PONS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL Pilihan Terbaik untuk Kulit Melecur



Assalamualaikum..


Tentu ramai dah tahu tentang kebaikan menggunakan minyak zaitun dalam kesihatan samada diminum, dicampur dalam masakan atau sebagai sapuan pada kulit dan rambut. Moha sendiri berminat menggunakan minyak zaitun sejak terpengaruh dengan rancangan masakan luar negara yang lebih mengutamakan penggunaan minyak zaitun berbanding minyak masak biasa yang digunakan di Malaysia.

Harga mampu milik hanya RM25 sebotol (250ml). 

Extra virgin olive oil PONS adalah produk semulajadi yang bebas dari pewarna tambahan atau bahan pengawet. Minyak premium dengan rasa yang berbeza dari minyak zaitun biasa, mempunyai ciri yang beraroma segar dan kaya dengan vitamin E. Minyak yang didapati dari buah zaitun Arbequina segar yang dipetik dan dipilih secara manual dan mekanikal, memberikan hasil yang berkualiti tinggi diproses dan dibotolkan di Spain. 

Diantara Ciri Ciri Produk PONS ialah:

*First Cold Pressed. 

*Dari Beberapa Jenis Pokok Zaitun Terpilih. 

*Dengan Kandungan Acidity kurang dari 0.25%. 

*Pengiktirafan Organic EU dan USDA Organic. 

*Pensijilan Halal oleh Badan Diiktiraf JAKIM. 

*Pensijilan Standard ISO, Kosher dan EcoCert dari Badan Pengiktirafan Dunia. 

*Dihasilkan khas untuk kegunaan bayi berusia 6+ bulan, kanak-kanak 3+ tahun & Dewasa. 

*Dari Syarikat Pengeluar Minyak Zaitun Terbesar di Spain. 

*Diedarkan dilebih 140 buah Negara di Dunia. 

*Di Proses Secara Traditional menggunakan Batu Giling. 

*Dibotolkan dengan Nitrogen Injection menggunakan Botol Kaca Hijau Anti Ultra Violet. 

*Pilihan penggunaan Botol Aluminium yang dapat menyekat Cahaya 100% adalah pilihan Terbaik bagi Pembotolan Minyak Zaitun. 


PONS Extra Virgin Olive Oil memenuhi ciri-ciri minyak zaitun tulen dan berkualiti. Ini kerana PONS Extra Virgin Olive Oil dibotolkan dalam botol kaca gelap atau aluminium. Botol berwarna cerah tidak sesuai untuk minyak zaitun kerana kandungan khasiat akan hilang disebabkan oleh Proses Photo Oxidation kerana terdedah cahaya UV. Manakala botol plastik pula kandungan bahan kimia yang ada di dalam plastik akan bertindak balas dan bercampur dengan minyak zaitun.

Pilihan penggunaan Botol Aluminium yang dapat menyekat cahaya 100% adalah pilihan terbaik bagi Pembotolan Minyak Zaitun.


Rasa minyak zaitun yang ringan dan beraroma buah zaitun segar, tidak merubah rasa hidangan sebaliknya menambahkan rasa sedap 


Penambahan PONS dalam masakan dapat mengubah hidangan biasa menjadi sesuatu yang istimewa dan juga berkhasiat dengan penggunaan setiap hari dalam semua jenis makanan. Samada untuk diminum, memasak, menggoreng ataupun sebagai bahan tambahan dalam sos untuk hidangan salad. 

PONS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL FOR BABIES


PONS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL FOR BABIES ni bertekstur ringan dirumus khas untuk bayi bawah 3 tahun macam Amsyar. Sangat bagus untuk sapuan pada kulit terutama selepas insiden kemalangan yang menyebabkan kulit dia melecur tahap 3 akibat terkena air panas September tahun lepas.


Apa yang Moha perasan, Amsyar takkan mengelak bila Moha nak sapukan minyak zaitun ni pada kaki dia setiap kali lepas mandi. Malah kadangkala bila dia berasa tak selesa, dia sendiri akan ambil botol hijau Pons yang comel tu minta Moha sapukan. Tak macam masa mula-mula keluar wad dulu bila nak sapu krim untuk melecur je, dia dah lari menangis mengelak bagai nak rak. Mungkin krim tu buat dia tambah tak selesa.


Alhamdulillah, sejak sapu minyak zaitun ni, kulit Amsyar tak menggelembung lagi dah apabila dia garu. Luka semakin cepat kering dan yang penting, dia tak rasa gatal dibahagian luka tu. Lega rasa hati bila dah mula nampak perubahan pada kulitnya. Doktor ada juga sarankan kami amalkan campur olive oil dalam makanan dia selain sapu dan urut bahagian kulit yang melecur tu dengan minyak yang sama. Ini bertujuan untuk melegakan rasa perit dan gatal kesan dari melecur. 


Bila Moha cuba sapu baki minyak yang ada pada tangan ke kulit Moha selepas mengurut Amsyar, rupa-rupanya PONS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL FOR BABIES ni memberikan rasa sejuk pada kulit selain melembabkan dan menghilangkan kegatalan. 


Malah mampu menyembuhkan luka, ruam dan memudarkan parut jika digunakan secara kerap. Oh, patutlah Amyar 'serah diri'. Best rupanya rasa bila kulit disapu minyak zaitun ni. Tak melekit langsung.. makin lama diurut, minyak akan meresap ke dalam kulit dan menjadikan kulit semakin lembut.

RM45 sebotol (250ml). 

Khasiat dan faedah menggunakan minyak zaitun:

*Membekalkan sumber vitamin E 

*Merangsang pertumbuhan tulang 

*Menyumbang kepada perkembangan neuro-cerebral kanak-kanak 

*Membantu mencegah masalah obesiti pada kanak-kanak 

*Memberikan kesan anti-radang gastrik 

*Merawat masalah rambut bercabang, gugur dan rambut kering 

*Menjadikan kulit lebih lembut dan tidak kering 

*Merawat bibir hitam 

Nak tau lagi banyak maklumat tentang PONS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL ni, korang boleh layari laman rasmi http://almasoudtrd.blogspot.com dan facebook Al Masoud Trading dan Pons Malaysia.

Minyak zaitun jenama PONS ni juga boleh dibeli di Al Masoud Trading Shah Alam di alamat: 

AL MASOUD TRADING
No.G-33A, Blok 5, 
Laman Seri Business Park
Persiaran Sukan, Seksyen 13
40100 Shah Alam, Selangor
Telefon: 03-55245570





Alam Natura ramuan semulajadi untuk kesihatan



Assalamualaikum.. 


Alhamdulillah, kakak Moha dah discharge dari wad selepas beberapa hari ditahan sebab tekanan darah yang terlampau tinggi. Keputusan dari ujian yang dibuat, selain tekanan darah tinggi, kolestrol kakak juga agak tinggi. Disebabkan penyakit ni jugalah arwah mak dulu kena strok dan akhirnya terlantar atas katil tak mampu bercakap, bergerak dan makan seperti biasa lagi selama 5 tahun sehingga menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Mungkin dulu Moha terlalu yakin yang kami adik-beradik takkan mewarisi penyakit ni. Yelah, setiap kali mengandung dulu, tak pernah kena pun darah tinggi. Darah rendah tu keraplah. Tapi bila kakak Moha tiba-tiba kena darah tinggi ni, risaulah pula. Moha tak nak kena penyakit ni!



Jadi Moha cuba nak amalkan minum jus Alam Natura ni yang mengandungi 6 bahan asli iaitu halia, bawang putih, lemon, kurma, cuka apple dan madu asli yang tinggi khasiat bagi menambah tenaga, melawan kolestrol jahat, menstabilkan tekanan darah dan juga baik untuk kesihatan jantung kita. Jus Alam Natura mempunyai rasa masam,  manis dan sedikit pedas dari halia. Sangat mudah ditelan pastinya. Jadi tak boleh nak bagi alasan lagi lah tak boleh minum dan sebagainya.

Jus diproses secara manual


Penyediaan jus Alam Natura ini diproses secara manual bermula dengan  pemilihan bahan yang berkualiti tinggi dan segar, dikupas kulit, dikisar halus dan dimasak dengan menggunakan periuk kaca bagi menjamin kualiti yang terbaik. 

Botol kaca yang cantik

Jus yang telah siap dimasak, dimasukkan sebanyak 300ml ke dalam botol kaca yang cantik dengan label Alam Natura ini supaya kualiti jus kekal berkhasiat.

Founder Alam Natura

Jus ini diolah resepinya, disediakan dan diamalkan sendiri oleh foundernya Encik Zahrul Alam yang lebih selesa dipanggil Uncle. Menurut Uncle, dia sendiri telah mengamalkan minum ramuan jus ini sejak 2 tahun lepas bertujuan mencegah dari menghidapi penyakit yang sama dihidapi oleh 5 daripada 6 orang abangnya yang ada masalah jantung. Setelah merasakan sendiri kesannya, akhirnya terhasillah jus Alam Natura ini untuk memudahkan semua orang mendapat khasiatnya.

Cara minum jus Alam Natura
Sebaiknya dijadikan amalan minum jus Alam Natura ini satu sudu besar setiap pagi dan malam semasa perut kosong, tapi kalau ada masalah gastrik, boleh diminum selepas makan. Selepas botol dibuka, simpan di dalam peti sejuk supaya jus tahan lama kerana jus ini tidak-tidak mengandungi bahan pengawet sama sekali.


Nak beli dimana?
Ok, korang boleh je terus hubungi Uncle di nombor ni, 013-329 3707. Nanti uncle akan poskan ke alamat yang korang request. Nak tengok lebih info? Boleh tengok di facebook Alam Natura  dan instagram Uncle Alam.

 *Go natural, choose Alam Natura, resepi kesihatan alam semulajadi*

Ikut papa pergi kerja



Assalamualaikum.....

Seronok dia dapat apa yang dia nak.

Harini join suami ke pejabat Nilai Harta Consultancy di Bangi. Ada training untuk perunding hartanah yang baru. Lagipun Amsyar beriya sangat nak ikut papa dia pergi kerja. So bagilah dia merasa suasana kerja tu macamana. Kalau dia dah tau, mungkin lepas ni tak merengek nak ikut lagi dah. 

Sambil tu dapat tolong suami buat kerja sikit, Bukan kerja berat pun. Tolong fotostat je..huhu.. tapi sejak dah bertahun tinggal kerja-kerja pejabat ni, terkial-kial jugalah nak handle mesin fotostat tu. Mesin pula jenis baharu. Tambahan pula kalau nak buat salinan depan belakang.. 4-5 kali cuba baru menjadi. 

Dah agak Si Amsyar mesti bosan punya kat office ni. Tapi alhamdulillah, dia tak meragam. Lepas menyusu, dia pun tidur. Lagi mudahlah nak buat kerja. Kalau camni punya behave, next time bolehlah bawa lagi. 

Habis training dah agak senja. Singgah gerai tepi jalan beli ayam goreng dan burger yang Amsyar nak dan makan di restoran mamak sekejap. Kemudian terus balik. Tak sabar nak rehat, uish.. apesal penat sangat ni? Huhuhu... 


Dugaan kecil awal tahun 2019. Cepat sembuh ye Kak Ti



Assalamualaikum.. 

Harini anak-anak dah mula sekolah. Amar dah masuk darjah 6. Nak UPSR la nanti tu. Alhamdulillah, senang je dia bangun pagi tadi. Takdelah mama jadi tarzan bukit terjerit-jerit suruh bangun..huhu.. 

Elok Amar dah pergi sekolah, baru tergerak hati nak tengok handphone. Allah... Rupanya kakak Moha pula dimasukkan ke wad. Jadi terpaksalah tinggalkan Haziq uruskan diri sendiri nak ke sekolah petang nanti.

Disebabkan nak cepat ziarah kakak di KPJ Shah Alam, tak sempatlah Moha masak untuk diorang ni. Jadi cara termudah, Moha orderlah set lunch dari group whatsapp tu. Sebelum confirm order tu, Moha tanya dulu.. boleh tak hantar pukul 11? Bila yang menjual kata boleh, teruslah Moha order. Bayaran pun Moha dah transfer. Senang kalau dia dah datang hantar set lunch tu, tak payahlah Haziq nak hulur duit lagi.

Tapi disebabkan runner tersesat (salah jalan), tak dapatlah Haziq makan dulu sebelum ke sekolah sebab van sekolah dah sampai. Agak terkilan la juga. Hmmm.. takpelah. Penjual pun dah berkali-kali mintak maaf. Duit yang dah transfer tu Moha suruh dia simpan dulu untuk order yang akan datang. Takpelah, tak semua yang kita rancang akan jadi ikut kehendak kita. 


2018 tinggal kenangan



Assalamualaikum...

Harini bermulanya tahun 2019.. alhamdulillah, masih lagi diberi kesempatan meneruskan kehidupan. Selamat tahun baru kepada semua yang membaca blog mohazsue.com ni. Terima kasih tak terhingga❤️❤️❤️.


2018 yang berlalu banyak meninggalkan kenangan manis dan pahit dalam kehidupan Moha sekeluarga. Pasti korang pun sama kan? Itulah keseimbangan yang telah diatur olehNYA. Tidak sesekali Moha persoalkan apa yang telah terjadi. Mungkin inilah ujian buat kami supaya kami tidak terus terleka dengan hal duniawi.

Semoga pengalaman lalu lebih mematangkan kita dan menjadikan masa depan lebih baik dari sebelumnya.

Masa susah lembut gigi dari lidah. Dah senang...

Assalamualaikum..

Tengah-tengah skroll fb, terbaca posting ni...


Weh.. 2 tahun tu!!! Tabung travel boleh pulak dipenuhkan. Kenapa tak ujudkan tabung bayar hutang? Aduhai...

Geram tau.. bukan apa. Kisah hutang ni samalah cam kes suami. Bila sorang kawan dia ni beriya merayu nak pinjam duit. Katanya nak isi minyak kereta nak pergi kerja pun takde duit. Sewa rumah pun dah tertunggak 2 bulan. Janjinya, selepas dapat gaji pasti dibayar habis duit yang dipinjam. 

Atas rasa simpati dan yakin dengan janji manis tahap diabetes yang ditabur tu, maka suami pun bagilah pinjam. Tau apa jadi lepas tu? Huh, segala jenis cara untuk berhubung disekat terus! Tak dapat dihubungi lagi dah. 

Geram memang sangat geram. Kita dah bantu, tapi dibuat camtu sudahnya. Betullah kata orang.. muka baik, hati belum tentu... Jadi sekarang kami lebih berhati-hati. Takde lagi dah nak bagi pinjam-pinjam. Sebab kami tak mahu hati sakit dan secara tak sedar terdoa yang tidak-tidak. Pengalaman lepas mungkin ujian kecil bagi kami. Tak apalah. Semoga yang meminjam tu dimurahkan rezekinya dan tak menyusahkan orang lain pula selepas ni.

William jual cermin mata murah tapi berkualiti tinggi di kedai Eye Pro Vision, Sungei Wang.



Assalamualaikum...

Sejak raya haji lepas lagi, Mata Moha selalu rasa sakit. Adakala rasa gatal, pedih, kabur, berdenyut dan kadangkala jadi merah dan bengkak tak tentu pasal. Sangat tak selesa. Rasa macam ada 'benda' kat bawah kelopak mata tu. Nak kelip mata pun rasa tak licin. Rimas!! 


Ajak juga suami pergi kedai cermin mata. Tapi dia busy sangatlah sekarang ni. Nak tak nak kenalah tunggu dia free. Tertanya-tanya lah juga, gejala sakit mata ni sebab Moha dah lama tak pakai cermin mata ke? Last pakai cermin mata masa Amar umur 3 tahun. Sekarang dia dah 11 tahun pun. 8 tahun tu!! Hurmm kena pergi cek power mata la kan? Kalau tambah rabun, boleh buat cermin mata baru. 

Bukan apa, cermin mata lama tu dah tak boleh pakai. Itulah, siapa suruh buat cermin mata takde bingkai? Terhantuk dengan kunci dalam beg je pun, daaah pecah.. tak kuasa nak repair. Nanti pecah lagi! Yang pakai pulak ganas..huhu.. Baik buat yang baru je tapi buat yang lebih tahan lasak. Tapi.. yang tahan lasak mesti mahal kan? Huuuu.... Nangis!!

Suatu hari tu tertengok posting di fb pasal Kedai cermin mata viral - Eye Pro Vision, Sungei Wang. Fuh.. Nasib baik tak tergesa-gesa buat cermin mata kat area Semenyih ni. Alhamdulillah, ada hikmahnya juga. Kalau dah buat haritu, rugi besarlah Moha. Mujur juga Moha terbaca pasal kedai cermin mata Eye Pro Vision kat fb tu. Terus berkenan nak buat cermin mata kat situ. 


Harga murah giler!!

Macam tak percaya pun ye juga. Betul ke dengan RM125 je dah boleh dapat cermin mata yang berkualiti dan tahan lasak? Siap dalam sejam pulak tu! Spek lama Moha yang dah pecah tu pun tak dapat harga tu tau. Fuh.. sejak tu, setiap hari Moha minta suami bawa Moha buat cermin mata kat kedai ni.

Alhamdulillah, akhirnya permintaan ditunaikan. Maka sehari sebelum cuti Krismas tu, seawal jam 9 pagi kami gerak ke sana. Kang lambat, jalan jem.. tak pun nanti orang dah ramai pulak (kedai viral kan? Mesti ramai customer). Tak pasal nanti kena tunggu lama.

Ngam-ngam sampai, kedai baru je dibuka. Suka betul hati jadi pelanggan pertama ni. Boleh tanya macam-macam dan banyak masa nak pilih bingkai cermin. Terus jumpa tokey kedai. Eh, muda lagi orangnya. Tapi macam familiar la rupa dia. Sekali terdengar Si Amar cakap dengan Haziq...


"Bang, macam Jae Suk la".  
"Yelah... serupa.. tapi yang ni lagi hensem" jawab Si Haziq. Hahaha.. budak-budak pun pandai gosip eh?

Lepas beritahu tujuan kitorang datang, William sendiri yang layan kami walaupun pekerja dia ada di situ. Lagilah seronok!



Cermin Alpha Blue 420

Serius, Moha memang dah berkenan cermin ni sejak tengok video yang tular kat fb tu. Kali ni dapat tengok live William tunjuk kelebihan cermin tu. Lagilah bertambah minat nak buat cermin mata kat situ. 

Antara kehebatan cermin alpha blue 420 ni :

Tak tembus cahaya biru & cahaya UV
Macam tengok persembahan silap mata pulak bila William tunjuk perbezaan cermin biasa dengan cermin alpha blue 420 ni. Cermin biasa bila disuluh dengan lampu biru/lampu tinggi, ketara sangat tembus silaunya. Tapi bila letak cermin alpha blue 420 kat depan mata dan disuluh lampu tinggi tu, wah... tak silau langsung!

Tahan lasak 
William tunjuk demo pada kami dengan mengetuk cermin tu berkali-kali kemudian mengetuknya ke tepi meja. Kalau korang, berani ke nak buat camtu kat cermin mata korang? William berani! Bagusnya cermin tu jangan kan pecah, retak pun tidak! Cuma ada satu je garis kecil kesan calar. Itu aje! Ni Moha ada rakam untuk korang tengok. Kenapa jadi camni ea? Sebab cermin alpha blue 420 ni ada 120 lapisan coating. Banyak kan? Tapi langsung tak berat. Pasti tak sakit batang hidung bila pakai spek tu nanti.


Kalis air, dakwat kekal dan minyak
Lagi satu ujikaji William tunjukkan. Cermin mata suami Moha dipinjam dan dilukiskan dengan marker pen dakwat kekal. Cermin alpha blue 420 juga dilukis dengan pen yang sama. Apabila cuba dipadam, dakwat pen pada cermin mata tidak hilang tapi dakwat pada cermin alpha blue 420, hilang! Kemudian diuji pula dengan highlighter pen berasaskan minyak. Sekali lagi hasilnya sama. Mudah betul kesan dakwat tu tanggal dari cermin alpha blue 420 bila ditekap-tekap dengan tisu. Tapi kat cermin mata suami, kena gosok kuat-kuat barulah tanggal kesannya. Maknanya, kalau tangan tengah basah atau berminyak, terpegang pula cermin mata.. pasti tak meninggalkan kesan kabur pada cermin mata bila dilap.

Jaminan setahun
William berani bagi jaminan satu tahun sekiranya lapisan coating cermin terkoyak. Jika yang dah ditukar baru tu pun koyak juga dalam setahun, boleh tukar yang baru lagi. Haaa.. berani tak berani tokey muda ni. Katanya bukan mudah nak hasilkan cermin ni. Banyak ujikaji yang dibuat sehinggalah terhasilnya cermin alpha blue 420. Terus dipaten dan hanya kedai William saja yang ada cermin alpha blue 420 ni. Kedai lain mungkin ada, tapi kualiti pastinya tak sama.


2000 pilihan bingkai termasuk yang mudah lentur

Sangkut kat sini paling lama. Pilih frame punya pasal๐Ÿ˜„
  
Mana satu ni?๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
  
Sampai flat William kerjakan frame tu..still kukuh lagi dia
Haaa.. rambang mata terus bila disuruh pilih bingkai. Semua cantik dan menarik. Macam-macam jenis design ada. Tapi Moha pilih yang flexible la. Tapi sebab banyak sangat design, tak tau nak pilih yang mana. Rasanya memilih bingkai tu yang paling lama. Sekejap cuba yang ni, sekejap cuba yang tu. Kejap lagi cuba yang tadi balik.. eh, yang tu pun nampak cantik!!! Huaaa...mana satu nak pilih ni??? 


Lepas cek mata, terkejut bila William cakap...

"You rabun sikit aje. Silau tak ada". 

William kemudiannya suruh Moha jeling ke sebelah kiri. 

"Oh, you ada penyakit mata sudah" katanya. Kemudian dia tunjukkan Moha gambar penyakit mata tu di handphonenya.


Menurut William, sebaiknya hari siang Moha pakai cermin mata untuk elakkan sinaran UV. Sebab kalau Moha tak jaga, ada kemungkinan selaput tu akan merebak lagi hingga menutup mata hitam. Masatu terpaksalah bedah kalau  tak nak penglihatan terganggu. Alamak.. tak sangkanya boleh terkena penyakit ni.

Close-up mata Moha.
Bila tengok mata sendiri dah tumbuh selaput ni, mestilah rasa risau. Jadi memang patut sangatlah Moha buat cermin mata sekarang bagi mengelakkan mata Moha terkena sinaran UV terutama bila keluar rumah waktu siang, ataupun ketika menghadap skrin handphone supaya selaput ni tak merebak lagi. 


Cermin mata siap dalam 1 jam


Suami Moha pun buat juga cermin mata sebab yang sebelum ni cuma cermin biasa. Tak sampai pun sejam, akhirnya siaplah cermin mata kami berdua. Lepas ni senanglah nak memandu waktu malam. Mata dah tak silau๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Terima kasih banyak-banyak pada William sebab meluangkan masa melayan kami yang banyak soal ni. Kalau tak disebabkan William, Moha pun tak tau Moha dah kena penyakit pterygium ni. 


Harga yang William bagi tu memang tak munasabah. 2 pasang cermin mata yang kitorang beli ni cuma RM250 je tau (flexible frame + alpha blue 420 lens). Cermin mata lama, jangankan 2 pasang, sepasang tu pun kena tambah duit lagi. Itupun lens biasa je. Tapi sebab William ni baik hati, dia nak semua orang dapat pakai barang berkualiti dengan harga murah, maka dia jual dengan harga yang serendah ni. Semoga perniaagannya bertambah maju dan cita-citanya nak buka satu wisma cermin mata menjadi kenyataan dalam masa terdekat.

So, korang kalau ada terkena gejala cam Moha, cepat-cepatlah cek mata. Kalau nak buat cermin mata,  pergi je jumpa William kat kedai dia ok. Kedai dibuka setiap hari kecuali cuti umum bermula 11.00 pagi hingga 9.00 malam. Alamat dan no. telefon Moha tuliskan di bawah ni. Waze je ikut alamat ni, confirm jumpa.

EYE PRO VISION (002893352-T)
GROUND FLOOR G111, 
SUNGEI WANG PLAZA, 
JALAN BUKIT BINTANG, 
55100 KUALA LUMPUR.

+6016-377 1304
(William)