Enjoy Your Life at Kota Seriemas Townhouse



Assalamualaikum...

Harini saja jalan-jalan tengok rumah contoh di Kota Seriemas, Nilai. Cantik dan unik rekabentuk rumah dan kawasan sekelilingnya.

Kota Seriemas terletak berhampiran dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan bersambung dengan rangkaian lebuh raya utama termasuk ELITE, Lebuhraya KL-Seremban, Lebuhraya Putrajaya-Dengkil dan LEKAS.


Di Kota Seriemas, rumah-rumahnya dibina dengan indah dan direka dalam gaya kontemporari untuk mempromosikan kehidupan moden di persekitaran resort. Mendapat Anugerah Pencapaian Klasik CIDB Tinggi 2018 untuk kualiti bangunan di Kota Seriemas adalah bukti kualiti rumah binaannya. 

Tenang Beriadah

Terdapat 8 tasik terpencil dan taman yang indah, laluan berjoging yang baru diletakkan dan laluan basikal di seluruh bandar, Kota Seriemas menawarkan anda tempat yang mendamaikan untuk membebaskan diri dari tekanan kehidupan di bandar.

Pencapaian


Memenangi anugerah di Anugerah Seni Bina Landskap Malaysia 2018 sebagai pengiktirafan usaha mereka memberikan landskap yang indah untuk penduduk Kota Seriemas untuk mengalami rasa kedamaian dan ketenangan bagi kehidupan yang sihat dan penuh inspirasi.

Kelab Golf & Country yang berprestij di Kota Seriemas adalah padang golf kejohanan awam 18 lubang, dengan kemudahan rumah kelab, restoran, dewan fungsi dengan jarak memandu hanya beberapa minit dari depan pintu rumah. Padang golf dan rumah kelab megah menyediakan bukan sahaja tempat untuk riadah dan aktiviti, tetapi juga menambah keanggunan dan nilai untuk rumah dan pelaburan anda.

Ia adalah masa yang tepat untuk membeli hartanah di Kota Seriemas, kerana anda berhak mendapat penjimatan dan insentif yang hebat. Sebagai contoh, pemaju akan menyerap Yuran Undang-undang untuk Perjanjian Jual Beli, Duti Setem dan Yuran Pendaftaran. Rebat tunai juga ditawarkan sehingga 7% dengan bayaran pendahuluan serendah 1% sahaja. Terdapat juga pelbagai insentif lain yang menunggu pembeli.


Dapatkan kesempatan mendapatkan rebat dan insentif yang hebat di Kota Seriemas. Beli hartanah dan berpeluang untuk memenangi hadiah bernilai RM330K (tertakluk pada terma dan syarat) dengan Toyota Camry sebagai Hadiah Utama. 

Rumah bertingkat dua tingkat Mawar Indah merupakan salah satu pembangunan semasa, dengan satu titik akses, penjaga rumah dan pagar perimeter. Nikmati 2 tahun keselamatan percuma dan 2 tahun jalur lebar percuma. Pemaju akan menyerap Yuran Undang-Undang Anda untuk Jual Beli & Jual, Duti Setem dan Yuran Pendaftaran. Insentif menarik lain menanti pembeli Mawar Indah.
Bagi yang berminat tu, bolehlah hubungi perunding jualan yang mesra di bawah ni untuk maklumat lanjut dan untuk urusan seterusnya.

En. Halim : 016-2007674 
En. Jamil : 012-2892366
En. Zaki : 013-3366701
En. Nizam : 011-23772655
En. Shah : 017-2657503
En. Syamsul Anuar : 019-2830855


Perunding Hartanah - En. Halim : 016-2007674

Sumber : FB Kota Seriemas


Pertandingan Mewarna

Sementara tengok rumah, anak-anak ambil peluang masuk pertandingan mewarna.


Haziq dapat nombor 3. 

Amar dapat no. 4

Amsyar juara bertahan..hahaha (tumpang posing dengan hadiah si abang)
Sebahagian pengunjung yang datang...











Terpukau dengan Hidangan di Pak John Steamboat & BBQ, IOI Mall, Putrajaya



Assalamualaikum


Steamboat dan bbq memang ramai yang suka makan. Tapi nak cari yang betul-betul sedap dan memuaskan hati dari segala segi tu bukannya senang. Moha dah cuba beberapa tempat yang terdekat di rumah ni. Setakat ni belum ada yang menepati citarasa lagi. Tak dapat nak ulang lagi.

Kadang-kadang bila dah teringin sangat, Moha buat sendiri je kat rumah. Tapi tak berapa nak feel sebab buat sendiri ni, banyak bahan yang takde. Yelah, tak semua pasaraya ada bahan yang kita nak.

Sebab tu lebih senang pergi makan di restoran je. Badan pun tak penat nak menyediakan segala-galanya. Tinggal pilih-pilih je apa yang nak dimasak dan dimakan. Pilihan pun banyak. Ambill jelah nak makan apa asalkan tak membazir sudah. Yang penting, Moha nak yang boleh grill dan rebus. Baru best main masak-masak..heee.. (Amar suka sangatlah dapat masak-masak sendiri ni. Kat rumah mana dapat!)

Jadi harini Moha sekeluarga makan malam di Pak John Steamboat & BBQ di IOI Mall, Putrajaya. Rancangannya, lepas makan bolehlah jalan-jalan kat IOI tu. Restoran ni terletak di bahagian luar bangunan tu je. Sederet dengan restoran lain yang ada di sepanjang The Symphony Walk. Lawa dekorasi kat sini. Tapi terlupa pula nak ambil gambar. Sebab kami terus tuju restoran je. Sengaja tak nak lama-lama kat situ sebab ada kolam air. Nanti Si Amsyar ajak mandi kolam pulak. Naye ooo.. mana boleh mandi kat situ!

Restoran ni ada sediakan tempat makan di bahagian dalam dan juga di luar. Pada yang sukakan suasana open air, boleh duduk makan di luar. Kami duduk di bahagian dalam restoran. Dekat dengan stall bahan steamboat. Senang sikit nak ambil makanan dan minuman... kes malas nak jalan jauh-jauh pun ye.. hehehe.. 

Kat sini ada 5 jenis sup iaitu Tomyam Soup, Curry Soup, Miso Soup, Prawn Soup dan Chicken Soup. Dalam satu pakej, cuma boleh pilih satu sup je ye. Tapi kalau rasa nak tambah sup lain boleh juga.. hanya tambah RM10 saja. Kitorang masa tu berbelah bagi juga nak pilih sup apa. Rasa macam nak ambil kari, tapi Amar nak Tomyam.. jadi kami pilihlah Tomyam. Pergh!! Sedap la Tomyam dia. Memang secukup rasa! 

Kalau hirup sup sambil pejam mata, komfem boleh cakap tu kuah Tomyam (ni kes pengalaman sendiri, ada restoran lain bagi sup Tomyam tapi rasa tawar leweh!). Sup ni percuma je kalau nak refill banyak kali. Best kan?

Menu sedia untuk dimakan.

Kat sini juga ada menyediakan menu yang dah siap masak. Masa Moha pergi tu, ada nasi putih, nasi goreng udang, bihun goreng, mi goreng mamak, sambal sotong, ayam masak kicap, wantan goreng, sosej goreng, fillet ayam goreng, fish ball, cucur jagung, tauhu bergedil, kentang goreng, jagung kukus dan goreng pisang. "Penyelamat" Moha sebenarnya menu ni. Yelah, bawak anak kecil ni nak kena cepat layan dia sebelum dia meragam. Jadi cepat-cepat lah ambil nasi goreng dan menu bergoreng yang lain tu untuk dia makan dulu.

Premium food.

Premium food yang disediakan hanya bermula pada pukul 5 petang hingga 10 malam iaitu premium beef/lamb slice, abalone slice dan smoked duck. Moha repeat ambil lamb dan beef slice. 
Sedap bakar dan rebus lepas tu balut dengan daun salad, letak sos pencicah sikit, balut dan ngap! Haha.. terasa kerangupan daun salad bercampur dengan rasa manis daging dan pedas dari sos. Betul-betul menyegarkan!

Bahan untuk steamboat dan bbq.


Terdapat 160 jenis hidangan untuk dinikmati di sini. Ada ikan, ketam, udang, sotong, kepah, lala, kupang dan lain-lain lagi. Aneka jenis bebola ikan, bebola sotong, bebola udang, bebola daging dan daging/ayam yang telah diperap pun ada. Sayur-sayuran segar dan telur ayam juga disediakan. Begitu juga dengan mi segera, mi udon dan ramen. Wah.. mana satu nak ambil ni? 

Sos pencicah.

Ada banyak pilihan sos pencicah disediakan. Antaranya, Sos Belacan, Thai Green Chili, Sweet Sauce, Sweet & Sour Chili Sauce, Garlic Chili Sauce dan banyak lagi. Minyak dan butter untuk grill juga disediakan di bahagian yang sama.

Air minuman di sini percuma. Nak refill berapa kali pun boleh. Pilihan minuman pun banyak. Ada air oren, lemon tea, pepsi, 7up, mountain dew dan lain-lain lagi. Air panas pun ada juga disediakan. Layan diri okay.. ambil apa yang disukai.

Pencuci mulut.

Di bahagian depan ada 3 jenis kek (kek oren, kek coklat dan pandan), buah-buahan potong (betik, nenas dan tembikai), fruit cocktail, dadih, susu jelly sumi, sagu santan dan banyak lagi. Wafer, dim sum, pau, ais krim dan abc boleh ambil di bahagian belakang. Nak ambil berapa kali pun boleh. 

Layanan dan suasana restoran

Bahagian dalam restoran ni agak luas juga. Mudah nak bergerak ke satu-satu bahagian. Nak ambil makanan dan minuman pun senang. Rasa selesa dengan persekitaran yang disusun kemas dan rapi. 

Layanan yang diberikan oleh staff pun sangat bagus. Masuk je kawasan restoran dah disapa dengan senyuman dan dilayan mesra. Setiap soalan dijawab dengan  baik. Masing-masing komited dengan tugas yang dah ditetapkan. Sentiasa bertanya samada kita nak tambah sup atau nak tukar plate bbq untuk memastikan keselesaan kita makan. 

Apa yang Moha nampak, mereka sentiasa sibuk bekerja samada melayan pelanggan, menambah stok bahan ataupun yang memasak di bahagian dapur. Mungkin ini juga salah satu sebab kenapa pelanggan tak putus-putus mengunjungi restoran ni. Kagum Moha dengan diorang ni.

Senang cerita, kami memang puas hatilah makan kat sini. Dah balik rumah, tengok balik gambar semua, alahai.. menyesal pulak rasa bila tengok ada menu yang Moha tak ambil. Tengok gambar baru terasa nak makan! Huhu.. parah betul! Haaai.. kena pergi lagi nampaknya ni. 

Okay, ni Moha sertakan details Restoran ni untuk korang yang teringin nak pergi. 




Pak John Steamboat & BBQ
GE-11, Ground Floor
IOI City Mall
62502 Putrajaya
Wilayah Persekutuan Putrajaya

Website : Pak John 



No. Telefon : +6012-7050684




Incredibes 2 Koleksi Mainan Terbaru Kinder Joy


Boleh dikatakan setiap hari dah Si Amsyar dapat Kinder Joy. Kalau bukan "menyalai" kat mama minta belikan tiap kali keluar, papa pula yang akan belikan setiap kali balik dari kerja. Hurm... Macam wajib pulak dah. Tak beli kang, mulalah dia buat  "konsert". Mainan Kinder Joy tu pun banyak dah hilang dibaling entah ke mana. Kalau dikumpul, dah boleh buat koleksi dah tu.


Oh, ya! Semalam terperasan ada Kinder Joy yang baru selain warna biru dan pink tu. Kali ni yang warna oren pula. Special edition kot untuk animasi Incredibles 2.

Haa.. yang ni nak cuba kumpul buat koleksi. Semalam dapat bapaknya. Harini dapat anaknya pula. Oklah tu.. takdelah dapat benda yang sama je. Harap-harap harga tak naik lagi. Jenuh aih nak beli..



Dah jumpa port asam pedas best!



Tengah ralit skroll gambar kat phone di tangan, tiba-tiba Amsyar rampas dan menjerit dengan excitednya bila ternampak gambar set nasi ayam yang kitorang makan di Restoran D'Atom haritu.


"Wah..asik..edaap (nasi..sedap)"
"Wah..ayam..yummy" sambil menjilat bibirnya.

"Eleh, ye ye je! Mama order kenapa tak makan?"
"Anak ah..edash (Tak naklah. Pedas)" katanya dan berlalu pergi.
"Amboi... Selamber je ea letak phone mama kat lantai!"


Tengok pada excited nampak nasi, macamlah makan sangat. Bila dah order, last2 mama juga yang jadi tukang perabis. Kalau taulah dia tak nak makan nasi ayam tu, komfem dah pilih Nasi + Asam Pedas Claypot tu. Sedapnya lahai..tak puas merasa set Asam Pedas Ikan Pari yang Amar punya order haritu. Pedas giler tapi sedap oiii!! Sambal belacan dia pun padu! Sampai terlupa nak ambil gambar..heeee. Lain kalilah pergi lagi.

100% mmmmm Susu Fernleaf dari New Zealand



Assalamualaikum

Lepas keluar dari bilik bedah haritu, dekat seminggu juga selera makan Amsyar jatuh. Susah betul nak bagi dia makan. Suap nasi tak nak, ayam tak nak. Bubur tak nak, mi pun tak nak. Kalau dia makan pun, adalah sesuap dua. Memang susah hati betul masa tu. Berat badan dia pun banyak juga turun. Makin melidi dah. Mama dia pulak yang   bertambah berat. Mana taknya. Semua makanan yang disediakan pihak hospital, mama yang tukang perabis. Huhuhu... 

Mujurlah dia nak juga minum susu UHT. Yelah, kalau nak harapkan susu badan je bukannya cukup pun.  Legalah sikit rasa di hati bila dia nak minum susu tu. Sekurang-kurangnya adalah juga benda berkhasiat yang masuk ke perut dia. 


Antara susu UHT yang kami bagi dia minum adalah susu UHT Fernleaf. Sebab susu ni yang paling dia suka minum. Eh, bukan dia je suka minum. Kami satu keluarga suka! Tengoklah Si Haziq dengan papanya ni. Kemain lagi bergaya minum susu dengan spek baru. 




Jenama Fernleaf ni memang antara jenama yang jadi pilihan sejak dulu lagi. Moha yakin susu dari New Zealand adalah susu terbaik di dunia. 


Bebas Ragut Rumput Segar di Ladang
Di ladang New Zealand, lembu diberikan kebebasan 90% untuk meragut rumput berkualiti yang tumbuh segar di tanahnya. Ini menjadikan lembu tenusu lebih sihat dan kurang tekanan emosi yang akhirnya mampu menghasilkan lebih banyak susu yang berkualiti dan kaya dengan nutrisi.

Kebebasan yang diberikan kepada lembu untuk meragut rumput segar yang berkualiti tinggi pada hari yang cerah, secara tidak langsung dapat memberikan lembu tenusu vitamin D. Sekaligus menjadikan susu yang terhasil darinya mengandungi vitamin D yang lebih tinggi berbanding susu yang dihasilkan oleh lembu tenusu yang dipelihara di kandang.

Rumput Segar Berkualiti Tinggi
Rumput hidup subur di tanah ladang New Zealand berpunca daripada kadar hujan yang baik dan cahaya matahari yang banyak. Itulah yang menjadikannya salah satu tempat terbaik di dunia untuk menghasilkan susu lembu yang berkualiti tinggi.



Penghasilan Susu Secara Semulajadi
Lembu tenusu yang diberikan kebebasan makan rumput yang segar dan berkualiti mampu menghasilkan susu secara semulajadi dan lebih bermutu tinggi yang mengandungi lebih  banyak nutrien penting seperti protein yang berkualiti tinggi, vitamin A dan juga vitamin D. 

Pakar Susu Segar
Fernleaf telah menerajui bidang tenusu ini di New Zealand berdekad lamanya dengan memberi lembu makan rumput dan diurus rapi pada setiap langkah penjagaan seperti tuntutan alam semulajadi. Semestinya susu yang berkualiti datang daripada sumber yang dipercayai. Lembu-lembu yang dijaga rapi kesihatannya yang diberikan rumput segar New Zealand sepanjang tahun pastinya menghasilkan susu yang penuh dengan khasiat semula jadi.

Fernleaf amat menitikberatkan kualiti susu yang dihasilkan dengan piawaian yang tinggi dari segi keselamatan makanan dan kualiti untuk 100% kebaikan yang dipercayai, sememangnya menjadikan rasa susu Fernleaf adalah 100% Mmmm. Rasa enak dan sedap hingga ke titisan terakhir.

Susu UHT Fernleaf diperbuat dengan 100% susu lembu dari New Zealand yang mengandungi protein, kalsium, vitamin A dan D dalam setiap pek 200ml dan 1L. Terdapat 3 perisa iaitu Coklat, Penuh Krim dan Rendah Lemak.

Nak buat kek coklat sedap tak? Gunalah susu UHT Fernleaf perisa coklat. Kek lebih gebu, lembab dan lagi sedap dari biasa. Boleh rujuk resepi ni kalau nak cuba. Cuma ganti part susu cair tu je..selamat mencubašŸ˜‰













Cara nak bagi fun fries lagi rangup


Assalamualaikum..

Sedapkan kalau makan fun fries garing-garing. Cicah pulak dengan sos cili. Esh.. sekejapan habis sepinggan. Hihihi... Tapi awas! Boleh mok-mok kalau amal selalu!!

Kat rumah ni memang sentiasa standby stok kentang tu. Yelah, Amsyar kan tak berapa nak makan nasi. Memilih makanan dah sejak melecur haritu. Sekarang ni dia lebih suka makan ayam goreng, kentang goreng dan semua jenis ala-ala western tu.

Sebab tu Moha selalu gorengkan ayam dan kentang untuk dia. Kalau takde stok, terpaksalah order Happy Meals secara online guna aplikasi McDelivery tu untuk dia. Tapi biasanya kentang dah sejuk bila sampai, taklah serangup macam makan di restoran tu. Bila macamtu, kentang tak berapa nak laku. Macam biasa, mama jugalah jadi tukang perabis. Orang kata apa tu, 'tong sampah'?? Esh.. tak baik kata gitu. Makanan tu..huhuhu..

Biasanya Moha goreng terus je kentang tu. Bila dah masak, tapis dan tabur garam halus atasnya kemudian tampi bagi garam sekata. Kalini, Moha cuba cara lain pula. Wah.. garing dan kekal rangup walaupun dah sejuk! Nampaknya lain kali goreng camni jelah. 


Macamana caranya? Senang je.. kat rumah ni memang ada stok tepung goreng ayam jenama Puas. Jadi Moha bancuh je tepung tu dengan air sikit macam nak bancuh tepung goreng pisang tu tapi pekat sikit. Lepastu gaul sebati dengan kentang.

Bila minyak dah panas, gorenglah. Tapi pastikan goreng dengan minyak terendam. Tak mo kedekut minyak ea. Masa goreng tu jangan kacau-kacau. Tunggu dah betul-betul garing baru kais dengan sudip supaya kentang tu lerai. Angkat dan toskan minyak. Sedap tak terkata!!! Hahaha.. tu cara Moha. Mungkin korang ada cara yang lagi bagus, mehlah kongsi. Boleh Moha cuba nanti.


Tragedi Melecur Terkena Air Panas



Assalamualaikum



Gambar kat atas ni gambar kaki Amsyar terkena air panas sebelum dirawat di klinik.

Mujur Moha tak tergamam dan terus buka seluar panjang yang dia pakai dan siram air paip kat kaki dia. Ye, masa ni memang dia meraung kuat. Kulit yang terkena air panas tu cepat sangat menggelembung macam belon. Tak sempat nak halang, cepat betul tangan Amsyar tarik "belon" tu menyebabkan kulit tu tersiat dan menampakkan isi daging yang dah bertukar warna putih. 

Disebabkan agak panik, kami terus bawa Amsyar ke klinik terdekat padahal sepatutnya Moha lalukan lagi air paip tu pada kaki dia sekurang-kurangnya 10 minit lagi supaya haba dari air panas tu dapat disejukkan dan mengelakkan bahagian yang melecur tu jadi masak. 

Tak sangka sampai di klinik, masih perlu menunggu lagi sebab doktor yang bertugas ada kes kecemasan lain. Akibatnya, bahagian yang terkena air panas jadi semakin merah dan merebak.