Kebakaran disangka kecurian


Ya Allah.. seumur hidup inilah pertama kali berhadapan situasi macam ni. 

Mujur waktu kejadian (12 lebih), Moha dan suami baru je naik ke tingkat atas tiba-tiba terdengar pintu gril jiran (selang sebuah rumah) digegar kuat disusuli jeritan isterinya. Masa tu cuma terfikir perompak je. Cepat-cepat kami jenguk keluar tingkap.

Ternampaklah jiran-jiran lelaki yang berkawal di pondok keselamatan berkejaran ke rumah yang dah dijilat api. Suara budak-budak menangis nyaring mula kedengaran. 

Allah.. berdegup laju terus rasa jantung ni. Terus suami suruh turun sementara dia kejutkan anak-anak yang tidur di bilik sebelah. Bimbang api melarat ke sini pula atau kelemasan dek asap yang dah mula terhidu ni. 

Bekalan elektrik di rumah juga tak semena-mena terputus. Jadi memang tak perlu nak tunggu dalam rumah lagilah. Mengundang bala namanya!

Syukur alhamdulillah, mujur ramai yang berkawal malam ni. Tindakan pantas diorang setidaknya dapat membantu keluarkan mangsa, dan memadamkan api dengan menyiram air dan menggunakan pemadam api sementara tunggu bomba sampai. 


Lepas api dah padam barulah 2 buah pasukan bomba dan 1 kereta polis sampai. Namun mereka tetap masuk untuk pastikan kebakaran dah padam sepenuhnya.

Tergamam tak tau nak buat apa!

Waktu kejadian, cuma si isteri dan 2 anak kecil saja yang berada di rumah dan sedang tidur di ruang tamu. Suaminya baru je keluar sekejap jumpa nak isi minyak kereta. 

Menurut cerita jiran yang selamatkan si abang tu, katanya lepas nampak kakak tu keluar cuma dengan si adik, diorang terus tanya mana yang lain. Kakak tu cuma tunjuk arah rumah tak mampu cakap apa lagi dah. Terus salah seorang dari yang berkawal tu terjah masuk dan selamatkan si abang yang kaku berdiri tak berganjak. Dia takut!

Mungkin sebab terlalu lama terdedah dengan bahang haba yang panas tulah jadi punca kulitnya yang nipis tu melecur teruk. 

Sementara tunggu pemeriksaan bomba dan polis selesai, kami pergi ke klinik 24 jam tengok keadaan kakak tu dan 2 anaknya. Luluh hati ni tengok keadaan diorang. Anak-anaknya melecur agak teruk juga. Yang sulong (7 tahun) 60%, bongsu 40% dan kakak tu 20%. 

Yang bongsu tu jiran kami dukung, Moha pula dukung yang sulung dan cuba tenteramkan dia. Masa tu memang tak sanggup tengok kepayahan dia menahan sakit. 

"Api! Tolonglah... sakit" katanya. 

Bila tengok anak-anak ni meraung kesakitan dan ketakutan macamtu, lagi hati ni tak tertahan. Sambil tahan air mata, Moha tiup-tiupkan tempat yang melecur tu. Terutama kat kedua-dua cuping telinga dia. tiap kali dia cakap api, Moha jawab api dah padam. Dah takde apa-apa. Jangan takut lagi.. dia diam sekejap. Tapi lepas tu meraung lagi. Huwaaaa.. rasa nak nangis jugak!

Bayangkan kita yang melecur sikit pun dah pedih, dia lagilah.. sampai terkopek kulit! Kulit yang gelembung sana-sini pun ada.. kedua-dua tangan kaki berbalut melecur habis, kuping telinga melecur, kulit badan terkopek. Allah.. sakitnya! 

Yang bongsu tak berhenti menangis nak didukung mamanya. Tapi mana boleh. Tangan mama dia pun melecur. Badan pun sakit-sakit! 😭😭 Waktu macam nilah harap sangat ada kuasa magic yang boleh hilangkan rasa sakit tu semua. Ya Allah, kurangkanlah penderitaan sakit diorang ni. 

Forensik buat siasatan

2018 yang mendebarkan dan perancangan yang dibuat


Assalamualaikum..

Baru dapat mengarang harini. Kebelakangan ni asyik sakit kepala je. Malas nak pergi klinik. Dulu dah cek, takde penyakit apa pun. Mungkin sebab kurang rehat je. Lagipun ubat kat rumah ni banyak lagi. Dah boleh bukak farmasi Haziq cakap. Huhu.. semua tu ubat papa dia  masa MC. Dikumpul-kumpul jadi banyak terus! Ada macam-macam jenis ubat. Paling banyak Paracetamol. So dok telan yang tu jela bila sakit kepala menjengah.

Minggu lepas masa papa diorang buat cermin mata, ada juga ambik peluang cek mata. Adalah rabun sikit kat mata kanan tu. Selebihnya silau. Mungkin tu juga penyumbang pada sakit kepala kot? Entahlah.. bukan doktor.. so tak usah memandai.. eheheh..

Ataupun disebabkan stress? Boleh jadi juga kan? Memang stress sikit awal-awal tahun ni. Banyak duit habis. Hahaha... aduhai.. baru 2 orang je ni yang sekolah. Kakak Moha ada 5 orang anak yang masih belajar. 1 belajar di kolej, 3 sekolah menengah, 1 sekolah khas (OKU). Lagilah  'sakit'. Terkenangkan yang tu, tak jadi nak mengeluh. Hmm.. ada ramai lagi yang lagi susah.


PAPA DAH KERJA SENDIRI

Ini cabaran tahun baru. Apakah kewangan selepas ini lebih baik dari tahun sebelumnya atau semakin teruk. Allah saja yang tau. Keputusan ni terpaksa diambil memandangkan kesihatannya dah tak macam dulu. Penyakit OSA  yang dihidapi tu mengurangkan prestasi kerja (sampai habislah kuota MC setahun!) Tambahan dengan tekanan kerja, bimbang lagi memudaratkan. Lagi-lagi dengan politik pejabat yang boleh sakit jiwa dibuatnya kalau dihadap setiap hari.

Dari dapat rezeki tak berkat sebab kondem kerja (tak ikhlas gitu) setiap hari, baiklah berhenti dan ikhtiar cari rezeki cara lain pulak. Semoga Allah permudahkan dan berkati usaha kami suami isteri kalini. Aamiin...

Tahun lepas ada juga Moha buat sandwich burger bagi Haziq dan Amar jual kat sekolah agama diorang. Alhamdulillah, lepaslah buat bayar yuran dan buat belanja sekolah diorang. Mujur ustazah kat sekolah izinkan. Kadang-kadang ustazah pun ada beli. Hihi..terima kasih ustazah.

Rasanya tahun ni nak sambung buat lagi. Sekurang-kurangnya dapat mengurangkan sikit beban. Dan kalau Si Amsyar ni dah ok (dah tak paut kaki mama dia lagi bila mama buat kerja), ingat nak mula baking semula. Tapi nak kena kaji juga apa produk yang nak dijual dan dimana nak jual.


Atau mulakan balik projek kraft? Haish..banyak sangat plan dok joget-joget dalam kepala.


Tapi kalau tak buat, takde maknanya juga! Kan? Apapun jangan putus asa, doa dan usaha sedaya-upaya. Life must go on!


"Delete" akaun Adsense yang tak aktif



Assalamualaikum...

Macam tak percaya blog dah ada iklan. Dulu kalau singgah blog orang, jaki jugaklah kalau blog tu tayang iklan dulu. Kena pulak blog yang lambat naw nak muncul tu, lagilah geram je rasa. Silap haribulan, tekan "X" terusπŸ˜₯πŸ˜₯



Orang ada blog, Moha pun nak ada blog juga. Nak ada pembaca ramai-ramai. Juta-juta gitu (macamlah popular ek?πŸ˜…πŸ˜…). Jadi buat jugalah blog. 

Kalau tak silap, blog pertama Moha pada 2009 tapi kosong takde rupa blog pun. Ayat semua skema! Haha. Tak reti plus takut nak setting. Sudahnya karam terus! Lepas tu buat lagi pada 2012 pasal bisnes dulu. SKMeals.  Tapi sebab tak cun, pastu tak reti nak cerita apa punya pasal, pergi buat satu lagi. Sempoi Kitchen Meals pulak. 1 post je ada dalam blog kedua tu. Haha..lagi sekali tak tau nak cerita apa dalam tu, maka terbiar je sampai terlupa email dan passwordnya. 

Lepas tu buat yang satu lagi untuk biznes. Siap upah kawan buatkan bagi cun. Dah cun elok, tapi Moha pulak tak update sampai betul-betul terlupa  apa nama blog tu. Jenuh dah cuba ingat balik tapi gagal. Cuba cari kawan yang buatkan dulupun tak jumpa juga. Hmm... biarlah.. dah lupa, nak buat camne? Move on.

Kemudian, tahun 2013, buat lagi yang ni pulak untuk personal punya. Tapi lepas 1 post, terus setahun juga tak update. Jangankan sawang, habuk pun dah tebal berapa inci..huhuhu.. aduihaiii.

Maklumlah.. tak faham lagi kan? Pelan-pelan belajar. Tanya kawan, tanya google, sampailah jadi blog yang ada ni. 

Bila dah ada blog sendiri ni, mulalah nak ada macam yang orang lain ada. Dulu nama blog tang hujung ada "blogspot.com". Tertanya-tanya juga bila tengok orang lain cuma ".com" takde blogspot pun? Macamana buat? Tanya punya tanya, oooo beli domain rupanya. Sebab nak juga ".com" tu, maka belilah.

Tak fikir pun pasal lain-lain. Fikir nak ".com" je. Hahaha... eh, betullah! Tak tipu. Tapi sebab tak tau dan tak komfiden nak beli katne, hasrat tu tertunda. Sampailah Moha join KBBA. Dari situ pelan-pelan belajar dari kawan-kawan yang sporting. Dan akhirnya Moha beli domain dengan GB Network.

Dah beli domain, sikit-sikit Moha belajar. Try and error. Kejap template tu, kejap template ni. Pastu tengok ada part earning pulak. Eh, boleh dapat duit ke ni? Kihkihkih.. cuba nasib, try apply adsense. TAK LULUS! 

Tanya lagi dengan kawan-kawan macama nak buat. Terima kasih banyak-banyak kat semua terutama Cik Nor sebab sudi bagi banyak tips kat Moha.

Moha cuba pratikkan ikut tips yang ada. Tapi tetap juga tak lulus. Memandai-mandailah pi gatal tangan try apply lagi sekali tapi guna email backup pulak. Dah tak pasal dapat email lagi sekali.


Dah tu camne? Nak setting pun tak boleh. Part setting tu dah kena lock! Give up juga. Sebab tak tau nak buat camne lagi dah. Geng-geng syorkan semak brokenlink. Ok, terus buat. Bagusnya dorang ni. Tak kedekut ilmu.

Bila Ben Ashaari dan kawan-kawan bagi galakan pasang adsense, barulah bersemangat balik beriya-iya cari info dan cara. Gigih google cara nak delete akaun adsense, lepastu cuba buat sampai jadi.

Rupa-rupanya kena delete dulu akaun yang baru tu, barulah setting akaun lama tu dibuka semula. Bila dah nampak part setting tu dah aktif, terus cepat-cepat delete pulak akaun yang lama dan submit permohonan baru. Tapi guna email yang sama. Masa ni banyak kali cek brokenlink. Kalau ada je cepat-cepat betulkan.

Barulah Adsense hantar email bagi code soh letak kat template. Tak lama pastu LULUS! Alhamdulillah... harap-harap iklan yang muncul dalam setiap post Moha tu, iklan yang dicari dan beri manfaat pada yang membaca. Jangan marah-marah kalau terklik iklan tu ye.. nama pun terrrr... huhuhu.

3 tahun berniqab


Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. sedar tak sedar dah masuk 3 tahun Moha berniqab. Masih baru dan masih dalam peringkat perbaiki lagi dan lagi.  Doakan Moha istiqomah ye.

Tengah aim nak beli yang ni pulak

Dugaan Berniqab

Bagi orang lain mungkin tiada masalah. Tapi bagi Moha ada juga dugaan nak kena tempuhi. Terutama berperang dengan perasaan sendiri.

Kadangkala rasa malas nak pakai tu datang juga. Rasa segan orang pandang semacam muka bertutup. Dah jadi ninja kata orang. Kalau niqab jenis tebal dan cuaca panas, mulalah rasa rimas dek berpeluh dan sukar bernafas. Lepas tu tak boleh nak mekap lawa-lawa. Ok ni mengada-mengada! Ahaks..πŸ˜„πŸ˜„ Moha pakai je mekap simple-simple macam foundation, lipstik, celak.. tapi lepastu pakai la purdah macam biasa balik. Asalkan tak berlebihan sudahlah. Kan... pandai-pandailah dik!




Mula-mula pakai niqab dulu, susah nak makan minum depan umum. Kekok sungguhlah! Kalau dulu cukup guna tangan kanan je. Sesambil tangan kiri buat benda lain. Sekarang tangan kiri kena hati-hati selak purdah bila nak makan. Tangan kanan pulak menyuap makanan ke mulut. Dua-dua tangan amat diperlukan dalam satu masa.. adakala bila tak nampak makanan yang disuap, bersepah makanan jatuh.. sayangnya.. huhu.. tu belum masuk part niqab kena sambal atau kuah lagi tu.. kalau tak bawak niqab spare, boleh kematu hidung sedut bau tu sepanjang masa. 

Bila dukung Si Amsyar pulak, jangan haraplah dapat melawa niqab tu terletak elok kat muka. Mesti senget-benget jadinya. Puaslah pulak sekejap-sekejap membetulkan niqab atau purdah. Kena nasib tak baik, purdah terlucut dari muka (pernah terjadi baru-baru ni kat Giant. Amsyar tarik sebab marah tak lepaskan dia). Aduh! Kelam-kabut nak pakai balik.

Indahnya bila berniqab

Tapi tu semua dugaan kecil je. Alah bisa tegal biasa kata orang tua-tua. Mula-mula kekok, sekarang sikit-sikit dah mula biasa. 


Kalau nak makan tu, sambil pangku dan pegang anak pun boleh je makan. Tapi taklah sepantas dulu. Positifnya kat sini melatih kita dan orang yang teman kita makan tu bersabar.. haha.. sila sabar menanti Moha habis makan ye.. terima kasih..  gitu.. πŸ˜„πŸ˜„

Dah berniqab ni lagi bersopan-santun pulak rasanya. Yelah, dulu agak mafia sikit perangai. Hahaha.. sambil berdiri pun selamba badak je makan minum (terutama kalau beli kudap-kudapan di pasar malam). Sekarang ni diri sendiri pulak rasa tak elok buat macamtu. Sebolehnya cari juga tempat duduk kalau nak makan. Melainkan bila dah terpaksa. 

Macam garang kan? Padahal dah senyum tu

Bila pakai niqab ni, orang tak perasan sangat ekspresi muka. Kalau senyum beriya barulah nampak mata pun senyum. Kalau senyum simpul-simpul malu macam anak dara kena pinang tu, tetap camtu jelah memek muka. Macam garang pun ye, macam menyombong pun ada. Eh, Moha tak sombong tau. Cuma mungkin pendiam sikit je. Mehla sembang-sembang. Kalau kena gaya, non-stop juga boraknya.. hihihi. 

Yang ni tengah senyum ke sengeh?




Tambang bas 20 sen


Assalamualaikum..

Harap belum terlewat nak ucap Selamat Tahun Baru 2018. Semoga tahun baru ni, apa yang kita semua impikan tercapai. 

Habis dah cuti sekolah. Haziq dah masuk sekolah menengah. Amar pulak masih di sekolah rendah. Mujur sekolah diorang ni sebelah-menyebelah je. Senang sikit urusan pergi-balik sekolah tu.

Teringat zaman Moha sekolah dulu. Masuk je tingkatan 4, Moha dah mula naik bas sekolah. Masa tu konsepnya bayar masa naik. Maknanya tak perlu nak bayar secara bulanan. 

Bagus konsep ni. Sebab masing-masing tak terikat. Boleh pilih bas mana-mana pun nak naik. Tak kena marah punya.



Yang tak bestnya bila terlewat balik sekolah. Selalunya lewat ni pasal study group. Masa tu bas sekolah dah takde. Nak balik terpaksalah jalan kaki ke stesen bas yang ada kat pasar Mersing tu (sekarang takde dah pasar tu). Bukan dekat tau. Jauh giler. Macam nak pengsan berjalan kaki.

Cuma yang bagusnya sepanjang jalan tu adalah deretan kedai. Kalau terasa penat, kepanasan dek bahang cuaca panas, berhenti masuk kedai yang ada aircond sekejap. Sejukkan badan. Hihi.. agaknya marah tak tokey kedai?

Tempat paling popular nak menyinggah masa tu kat Parkson la. Best betul window shopping. Leka tengok barang-barang yang dijual. Sedar tak sedar sejam dua juga kat dalam tu. Bukan beli apa pun. Kalau nak beli bukannya ada duit. Duit yang ada ngam-ngam nak bayar tambang je. Cukup-cukup 20 sen. Huhuhu.. sehari belanja cuma seringgit. Tambang bas pergi balik 40 sen. Tinggal 60 sen. Masa rehat beli nasi lemak 50 sen, air 10 sen. Tapi kalau tiba-tiba pulak nak beli buku, tak makanlah masa rehat tu jawabnya. Lagi sadis kalau langsung takde duit waktu balik. Nah! Menapaklah jawabnya sampai ke rumah. Jauh ooo..

Sepanjang jalan kaki tu, sekejap-sekejap toleh ke belakang. Manalah tau kalau-kalau ada orang nak berhenti tumpangkan kita sampai rumah ke. Penatnya kaki berjalan. Masa tu langsung tak terlintas kat kepala pasal culik-culik ni. Yang ada cuma nak cepat sampai rumah je. Haus.. nak minum! Lapar.. nak makan! 

Kenapa takde orang ambil dan hantar? Sebab masa tingkatan 4 dan 5 Moha cuma tinggal berdua dengan abang di rumah. Arwah mak dan arwah bak meniaga di Penyabong. Seminggu sekali diorang balik. Abang Moha nak hantar pun takde kenderaan masa tu. Sebab tu pandai-pandailah urus sendiri. Nak mintak duit belanja lebih, tak sampai hati. Kesian mak dengan bak. Penat membanting tulang 4 kerat cari rezeki. Jadi berapa pun jumlah duit yang diorang tinggalkan untuk belanja harian, guna je dengan jimat.

Itu kisah dulu. Kisah yang sayu hati bila terkenang. Sekarang cuba sediakan kemudahan yang termampu supaya anak-anak tak lalui kepayahan yang sama. Semoga diorang berjaya di masa hadapan. Aamiin..


Tukar template baru, Adsense pun 'approve'


Assalamualaikum...

Kalau perasan la kan, blog Moha ni dah tukar template baru. Tapi bukan buat sendiri. Suami Huda yang buatkan. 

Biasalah benda baru. Moha pun tak mahir lagi nak handle. Pelan-pelan kita godek ea. Sebenarnya rambang mata pilih template. Semua cantik-cantik. Semua berkenan. Haha.. (tu baru template tu.. belum benda lain lagiπŸ˜„πŸ˜„). Last-last Moha pilih template yang ni.


Blog dah cantik, tapi kalau banyak brokenlink pun tak bagus juga. Jadi Moha semak dulu semuanya guna link ni. Mujur tak banyak nak kena betulkan balik. Sekarang blog dah takde masalah dah.


ADSENSE DAH LULUS!

Alhamdulillah... berkat tunjuk ajar dan sokongan kawan-kawan blogger, tak lama lepas tukar template baru ni, malam semalam Moha dapat email dari Adsense.


Macam nak lompat bintang je rasa. Haha.. jakun ea? Tak kisahla jakun ke apa. Dah lama tau mohon. Entah berapa kali mohon semula pun tak ingat dah.

Banyak yang Moha kena belajar pasal dunia blogging ni. Terutama part teknikal. Kalau semua tak reti, susah juga. Macam adsense ni la contohnya. Lepas dah lulus ni nak buat apa? Terkial-kial malam tadi tengok dan cuba setting tapi apa pun tak jadi. Haha..kesian betul! Akhirnya pasrah dan terus tidur! Biar jelah dulu. Cadangnya nanti tanya geng-geng blogger.

Bangun pagi tadi langsung tak ingat dah pasal ni sebab nak uruskan pendaftaran Haziq ke sekolah menengah pulak. Balik sekolah barulah teringat nak tengok blog.



Yeay! Dah adalah iklan kat blog kita! Haha... sukanya! Kalau nampak serabut tu tandanya tuan punya blog tengah  buat eksperimen lagi la tu. Dia ada OCD sikit part ni. Tapi tak reti sangat nak setting. Tengah cuba dapatkan view blog yang sedap mata memandang. Gitu πŸ˜‚πŸ˜‚

Buat dan Tukar Kad Pengenalan di JPN Putrajaya



Assalamualaikum.

Ramai betul orang nak buat kad pengenalan (KP) rupanya ye. Itu termasuklah anak yang cukup umur 12 tahun dan nak buat Kad Pengenalan buat pertama kali, yang nak tukar alamat, yang kad pengenalan rosak dan sebagainyalah. Moha terpaksa pergi juga sebab nak buat KP Haziq dan nak tukar KP Moha sendiri - cip rosak.

Pagi sebelum keluar tu, suami dah tanya nak buat KP kat mana? Kalau diikutkan, JPN terdekat di Jalan Reko. Tapi orang kata kat Putrajaya boleh siap dalam 1 hari. Jadi, kami buat keputusan ke JPN Putrajaya teruslah. 

Sampai-sampai je terus naik aras 2. Tapi dimaklumkan kena perbaharui sijil kelahiran Haziq dulu di aras 3 sebab Haziq kan lahir tahun 2005. Sijil lahir dia jenis yang  lama. 

Siap isi borang ni, barulah diberi nombor giliran

Nak tukar sijil ni je dah ramai menunggu giliran. Kaunter yang buka cuma 3. Huhu.. ni baru 1 bahagian. 

Akhirnya tiba giliran Haziq. Rupanya Sijil kelahiran baru ni ada penambahan 3 perkara iaitu : 

1. Nama Penuh
2. Keturunan
3. Agama

Sijil kelahiran baru akan dicetak terus (kena tunggu nama dipanggil baru dapat sijil tu) dan bayaran sebanyak RM5 dikenakan untuk pertukaran ni ye. 

Siap yang ni, turun balik aras 2 dan ambil no giliran. Haaa.. yang ni memang "bercinta" nak tunggu. 

200 lebih tu.. huhu.. ramai betul! Masing-masing merengek perut dah lapar, Amsyar pun dah meragam. Nak keluar cari makan takut terlepas nombor giliran pulak. Jadi kami makan di cafe yang ada di aras bawah ni. Kitorang siap makan, naik balik masih lagi belum sampai nombor giliran. Aduhai.. mengamuk lagi si Amsyar ni. Ajak main di playground kat aras 2 ni pun dia taknak. Dah penatlah tu. 

Playground di Aras 2

Mujur ada bilik penyusuan disediakan. Lepak situ sekejap menyusukan Amsyar. Tak lama, dia terlena. Tapi sekejap je. Elok nak keluar, dia terjaga. Aduuuuu... drama lagi! Penat pujuk, akhirnya dia tertidur. Aman sekejap. πŸ˜…

Sampai giliran Moha, terus buat Haziq punya dulu.  Kena bayar RM10. Tapi tak sempat siap harini katanya sebab ini permohonan baru. Melainkan untuk pertukaran KP lama, boleh siap dalam 2 jam. Jadi kami ambil keputusan ambil esok je. Yang penting siap segala urusan harini. Moha punya KP pun kena caj RM10 juga. 

Tempat ambil gambar
Siap ambil gambar, terus dapat KP sementara. Kena simpan ni. Kang tak pasal-pasal jadi PATI pulak! Ngeee..tak nak!

Menyesal betul!


Kebelakangan ni kalau nak balik kampung suami, lalu jalan besar tu ada je nampak orang jual cendawan busut kat tepi jalan tu. Pernah berapa tahun dulu entah (tak ingat), turun jugalah singgah tanya berapa harga sekilo. RM20 jawab penjual tu. Belilah juga sebab nak merasa. Benda jarang-jarang ada kan? Kat pasaraya pun tak pernah jumpa dorang jual cendawan ni. Nak cari sendiri? Haha.. tak reti!

Tapi tu jelah sekali beli. Zaman sekarang ni tak dayalah nak ikut selera sangat. Segalanya naik harga. Tak berani nak turun tanya. Kang dah tanya, segan pulak kalau tak beli.. tu satu, satu lagi kesian pulak kat penjual. Mesti dia mengharap orang yang datang singgah tu beli jualan dia kan?  Jadi tiap kali lalu, cuma teruskan perjalanan jelah. Sambil bukak cerita, "sedaplah cendawan tu.."πŸ˜…

Tapi nak dijadikan rezeki kata orang tu kan, tiba-tiba kat grup whatsaap ada yang iklankan dia jual cendawan ni dengan harga RM10 sekilo. Ada 5 kilo lagi berbaki katanya. Ya Allah, geram je tengok gambar yang dia tunjuk ni haaa. Harga pun murah dah..


Tak tunggu dah terus je mesej seller tu nak beli sekilo. Rasa macam dah cukuplah konon sekilo tu. 

Dalam pukul 6 petang baru dapat cendawan ni. COD depan rumah lagi. Senang betul sekarang ni nak membeli-belah. Semua hujung jari je. Wakakaka...patutlah duit cepat habis😭😭😭


Boleh tahan banyak juga sekilo. Siap asing 2 bahagian. Masak 1 bahagian dulu cadangnya. 1 bahagian lagi masak esok pulak. 

Elok dah siang-siang dan bersihkan, siap je masak, terus diorang makan. Sedap! Sedap! Kata diorang.

Dalam dok cakap sedap-sedap tu, rupanya tak cukup! Hmm.. menyesal pulak masak separuh. Lagi menyesal beli sekilo je. Kalau tau jadi macamni, huh baik borong habis je tadi! Yang tukang masak pulak dapat rasa sesudu je..huhuhu. Nasib badanlah!

Oh, ya! Tadi tu masak biasa-biasa je. Cuma buat  masak air. Takde tumis-tumis. Semua pakat rebus terus. Ni resepinya. Kotlah ada yang nak cuba kan? 


Cendawan Busut Masak Air

Bahan-bahan

Cendawan Busut - buang bahagian yang kotor dan cuci bersih
Sehelai daun kunyit - koyakkan
1/2 biji bawang besar - hiris
1 biji bawang putih - hiris
Garam, ajinomoto dan air secukupnya.

Cara-cara masak

Masukkan je semua bahan dalam periuk.  Rebus hingga mendidih dan cendawan dah masak. Kalau rasa dah cukup sedap, matikan api dan hidang. 

Kalau tak cukup sedap, tambah garam dan aji lagi. Tapi komfem sedap punyalah. Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas, ada ulam pastu ada sambal belacan. Takpun sambal Min tu. (Betullah.. tak boleh nak tinggal tau sambal Min ni! Selagi tak habis!πŸ˜…).

Oklah.. nak tidurkan Amsyar dulu pastu nak siang baki cendawan tadi. Esok senang nak masak. Wassalam.. (macam tulis surat pulak)πŸ˜„πŸ˜„







Resepi gulai ayam cili api sama kentang



Assalamualaikum..

Harini masak satu lauk je. Lauk yang senang dan diminati kat rumah ni. Gulai Ayam Cili Api. Tapi kali ni Moha tambah kentang pulak. Cukup ke satu lauk? Takpe, nanti petik kacang botol yang menjalar kat pagar belakang rumah ni dan potong timun jepun nak kawankan dengan sambal ikan talang nanti.


Biasanya kalau beli seekor ayam, bahagian kaki, tulang dan rangka tu memang Moha akan masak lauk jenis berkuah. Samada kari, gulai ataupun sup. Sedap nak gonyeh-gonyeh tulang tu nanti. Isi pun senang tanggal. Lagi puas makan macam tu rasanya. Orang lain tak taulah camne. Ikutlah selera masing-masing kan?


Lauk gulai ni macam-macam versi cara orang masak. Cara Moha, cara yang biasa-biasa jelah. Janji cepat siap tapi sedap menepati citarasa seisi keluarga, sudahla. Jadi ni Moha kongsikan resepinya yang Moha selalu guna ye. 

Resepi Gulai Ayam Cili Api Dengan Kentang

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam - potong dan bersihkan
5 biji kentang - kupas kulit, potong 4 Segenggam cili api*
Sebiji bawang besar*
1 inci halia*
2 ulas bawang putih*
1 sdk serbuk kunyit
1 sdk garam
1 sdk Tumix
2 batang serai - diketuk
Santan dari sebiji kelapa
(Kisar halus bahan bertanda*)

Cara-caranya:

1. Dah sediakan semua bahan, terus jelah masukkan semuanya dalam periuk atau kuali. Besarkan api dan kacau selalu.

2. Rasa-rasalah ok ke tak. Tak cukup padu, tambahlah garam sikit, tumix sikit.

3. Bila ayam dah masak, kentang dah empuk, bolehlah tutup api.

Senang je kan? Sebab senanglah, lauk ni je selalu di ulang-ulang. Hihihi...





Sambal Talang Min, Restoran Leaf on Sizzling dan kad VIP Watsons


Assalamualaikum...

Dah masuk hari baru. Semalam dilanda kesibukan yang tak dirancang. Waktu siang, buat urusan kerjarumah macam biasa. Menu tengahari nasi putih berlaukkan udang celup tepung, paprik ayam dan sayur petola masak air. 

Eh, tak lupa makan sama Sambal Talang yang super sedap dari air tangan Min (baru je dapat pagi tu). Punyalah sedap sampai terlupa yang diri tu tengah diet. Walaupun pedas, bertambah-tambah jugalah makan nasi. Adeh.. nampaknya sebotol sambal tu tak sampai seminggula jawabnya. Bebudak ni pun sama naik suka makan sambal tu. Ooooo Min! Kenapa sedap sangat ni? Hahaha. Tak rugi kita tunggu lama nak merasa sambal power ni. Berbaloi-baloi. Korang kalau nak rasa Sambal Talang ni boleh roger Min terus ye.
Min.. kita pinjam gambar πŸ˜„πŸ˜„

Lepas makan, sambung urusan rumahtangga yang tak pernah siap. Macamanalah nak siap? Banyak tergendala tau dek melayan si kecil ni. Sekejap dia nak itu, sekejap dia nak ini. Tak layan nanti mulalah buat drama. Pandai dah berlakon sekarang. Tak lama lagi bolehlah dapat award ni. Hihihi... aduhaila anak.. camnepun perangai, tetap mama sayang!


Tiba-tiba papa diorang ajak jalan-jalan dan makan malam di Leaf on Sizzling yang terletak di dalam Metro Point Kajang. Dia pernah makan di situ sebelum ni. Makanan kat situ boleh tahan sedap katanya. Jadi kali ni nak bagi kami rasa pulak. Uish.. orang ajak makan, gila nak tolak? Tak mungkin tu. Hahaha



Kat Restoran tu pun Si Amsyar buat perangai. Riuh satu kedai dengan suara dia. Semua benda dia nak pegang. Aduhai.. Hilang fokus nak makan. Sampaikan mama pun terlupa apa nama menu yang mama order tu. Hmm.. makan jelah! Tapi memang boleh tahan sedap jugalah. Berpadananlah dengan harganya pun. 

Sambil berjalan tu, Amar ada tunjuk poster Jumanji. "Ma, harinilah ada Jumanji" dengan harapan nak masuk tengok wayang la tu. Sorry, keadaan tak sesuai dah sekarang ni nak masuk wayang. Nanti Amsyar meraung dalam tu, tak pasal-pasal je. 

Sebelum balik, sempat juga singgah ke Watsons capai satu dua barang. Sekali adik manis tu promot kat papa jadi ahli vip Watsons. Mama tak dapat nak join borak sebab si kecik dah mula nak itu ini. Esh.. nasib baiklah awak kecik Amsyar. Grrr..

Akhirnya papa jadi ahli juga. Hanya RM20 untuk seumur hidup. Siap dapat banyak barang percuma lagi. Wah! Suka! Suka! Berbaloilah jadi ahli vip ni. Banyak juga faedahnya. Nantilah Moha cerita apa yang best jadi ahli vip Watsons ni ye. Nak godek-godek freegift ni dulu ok. DaaaπŸ˜„