. Tak sabar nak rehat, uish.. apesal penat sangat ni? Huhuhu... 


1 comments:

Dugaan kecil awal tahun 2019. Cepat sembuh ye Kak Ti

January 02, 2019 Mohaz Sue 0 Comments



Assalamualaikum.. 

Harini anak-anak dah mula sekolah. Amar dah masuk darjah 6. Nak UPSR la nanti tu. Alhamdulillah, senang je dia bangun pagi tadi. Takdelah mama jadi tarzan bukit terjerit-jerit suruh bangun..huhu.. 

Elok Amar dah pergi sekolah, baru tergerak hati nak tengok handphone. Allah... Rupanya kakak Moha pula dimasukkan ke wad. Jadi terpaksalah tinggalkan Haziq uruskan diri sendiri nak ke sekolah petang nanti.

Disebabkan nak cepat ziarah kakak di KPJ Shah Alam, tak sempatlah Moha masak untuk diorang ni. Jadi cara termudah, Moha orderlah set lunch dari group whatsapp tu. Sebelum confirm order tu, Moha tanya dulu.. boleh tak hantar pukul 11? Bila yang menjual kata boleh, teruslah Moha order. Bayaran pun Moha dah transfer. Senang kalau dia dah datang hantar set lunch tu, tak payahlah Haziq nak hulur duit lagi.

Tapi disebabkan runner tersesat (salah jalan), tak dapatlah Haziq makan dulu sebelum ke sekolah sebab van sekolah dah sampai. Agak terkilan la juga. Hmmm.. takpelah. Penjual pun dah berkali-kali mintak maaf. Duit yang dah transfer tu Moha suruh dia simpan dulu untuk order yang akan datang. Takpelah, tak semua yang kita rancang akan jadi ikut kehendak kita. 


0 comments:

2018 tinggal kenangan

January 01, 2019 Mohaz Sue 2 Comments



Assalamualaikum...

Harini bermulanya tahun 2019.. alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan meneruskan kehidupan. Selamat tahun baru kepada semua yang membaca blog mohazsue.com ni. Terima kasih tak terhingga❤️❤️❤️.


2018 yang berlalu banyak meninggalkan kenangan manis dan pahit dalam kehidupan Moha sekeluarga. Pasti korang pun sama kan? Itulah keseimbangan yang telah diatur olehNYA. Tidak sesekali Moha persoalkan apa yang telah terjadi. Mungkin inilah ujian buat kami supaya kami tidak terus terleka dengan hal duniawi.

Semoga pengalaman lalu lebih mematangkan kita dan menjadikan masa depan lebih baik dari sebelumnya.

2 comments: