Assalamualaikum..


Tanpa disangka, tiba-tiba harini dapat satu parcel. Tengok bungkusan je pun hati dah berbunga riang. Mana taknya, barang yang ditunggu-tunggu dah sampai. Anak-anak macam biasalah.. "Apatu.. apatu?" Hehe.. diorang pun tumpang excited nak tengok apa benda yang mama dia dapat tu. Tak buang masa, terus laju tangan buka bungkusan yang diterima.


Tarraaa.... Wah! Lawanya kotak Athea ni! Sempena bulan Ramadhan ni Althea keluarkan kotak khas (limited edition gitu) untuk setiap peminatnya. Prihatin kan? Sesetengah brand jarang titik beratkan pada packaging camni. Sedangkan ini juga salah satu daya tarikan pembeli berminat untuk mencuba. Kotak yang cantik dah kuat macamni kan bagus.. sampai pada pelanggan pun dalam keadaan elok tak kemek ataupun koyak. Dah tentu produk di dalamnya pun selamat dan tak rosak. Kotak tu pun boleh digunapakai semula isi produk kosmetik ke, alatulis ke, koleksi masker ke, haa macam-macam lagilah. Taklah barang-barang tu bersepah kan? So, apa isi kat dalam box ni? Haaa.. meh nak tunjuk..


Ada 4 barang dalam box ni....

πŸ’ A'bloom Giant Meringue Puff

πŸ’ A'bloom Baby Meringue Puffs

Cute and sweet la meringue puff ni. Warna dia lembut je. Macam desert pulak. Dahlah comel, mudah pulak nak guna, senang nak cuci pun ye.

πŸ’ž A'bloom BHA Blackhead Blaster

Yang ni memang menarik! Mudah nak guna sebab dalam bentuk stick. Gosok-gosok je kat bahagian muka yang ada blackhead tu. Senang!!

A'bloom Mask Sheet


πŸ’– A'bloom Moisturizing Watermelon Mask Sheet - pH balancing

πŸ’– A'bloom Nourishing Avocado Mask Sheet - pH balancing (whitening effect)
πŸ’– A'bloom Brightening Lemon Lime Mask Sheet  - pH balancing (wrinkle improvement effect) 
πŸ’– A'bloom Anti-Blemish Peach Mask Sheet - pH balancing
Favourite Moha mask macam ni. Suka pakai mask camni sebab lepas guna nanti kulit muka rasa lebih segar. Macam baru lepas buat treatment kat spa. Hihi.. 

Kalau korang nak try, korang boleh check out kat website @altheakorea sebab sekarang tengah ada sale tau.


Minum Surya S Great Grain Kenyang Sehingga Petang









Assalamualaikum..


Entri sebelum ni Moha ada cerita kan yang sekarang ni Moha bersahur dengan S Great Grain. Jadi kali ni Moha nak kongsi sedikit antara khasiat yang terdapat dalam sebahagian bahan yang terdapat dalam minuman campuran istimewa ni.



Beras Merah

Merupakan sejenis beras yang mengandungi vitamin B dan E dan juga kandungan mineral, vitamin serta serat yang ttinggi dan semulajadi. Turut mengandungi jumlah kalori yang lebih rendah berbanding beras putih. Kandungan kalori yang rendah pada beras merah ini sangat efektif untuk menurunkan kalori dalam tubuh sehingga akan membuat berat badan turun dengan sendirinya. Memang sesuai sangatlah pada yang nak turunkan berat badan tu. 

Selain tu, beras merah juga membantu melancarkan sistem pencernaan, mencegah penyakit jantung, mengawal kadar gula dalam darah, menguatkan gigi dan tulang, mengurangkan kolestrol dan mencegah kanser.

Beras Perang

Kajian yang dilakukan pihak American Journal of Gastroenterology mendapati serat yang terdapat pada beras perang berperanan mengurangkan risiko batu karang di kalangan kaum wanita. 

Melalui kandungan serat mudah larut yang terdapat dalam beras perang, ia akan menyerap air di dalam usus seterusnya menyebabkan pembuangan najis lebih lembut dan mengelakkan berlakunya sembelit.

Beras Pulut


Amino Asid dan Vitamin yang terkandung dalam beras pulut sebenarnya menjadikan ia sebagai agen pencerahan terbaik untuk kulit. Sememangnya ia mampu mencerahkan kulit baik diamalkan secara memakannya atau menggunakan beras sebagai masker dan skrub.

Kacang Merah

Kacang merah kaya kandungan gizi yang baik untuk tubuh. Kacang merah mengandung kalsium, asam folat, protein tinggi, karbohidrat, serat, vitamin B terutama B6, zat besi dan thiamin.

Kandungan protein, serat, dan karbohidrat yang ada di kacang merah dapat membantu pencernaan agar merasa kenyang lebih lama. 

Kacang Hijau



Termasuk dalam jenis kekacang yang mengandungi protein, antioksidan, rendah lemak serta serat, kacang hijau juga mengandungi Vitamin A, B, C, E, K serta folat, zinc, fosfor, kalium, dan zat besi. Nutrisi lainnya adalah karbohidrat, mangan, magnesium dan selenium yang semuanya bermanfaat bagi tubuh.

Kacang Hitam


Kacang hitam merupakan salah satu makanan bergizi yang elok dimasukan ke dalam diet harian. Berbagai nutrisi di dalamnya seperti asam folat, asam lemak omega-3, zat besi, kalsium dan mangan membuat kacang hitam ini menyimpan berbagai khasiat dan manfaat bagi kesihatan contohnya seperti mampu mencegah risiko penyakit kanser, penyakit jantung juga membantu melancarkan sistem pencernaan.

Kacang Walnut

Bedasarkan kajian dari Amerika, didapati bahawa kacang walnut memiliki tingkat antioksidan dua kali lebih banyak jika dibandingkan dengan kacang lain. Antioksidan pada walnut memiliki manfaat 15 kali lebih besar berbanding vitamin E. Antioksidan dalam walnut mampu melindungi tubuh dari kerosakan akibat bahan-bahan kimia yang menyebabkan penyakit.

Kacang Soya

Merupakan makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada daging, susu atau telur. Ia mengandungi 50% protein bagi setiap 100g kacang soya, merupakan 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu dan 3 kali lebih daripada telur.

Kaya dengan bahan mineral seperti calcium, sodium, manganese, magnesium, iron and phosphorous. Ia juga kaya dengan vitamin A,B,C,D serta lecithin boleh dijadikan bahan penganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu. Protein soya boleh mengurangkan risiko penyakit kanser dan jantung.

Kacang soya mudah dicerna dan mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekalkan tenaga.
5 bahan istimewa yang ada dalam S Great Grain
Boleh dikatakan setiap bahan yang terdapat dalam S Great Grain ini mempunyai kelebihan yang sama iaitu memberikan rasa kenyang yang berpanjangan setelah diambil. Jadi tak hairanlah Moha tak rasa lapar pun sepanjang hari berpuasa walaupun hanya minum sepeket S Great Grain pada waktu sahur. 

Di mana nak beli S Great Grain? 
S Great Grain boleh didapati di semua cawangan Watsons, butik Himalaya, farmasi tempatan terpilih atau boleh juga dibeli di laman e-commerce Shopee

Mudahnya Kongsi Makanan Guna Oh!FreeFood



Assalamualaikum..

Macamana puasa harini? Harap-harap semua urusan kita sepanjang berpuasa ni dipermudahkan olehNYA. Aamiin...

Oh, ya! Sebelum tu nak tanya. Pernah tak korang alami masalah macamni? 

~ beli atau masak makanan banyak-banyak lepas tu tak habis makan. 

~ bahan masakan / makanan / minuman terbeli banyak tapi tak sempat nak habiskan sebelum tamat tempoh. 

~ memang sengaja masak atau beli makanan lebih dengan tujuan nak berkongsi tapi tak tau nak bagi pada siapa.

Sebagai contoh: korang ada beli ramen pedas sebungkus besar, dah makan sebungkus dan tak sanggup dah nak makan pek yang selebihnya sebab pedas sangat. Jadi dari buang atau biarkan pek selebihnya tamat tempoh camtu je, baiklah bagi je pada orang yang nak.



Ataupun, katakanlah korang dah beli makanan di bazar Ramadhan. Sekali tiba-tiba ada pula yang ajak berbuka di luar. Jadi, makanan atau minuman yang dah dibeli tadi tu korang boleh berikankan kepada sesiapa saja dengan menggunakan aplikasi Oh!FreeFood.



Dengan aplikasi ni, korang boleh bagi makanan yang baru beli, yang berlebihan atau tak habis tu (tapi bukan sisa makanan yang korang makan tau!) pada sesiapa yang korang nak (pemohon). Korang juga boleh tentukan samada nak hantar terus ke rumah pemohon atau pemohon tu datang ambil sendiri. Senang kan? Inilah cara baru dan mudah nak berkongsi makanan disamping berpeluang dapat kenalan baru. Lebih-lebih lagi di bulan puasa ni kan? Memang bagus sangatlah kalau nak amalkan bersedekah. 

Bukan apa, kadang-kadang kita tak tahu nak bersedekah pada siapa. Atau kita risau orang salah faham dengan niat baik kita. Jadi dengan adanya aplikasi ni, selain membantu kita dari membuang dan membazir makanan, ia juga membantu kita bersedekah tanpa prasangka. Tau ajela zaman sekarang ni. Ada saja yang nak dijadikan isu. Bukan macam zaman dulu-dulu tu. 

Masa kecil dulu, Moha selalu tolong mak hantarkan lauk atau kuih-muih ke rumah jiran. Nanti jiran balas pula pemberian tu dengan makanan dari pihak mereka pula. Walaupun mak dah pesan, bila kita memberi biar ikhlas dan jangan mengharapkan sebarang balasan, tapi Moha tetap juga rasa seronok sangat bila dapat balasan dari pemberian kepada orang ni. Maklumlah, masa tu kecil lagi. Siapalah tak suka bila dapat sesuatu yang percuma kan? Hihihi..



Sekarang bila dah dewasa, Moha segan pula nak ketuk rumah jiran dan beri makanan macam mak buat tu. Mujurlah dah ada cara yang lagi mudah ni. Selain bagi pada jiran terdekat, boleh juga bagi pada yang memerlukan. Alhamdulillah.. 

Jadi, kalau korang nak buat macam yang Moha buat ni, korang muat turun la aplikasi OhFreeFood ni. Mudah je caranya. 




Daftar jadi ahli

Lengkapkan maklumat yang diperlukan

Dah boleh guna!!!!😊😊

Lepas dah daftar jadi ahli, korang dah boleh terus mula muat turun gambar makanan beserta maklumat yang diperlukan. Nanti bila dah ada yang request makanan korang tu, korang deal la semula nak hantar macamana. Senang je..πŸ˜‰ 

SELAMAT BERAMAL!!!

Surya S Great Grain Minuman MultiBijirin Berkhasiat Ramadhan ini



Assalamualaikum...

Dalam kesibukan seharian, sedar tak sedar dah masuk hari ke-8 kita berpuasa. Alhamdulillah.. tak sehari pun kami terlepas waktu bersahur. Biasanya waktu sahur, Moha tak hidangkan nasi berlauk sebab masing-masing kurang berselera seawal waktu macam tu.


Jadi Moha cuma sediakan hidangan mudah samada sandwich, bihun goreng atau nasi goreng disamping air minuman yang boleh memberikan tenaga seperti S Great Grain keluaran Surya ni.

Istimewanya S Great Grain


S Great Grain merupakan produk pilihan terbaik yang dijamin HALAL untuk diamalkan setiap hari lebih-lebih lagi sepanjang bulan Ramadhan ni. Ia mengandungi 18 bijirin terdiri daripada beras merah, kacang merah, kacang hijau, benih coix, biji bunga teratai, biji rami, beras perang, jagung, kacang soya, gandum, sekoi, bijan hitam, kacang walnut, kernel aprikot, kacang hitam, benih chia dan beras pulut. 


Turut mengandungi 5 makanan Sunnah yang terdiri daripada Habbatus Sauda, Zaitun, Delima, Buah Tin dan juga madu. 

Multi-bijirin di dalam S Great Grain mempunyai set nutrien yang komprehensif termasuk karbohidrat yang baik, protein yang tinggi, serat makanan, vitamin dan antioksida yang menjadikannya pilihan terbaik untuk sekeluarga. 


Produk ini boleh dikategorikan sebagai sumber serabut diet terbaik amat sesuai untuk mereka yang peka dengan kesihatan dan ingin mencapai gaya hidup yang lebih sihat, dengan kandungan kebaikan yang diperoleh daripada 5 makanan sunnah bersama 18 jenis multi-bijirin. Tentunya formulasi ini unik dalam landskap multi-bijirin Malaysia.

Sebagai ibu tentunya Moha ingin memberikan nutrisi yang terbaik kepada anak-anak terutama sepanjang tempoh mereka berpuasa ni. Dengan memberikan mereka minum S Great Grain sewaktu bersahur, Moha yakin ianya dapat memberikan nutrisi yang terbaik kerana ia datang lengkap dengan nutrien yang diperlukan agar bertenaga dan lebih fokus untuk menjalankan aktiviti seharian walaupun ketika mereka sedang berpuasa.

Rasanya yang sedap, lemak berkrim dan kurang manis dengan aroma yang harum sangat mudah disediakan dan diminum. Hanya tambahkan secawan air panas dan kacau sebati. Selain dijadikan minuman, juga boleh dijadikan bahan tambahan dalam menu hidangan lain seperti kek, roti, biskut dan sebagainya. 


Surya S Great Grain boleh didapati di semua cawangan Watsons, butik Himalaya, farmasi tempatan terpilih atau boleh juga dibeli di laman e-commerce Shopee




Kedai Emas Hajjah Halijah Sdn. Bhd. Buat Jualan Kilat Sempena Ramadhan



Assalamualaikum..

Alhamdulillah, harini dah hari ke-4 berpuasa. Harap pembaca blog Moha semua kekal sihat bertenaga berpuasa sepanjang hari.

Rasanya ramai yang dah sediakan semua kelengkapan nak raya macam baju raya, kasut raya, kuih raya.. kalau surirumah pulak mesti dah mula nak menghias rumah kan? Macamana pula dengan barang kemas? 

Arwah mak Moha suka sangat dengan barang kemas ni. Setiap tahun dia pasti tak lepaskan peluang meniaga sepanjang bulan puasa dan bila nak raya je, sebahagian duit dari hasil dari meniaga itulah dia akan beli atau tukar barang kemas yang lama kepada yang baru. 

Tak kiralah cincin ke, gelang tangan ke, rantai leher ke... Adakalanya untuk diri sendiri dan adakala untuk anak-anak perempuan dia. Katanya beli emas ni bukan nak tayang kat orang pun. Tapi nak puaskan hati sendiri sekaligus sebagai pelaburan. 

Maklumlah, kami ni bukan orang kaya. Dengan adanya barang kemas ni, dapatlah juga digunakan bila tiba masa kami kesusahan atau kesempitan duit. 

Masa bujang dulu, Moha tak pernah beli barang kemas sendiri. Semua arwah mak uruskan. Sampailah masa nak kawin, barulah terkial-kial nak belajar beli sendiri. 

Sekarang, alhamdulillah dah retilah sikit. Tu yang tak berani nak singgah masuk kedai emas. Mulalah rambang mata. Kalau tengah ada duit, bolehlah beli. Ada duit pun kalau konon-konon nak simpan tapi nanti sikit-sikit keluarkan semula, lama-lama habis juga. Beli emas, boleh juga jual balik satu masa nanti. So, InsyaAllah.. tak rugi...

Disebabkan minat, rajin jugalah Moha tengok barang kemas kat media sosial. Terbaru ni Moha tengok kat Facebook Kedai Emas Hajjah Halijah (KEHH). Yang menariknya kedai ni takde caj upah tau..haa..korang suka kan?




Skrol punya skrol fb tu, ralit juga dibuatnya. Wah, patutlah KEHH ni jadi kedai pilihan no. 1 di Kedah!! Harga barang kemasnya pun lebih murah kalau nak dibandingkan dengan kedai lain. Design produk pun lawa-lawa! Haish.. rasa nak pi Kedah la ni jugak aih!! 
Nak belek depan-depan. Tentu lagi puas hati! Huhuhu.. korang yang kat Kedah mesti familiar dengan kedai KEHH ni kan? Untunglah korang..! Mujur juga kitorang yang jauh ni masih boleh cuci mata dan beli secara online. Kalau tak, lagilah rasa terkilan.


KEHH ni macam-macam promosi diorang buat. Cuci barang kemas percumalah, beli emas percuma emas lah, ada menang emas la, eh.... Macam-macam lagilah! Tapi yang paling best, mereka tawarkan harga yang tinggi bagi pertukaran barang kemas lama. Best kan? Memang berbaloi sangat tu!

Nak lagi best? Daftarlah jadi ahli KEHH! Nanti dapat lagi banyak keistimewaan sebagai ahli. Terutama sekali potongan sebanyak RM10/gram. Uish.. banyak tu!!! So, apa tunggu lagi?! Cepat-cepat daftar tau. Sekarang tengah ada jualan Kilat Sempena Ramadhan bermula 9/5 - 12/5/2019 ni. Jangan lepaskan peluang kay. Daaa.. Moha nak sambung tengok FB KEHH. Manalah tau ada rezeki menang hadiah masa Kak Jue buat live. Aamiin...




Mini Tower Burger Fuel Shack Shell Bangi



Assalamualaikum..


Dalam perjalanan nak ke pejabat Nilai Harta di Bangi, kami singgah ke Shell sekejap nak isi minyak. Selesai isi minyak, boleh pulak terperasan iklan yang terpampang di trak Fuel Shack yang hantar bahan mentah ke situ. 

Punyalah mengancam gambar burger 2 tingkat tu sampaikan suami Moha yang baru baik dari denggi pun dah tergoda. Maklumlah dah lebih seminggu hilang selera makan. Huhuhu...

Disebabkan orang dah teringin, Moha pun masuklah ke dalam Shell tu dengan tujuan nak membeli. Sekali tengok harga... hmm.. boleh tahan jugalah kalau dibandingkan dengan restoran fast food yang lainnya. Tapi takpelah, nak merasa punya pasal.


Moha order 2 Original Shack dan 1 Mini Tower beserta 2 kentang goreng dan air pepsi. Kat sini takdelah order terus dapat macam kepsi atau mekdi tu. Kenalah tunggu sekejap pekerjanya masak patty dan siapkan semua order kita tadi tu. Dalam 10 minit jugalah menunggu. 


Bila dah siap tu, tengok packaging pun dah puas hati. Belum lagi tang bau burger tu. Ya Allah... Sedapnya bau dia! Rasa nak makan masa tu jugak! Sabar jelah menahan hidung dengan bau yang sedap tu.


Sampai je kat pejabat, apalagi.. Fuhhh.. semerbak bau burger memenuhi ruang pejabat sebaik dikeluarkan dari beg kertas tu. 

Dari segi rasa, memang puas hatilah!! Walaupun mini tower, tak habis pun kami makan bertiga walaupun masa tu memang tengah lapar. Mini tower ni ada sebiji bun burger yang dibelah dua, diapit dengan 2 keping patty yang tebal dan berjus, diselangi dengan sekeping keju bagi setiap satu patty, di atasnya pula ditambah sekeping telur mata, salad, tomato dan juga mayonis. Next time bolehlah beli lagi. 







Makan malam di Tok Ayah Cafe Bangi


Assalamualaikum...



Semalam kitorang buntu nak berjalan ke mana. Jadinya buatlah carian kat facebook cari tempat makan best di Kajang dan Bangi. Terjumpalah review pasal Tok Ayah Garden Cafe (TAGC) di Bangi tu. Wah.. ikan siakap siap masak (ikut suka nak masak camne) RM25 je seekor? Eh, murahlah kalau nak dibandingkan kat sini. Tengok gambar Lamb Chop pun menarik juga. Erm.. pergi makan kat sini jelah!



Berpandukan google map, kitorang terus terjah TAGC.



Kat sini ada banyak tempat duduk yang kemas tersusun. Cantik! Memang bertepatan dengan tema 'taman'. Kalau nak buat even ke, majlis kahwin ke atau jamuan makan besar, sesuai sangatlah! Sambutan mesra pelayan cafe sebaik saja kitorang sampai di pintu masuk, memang sangat membantu lebih-lebih lagi buat pelanggan yang pertama kali datang ke sini macam kami ni. Terus ditanya perkara berkaitan, makan berkeluarga, bersendirian dan tempat duduk pilihan. 



Ok, rasanya pilihan tempat duduk ni kalau datang awal dan tempat masih kosong, bolehlah request. Kalau penuh, kenalah tunggu dulu atau duduk jelah kat mana-mana tempat yang kosong. Masa kami datang tu masih awal lagi. Parking pun belum penuh. Jadi kami pilihlah tempat makan ala jepun-bersila. Uish.. lawa dekorasinya.. siap ada langsir sebagai tabir pemisah bagi setiap meja untuk keselesaan pelanggan. Amsyar yang paling seronok! Sebab tak payah nak duduk atas baby chair. Bebas dia nak bergerak.



Banyak juga pilihan menu kat sini. Untuk pertama kali ni, kami pilih 1 ABC dan set B untuk 4 orang makan. Dalam set ni ada 1 ekor ikan siakap (masakan pilihan sendiri), 2 set kailan ikan masin, 2 set paprik ayam, 2 set telur dadar, 1 tomyam kelapa, 2 set udang celup tepung dan 4 pinggan nasi putih. Kami tambah lagi satu menu iaitu sotong masak sambal petai. Malam ni kami terjah makan malam di sini pula. 




Order kami tak perlu tunggu lama. Sekejap je dah sampai baik minuman mahupun makanan. 


ABC tu memang mengancam betul rupa dia. Banyak sangat bahan di dalamnya. Barulah kena dengan nama.... Air Batu Campur!!


Yang kami order ni Siakap 3 rasa. Ikan digoreng garing, dicurahkan  pula sos 3 rasa di atasnya. Memang sedap!

Tomyam kelapa penuh dengan isi dan kurang pedas. Sesuailah makan seisi keluarga. Isi kelapanya pun lembut je.. hirup sekali dengan kuah tomyam, aduh... susah pula nak berhenti.



Udang segar celup tepung digoreng rangup tu bukan udang saiz kecik ye.. puaslah makan cicah dengan sos yang disediakan tu. Sotong sambal petai pulak, petai sebiji² tau. Bukan belah dua! Haa.. peminat petai mesti suka.


Lamb Chop pun sedap juga. Ah, senang cerita semua sedaplah! Lokasi pun aman damai, cantik dan kemas tersusun. Sangat selesa walaupun ada anak kecil. Nak datang sini, waze je Tok Ayah Garden. Sure tak sesat punyalah..