3 Tips Penting Perlu Diketahui Sebelum Membuat Produk Kosmetik Jenama Sendiri

Assalamualaikum

Perasan tak sekarang ni ramai yang dah keluarkan produk jenama sendiri? Ada di antara produk kosmetik ini menjadi fenomena, terkenal dan mendapat permintaan yang tinggi. Semua ini tak mustahil jika kita tahu bagaimana caranya   dari awal hingga ke penjualan produk yang telah kita hasilkan.

Bila dah buat keputusan nak buat produk sendiri, terutama produk kosmetik berwarna seperti lipstik, foundation, blusher dan sebagainya, ada beberapa perkara yang perlu kita ambil tahu tentang kilang yang akan buatkan produk kita tu. Antaranya:

1. LATAR  BELAKANG KILANG


Ini penting, pastikan dulu lokasi kilang itu di mana. Sebaiknya cari kilang yang benar-benar wujud dan kita boleh lawati di bahagian produksi nya.  Yelah, kita nak buat produk kecantikan yang sepatutnya mencantikkan rupa pengguna bukan sebaliknya. 


Kena tengok juga tahap kebersihan dan peralatan  yang digunakan. Lagi bagus kalau kita kenal siapa pemilik kilang atau wakil sah kilang tu. Penting ni tau. Manalah tau, silap-silap kita berurusniaga dengan "penyamun tarbus". Haaa... Tak pasal-pasal duit habis, barang nan hado!!

2. LESEN DAN AKREDITASI KILANG


Siapa yang tak nak pengeluaran produknya semakin bertambah bagi memenuhi permintaan yang tinggi? Siapa tak nak produknya dikenali ramai, muncul di kaca tv dan media sosial yang lain kan? Tapi nak sampai tahap ni, dah tentulah  ada syarat-syaratnya. Untuk itu, pastikan kilang tersebut memiliki sijil KKM, GMP, MESTI, ISO, HACCP, HALAL dan sebagainya. Inilah salah satu faktor yang akan memudahkan produk kita dijual dan mendapat kepercayaan pengguna.

3. TRACK RECORD KEJAYAAN PRODUK SEBELUMNYA

Carilah kilang yang telah berjaya menghasilkan produk-produk yang popular dan  sentiasa ada dalam carta TOP 10 di pasaran. Ini juga menjadi salah satu faktor yang akan menjadi rujukan pengguna sebelum membeli produk kita. Sekiranya dah jumpa kilang yang telah menghasilkan produk-produk yang menjadi fenomena ini, bermakna kita dah jumpa kilang yang tepat.

Bagi yang berminat nak buat produk kosmetik jenama sendiri, korang boleh dapatkan khidmat daripada kilang ZY PHYTO TECH INDUSTRIES SDN BHD.


ZY PHYTO TECH INDUSTRIES SDN BHD adalah KILANG JENAMA SENDIRI, syarikat 100% bumiputera yang membantu banyak usahawan untuk mengeluarkan produk-produk kesihatan dan juga kecantikan yang turut dikenali sebagai KING Of OEM. Mempunyai 9 buah anak syarikat iaitu:


1. Zy Phyto Tech Industries Sdn. Bhd.
2. Zy Phyto Cosmetic Sdn. Bhd.
3. Zy Phyto Herbal Science Sdn. Bhd.
4. Zy Academy Sdn. Bhd.
5. Zy Printpack Sdn. Bhd.
6. Zy Phyto Marketing Sdn. BHd.
7. Zy Phyto East Coast Sdn. BHd.
8. Yayasan Qaseh Zy Phyto
9.  Emily's Cattery.


Zy Phyto mempunyai segala yang diperlukan untuk menghasilkan produk kosmetik yang kita inginkan. Antaranya:

* Sudah lebih 10 tahun berada di pasaran
* Berjaya menghasilkan banyak produk fenomena 
* Tegas dalam campuran bahan (tidak membenarkan campuran bahan-bahan terlarang yang mengancam kesihatan pengguna dalam produk yang dihasilkan)
* ZY mempunyai ramai client yang telah berjaya
* Menggunakan bahan-bahan yang efektif, selamat dan cepat berkesan
* Menghasilkan produk berasaskan makanan kesihatan dan kosmetik
* Mempunyai pensijilan GMP, Mesti, HALAL, ISO
* Membuat pembungkusan yang menarik
* Memberikan khidmat design
* Menyediakan servis percetakkan
* Memenangi banyak anugerah kejayaan 
* Mampu menghasilkan  produk dalam skala yang besar dalam satu masa 
* Menawarkan modal rendah untuk permulaan
   - Serendah RM5000 untuk OEM
  - Serendah RM2000 untuk produk siap iaitu pakej Chomey
* R&D menggunakan formula terkini
* Microb Lab – penyelidikan bagi setiap produk yang dikeluarkan dengan kerjasama universiti tempatan seperti Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Sains Malaysia (USM). 
* Boleh berurusan secara langsung  dengan kilang tentang : 
   - informasi dan bahan-bahan yang digunakan secara telus
   - Majikan dan kakitangannya yang mesra
* Kilang yang serba lengkap dari segi raw material, R&D, Design dan lain-lain.
* Menawarkan khidmat nasihat pemasaran ke peringkat yang lebih tinggi.


LANGKAH-LANGKAH PENGHASILAN PRODUK KOSMETIK BERWARNA



Bagi menghasilkan produk kosmetik berwarna seperti lipstik, blusher matte lip cream, foundation dan lain-lain lagi, kita boleh memilih samada Pakej Chomey (produk siap yang disediakan dengan modal serendah RM3000) atau pun Pakej RM5000 (produk baru yang kita sendiri  boleh tentukan bahannya).

Sebelum menghasilkan produk, rundingan bersama pihak Zy Phyto Tech Industries (Kontrak Pengilangan OEM) akan dimulakan terlebih dahulu bagi mengenalpasti  produk yang kita inginkan. Kemudian,  sebut harga akan dikeluarkan mengikut persetujuan semasa rundingan tersebut. Selepas pembayaran deposit,   rundingan dibuat sekali lagi mengenai produk dan pemilihan  pembungkusan pula dilakukan. 

Setelah produk siap, sample produk itu akan dihantar ke Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk  mendapatkan kelulusan. Pada tahap ini, 60% bayaran perlu dijelaskan.

Tempoh penghasilan produk siap sepenuhnya memakan masa 4 ke 5 minggu selepas kelulusan KKM diterima.

Sekiranya setelah produk siap sepenuhnya dan kita tidak tahu cara memasarkan produk tersebut, pihak  Zy Phyto juga menawarkan khidmat seterusnya berkaitan pemasaran produk tersebut pula supaya produk kita dikenali dan sentiasa mendapat permintaan tinggi. Jadi takdelah masalah produk kita sangkut di tengah jalan dan berakhir di situ saja. 

Untuk mendapatkan khidmat nasihat dan perkhidmatan mereka, boleh terus hubungi mereka di sini:

Telefon
+603 60388898 / 6898 / 7898


Fax
+603 60388798


Website 



Alamat 
No 10A, Jalan TIAJ 2/9, 
Taman Industri Alam Jaya, 
42300 Bandar Puncak Alam, Selangor


Atau boleh terus klik link whatsapp ini untuk respon pantas dari wakil sah Zy Phyto.



Teringin nak keluarkan produk kosmetik jenama sendiri?

Assalamualaikum...



Sejak dulu lagi masa kami suami isteri bekerja sendiri, teringin sangat nak hasilkan produk sendiri macam produk-produk keluaran Bumiputra yang sedia ada dalam pasaran sekarang ni. Tapi sayang masa tu modal dan ilmu dalam perniagaan tak banyak mana. Tak tahu nak buat produk sendiri di mana dan macamana nak cari supplier bahan-bahan. Ah, macam-macam nak difikirkan kalau nak buat produk sendiri ni. Dari bahan, cara pembuatan, r&d, pembungkusan, pemasaran dan banyak lagilah.

Akhirnya, disebabkan tak tahu dan salah faham (orang cakap kena banyak modal baru boleh buat produk sendiri), kami mengalah. Baik buka kedai makan saja. Allahuakbar, cabarannya hanya DIA yang tau. Betapa seksanya nak dapatkan pusingan modal. Tu baru modal, untung jangan cerita.

Dari sewa kedai makan, beralih meniaga depan rumah, bertukar bisnes bakeri pulak dengan bantuan jabatan pertanian tapi disebabkan  beberapa masalah, perniagaan bakeri dihentikan dan balik semula meniaga makanan depan rumah. Macam-macam usaha upgrade menu dan cuba  upah pekerja bagi meningkatkan produksi. Tapi masih tak berjaya juga, akhirnya duit simpanan yang ada makin susut dan terpaksa jual aset yang ada.

Tapi cita-cita yang satu ni tak pernah terkubur. Memang teringin sangat-sangat nak buat produk sendiri. Terutama produk kosmetik seperti foundation, compac powder, lipstick, eyeliner dan yang seangkatan dengannya tu. Mesti seronok kan mekap muka guna produk sendiri.



Rupanya senang je nak buat produk sendiri ni. Yang penting kena tau dengan siapa kita nak buat. Jangan sampai tertipu dengan orang tengah yang kerjanya mengaut keuntungan atas angin. Nanti apa-apa hal jadi berkaitan produk kita, siapa nak tanggung? Kita juga!!
Haaa.. kat mana tempat yang paling diyakini nak buat produk ni? Ni Moha ada  kongsikan kat sini.

Umrah 2018 dengan JuaraTravel & Tours Sdn Bhd


Assalamualaikum.....

Keinginan menunaikan haji atau umrah itu memang ada pada setiap umat Islam. Tak kiralah siapapun, demi menunaikan rukun islam yang ke lima ini, dah tentu kita amat berharap agar segala urusan kat sana sepanjang mengerjakan ibadah umrah nanti dipermudahkan. Jadi kita dengan sepenuh hati meletakkan kepercayaan sepenuhnya pada agensi travel untuk menguruskannya.

Sedihnya, setiap tahun pasti ada saja agensi yang mengambil kesempatan menipu dan mencuri impian suci ini dengan menawarkan pakej umrah yang menarik tapi akhirnya janji tinggal janji. Macam-macam kes penipuan dah dilaporkan. Ramai jugalah yang dah tertipu dan menjadi mangsa penipuan diorang ni! Sedihnya! Penat cari duit nak buat umrah..hurmm..


Sebab itulah kita kena cari agensi yang betul-betul boleh dipercayai, mempunyai Lesen Khas Umrah yang sah dan mempunyai banyak pengalaman dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan umrah seperti Juara Travel ni. Yelah, kalau kita nak uruskan sendiri dari A-Z, pening kepala juga. Bukan semua benda kita tau. Jadi biarlah agensi yang berpengalaman yang uruskan supaya kita tak hadapi sebarang masalah semasa di sana nanti. 

JUARA TRAVEL & TOURS SDN BHD


Juara Travel & Tours Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat agensi pelancongan berlesen dan berdaftar di bawah Kementerian Pelancongan Malaysia (No. KPK/LN 2819) semenjak tahun 1994 dan merupakan ahli Malaysian Association of Tour and Travel Agents (MATTA) dan BUMITRA MALAYSIA. 

Bermula sebagai sebuah syarikat kecil seramai 3 orang kakitangan, Juara Travel & Tours Sdn Bhd telah berkembang maju dan telah membuka peluang pekerjaan dengan penubuhan cawangannya di Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Perak dan Sarawak. Amat berpengalaman dalam bidang pengurusan umrah selama lebih kurang 10 tahun, Juara Travel & Tours Sdn Bhd telah mengendalikan lebih 30,000 jemaah sehingga sekarang.


TIADA CAJ TERSEMBUNYI!!

Bukan hanya menawarkan pakej pelancongan domestik dan luar negara, tetapi juga pakej umrah dan haji tanpa caj-caj tersembunyi.

Segala urusan dilakukan secara profesional dan telus yang pastinya  menarik dan menawan hati.

DAPATKAN POTONGAN HARGA PAKEJ  UMRAH BERSAMA JUARA TRAVEL

Diskaun sehingga RM100/seorang menanti kepada yang mendaftar cepat. (Bergantung kepada pakej umrah yang dipilih). Kena cepat tau sebab DISKAUN ni BERAKHIR PADA 13 JULAI 2018!! 


InsyaAllah, pada bulan Oktober, November dan Disember 2018 ini nanti ada tawaran menarik kepada semua bakal tetamu rumah Allah yang disediakan oleh Juara Travel seperti di bawah ni:

✅ Pakej bermula dari RM6290
✅Pakej termasuk: Tiket penerbangan Etihad/ Oman/ Saudi/ Malaysia Airlines. (Bergantung kepada tarikh yang dipilih).
✅ Penginapan hotel 3/4/5 bintang
✅ Barang kelengkapan seperti beg Juara Travel 1 set ada 4 jenis (beg besar, luggage beg, beg telekung dan sling beg utk pakej selain pakej ekonomi)
✅ Penyediaan kursus umrah secara berjadual sebelum berangkat
✅ Mempunyai muassasah sendiri dengan mengeluarkan visa umrah
✅ Mutawwif/ Pembimbing Umrah Yang Berilmu
✅ Program kuliah di tanah suci
✅ Jadual penerbangan yang 'CONFIRM' terbang, InsyaAllah
✅Penggunaan alat bantuan komunikasi 'RECEIVER' semasa pelaksanaan ibadah umrah yang 'PERTAMA'
✅ Jarak hotel yang dekat/sederhana
✅ Mempunyai barisan staf di madinah dan makkah yang professional


Menarikkan? So, pada yang berminat dan nak tau lebih lanjut atau nak mendapatkan diskaun yang ditawarkan tu, boleh terus hubungi Juara Travel atau layari website dan media sosial diorang yang Moha dah listkan kat bawah ni.


Pejabat: 03-9226710 atau 03-92267105

Whatsapp: 

💻 Website : www.juaratravel.com.my



Balik kampung


Assalamualaikum

Alhamdulillah, hari yang ditunggu pun dah tiba. Moha pun dah sampai ke Mersing. Perjalanan kali ni terasa lebih cepat dari tahun-tahun sebelumnya sebab kalini tak tempuh jem, tak lalu jalan jauh. Rupanya kalau ikut jalan Beranang-Kuala Klawang-Simpang Pertang-Muadzam-Rompin ni lebih cepat sampai ke Mersing. Lepas ni memang komfemlah suruh abang ikut jalan ni je. Tak sabar weh duduk lama dalam kereta..

Sampai Mersing, tak sah kalau tak round ke Pantai Mersing dulu. Pusing keliling bandar melepaskan rasa rindu. Maklumlah dah setahun tak balik. Mestilah rindu tempat membesar.


Cuma seiring dengan waktu, banyak perubahan dah berlaku kat sini. Kedai-kedai yang dulunya jadi port persinggahan lepas balik sekolah, banyak yang dah tutup. Tapi restoran ayam goreng Chicken Delight, masih lagi beroperasi macam biasa. Best ayam goreng kat sini. Mi kari dia pun mabeles jugak. Salah satu tempat lepak bila ada duit lebih masa sekolah dulu..huhu..




Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan, Pelengkap Mandian Si Jejaka


Assalamualaikum..
Dalam kehidupan dunia yang semakin mencabar  jejaka sentiasa berikhtiar  untuk memudahkan urusan agar dapat menikmati kehidupan sepenuhnya termasuk dalam rutin penjagaan harian. Dengan pelbagai  produk mandian di pasaran, pilihan menjadi semakin sukar. Jangan risau! Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan terbaru untuk si jejaka dengan formulasi yang  direka khas untuk membersihkan muka dan badan sekali gus!



Amalan rutin kebersihan harian dapat mengekalkan kebersihan dan meningkatkan keyakinan diri. Produk mandian yang unggul  dapat menghasilkan kulit yang bersih dan licin dengan membuka liang pori dan menyingkirkan toksin. Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan memberikan kebersihan menyeluruh ini serta kesegaran berpanjangan untuk muka dan badan tanpa iritasi.

Kaum lelaki moden zaman sekarang mengambil berat tentang penjagaan diri. Membersihkan muka dan badan sebelum menghadapi hari yang mencabar dapat memberikan kesegaran serta menghalang pengeluaran minyak muka yang berlebihan. Manakala membersihkan wajah dan badan pada waktu malam pula akan menyingkirkan semua kotoran yang melekat pada kulit akibat daripada pencemaran, kelembapan dan habuk.

Oleh itu, untuk menjadikan proses pembersihan muka dan badan lebih mudah dan berkesan, DASHING melancarkan produk paling sesuai iaitu, buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan. Pembersih wajah dan badan ini tersedia (hadir) dalam pek pam bersaiz 700-gram. Dirumus khas untuk wajah dan badan lelaki (si jejaka) agar kekal hidrat dan juga mencerahkan kulit. Selain itu, mandian khas ini padat dengan ramuan untuk menyingkirkan kotoran di kulit dan memberikan pembersihan muka yang mendalam dari muka hingga ke tapak kaki agar anda kelihatan bersih dan segar sepanjang hari.

DASHING 2 in 1 Muka & Badan terdapat dalam 4 variasi; Cool, Active, Hattrick dan Ultimate Kick. Diformulasi  dengan pewangi  DASHING eau de toilette (EDT), ia memberikan kesegaran serta haruman maskulin kekal lama untuk lelaki.

COOL- Khas untuk jejaka kontemporari yang berpesonaliti relak, gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan serta menghadapi kehidupan dengan tenang. Haruman penuh maskulin ini melambangkan identiti dan daya tarikan maskulin lelaki. Haruman maskulin ini dilengkapi dengan gabungan wangian Bergamot dan Galbanum dengan campuran Powdery Amber dan Musk sebagai nota asas. Haruman ini direka untuk menyerlahkan personaliti lelaki yang cool dan maskulin.
  
ACTIVE- Pelengkap si jejaka yang bergaya lasak  dan  menikmati kehidupan aktif.
Haruman ini adalah gabungan nuansa Fougére dengan Citrus, Lavender, Muguet Heart dan Amber. Wangian ini dicipta untuk memastikan setiap lelaki tampil yakin dan berdaya aktif dengan aroma maskulin yang luar biasa.

ULTIMATE KICK- Wangian sebenar seorang juara. Ultimate Kick menyerlahkan ciri-ciri lelaki sofistikated dalam setiap aspek kehidupan modennya. Ultimate Kick mempunyai haruman yang menggabungkan ramuan Lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran Cardamom serta disulami nota asas aroma Vanilla dan Musk.

HATTRICK- Simbol kemenangan unggul buat setiap lelaki DASHING, aroma misteri Hattrick membara  semangat dan keghairahan untuk mencapai  impian. Hattrick merupakan gabungan unik kesegaran Epal dan Citrus, berserta  dengan  haruman Amber.   

Variasi Cool dand Hattrick buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan  mempunyai formula dwi-aksi dengan tiga kali ganda agen pemutihan yang lembut dan berkesan untuk membersihkan wajah serta memberikan anda tona kulit rata untuk tampil lebih cerah. Pada tubuh pula, formulasi penghidratan yang mengandungi mineral mikro membantu mempertingkatkan kadar lembapan kulit serta menguatkan sistem pertahanan kulit, agar lebih sihat dan segar.

Untuk variasi Active dan Ultimate Kick pula, kotoran dan minyak berlebihan pada wajah dapat dihapuskan agar kelihatan bersih dan tidak berkilat. Dengan ciri-ciri detox dan pembersihan yang mendalam, ia membantu kulit untuk mengatasi  sebarang habuk dan kotoran harian, serta memberikan anda pengalaman mandian yang hebat dan menyegarkan.

Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan boleh didapati pada harga RM17.90 untuk pek bersaiz 700 ml. Buih mandian ini mempunyai harga yang sangat berpatutan dan berbaloi kerana memberikan anda manfaat 2 dalam 1 pada kulit dan tubuh badan.  







Lega projek d.i.y sarung sofa, sarung kerusi dan langsir dah siap!

Assalamualaikum..

Setiap kali raya, kita mesti nak rumah kita kelihatan cantik, bersih, kemas dan tersusun rapi kan? Kalau kaya-raya, duit berjuta-juta, tak payah nak pening kepala. Tukar baru je semua! Amboi..hahaha kemain lagi.. sakan raya gitu! Kalau banyak duit sekalipun, janganlah membazir. Melainkan jika memang perlu. 

Moha macam biasalah. Selagi elok dan boleh guna, gunalah sebaiknya. Kalau ada yang perlu perbaiki tu, cuba buat sendiri dulu. Kalau dah tak boleh sangat, barulah tukar baru.

Macam sofa Moha nilah. Dah 15 tahun umurnya. Kalau tak dipakaikan "baju", ngeri jugalah tengok keaadaan dia. Dah macam kes dera pun ada. Hahaha.. mana taknya, kena cakar kucingla, bolos la..huhu. Tahun lepas buat pertama kalinya Moha beranikan diri jahit sendiri sarung sofa ni guna kain warna biru. Kononnya nak sedondonkan dengan langsir 5 tahun lepas punya tu🤭. Bila dah siap jahit dan pakaikan pada sofa, barulah nampak "segak" sikit sofa tu. 


Percubaan pertama ni memang kurang kemas hasilnya. Sakit jugalah mata memandang. Tapi bila fikirkan balik betapa renyahnya nak menyiapkan satu-satu tu, huh.. buat dek jelah..pejam mata kata orang. Haha.. susah juga nak buat ni. Patutla orang caj mahal kalau nak repair sofa..dan patutlah orang lebih rela beli baru dari membaikpulih..huhuhu..

Tapi tahun ni, bukan setakat sofa, kerusi meja makan pun mintak "nyawa" juga. Meja makan kukuh lagi. Tapi kerusi pulak yang dah lusuh terutama bahagian kusyen tu. 

Tak boleh jadi ni.. dah seminggu puasa. Takkan nak bagi tetamu yang datang duduk atas kerusi macam ni? Akhirnya Moha ambil kain yang dah beli untuk buat cadar tu, potong dan jahit untuk jadikan sarung kerusi-kerusi ni. Makan masa 3 hari jugalah nak siap 4 sarung kerusi dengan alas meja makan ni. Pulun pagi petang siang malam menjahit sambil buat kerja rutin yang lain siap dengan selingan Si Amsyar punya ragam😅. Adeh!!


Siap jahit je terus sarung kat kerusi tu. "Wah.. macam kerusi kat hotel lah!" Kata Si Amar. Bila tengok yang bahagian ni dah siap, mata tu dok menjeling jugalah kat sofa dan langsir tu. Tak matching la pulak (masa tu langsir biru tu jugaklah tergantung kat situ). 

Sekali papa kata nanti cari kainlah buat sarung baru sekali dengan langsir. Ler..ingatkan dia nak belikan sofa baru tadi. Wakaka..mengharap juga ea rupanya? Hahaha...macamtulah manusia. Sentiasa ada keinginan yang pelbagai..nak baru je! 🤣🤣

Nak masuk minggu ketiga baru berkesempatan pergi Jakel Bandar Baru Bangi beli kain untuk sofa dan langsir. Cari kain murah-murah je dah lah.. janji ada sudah. Untuk langsir ni, Moha pilih kain JC warna putih dan coklat gelap. Planning nya nak jahit langsir yang simple je. Untuk sofa pulak, Moha pilih kain yang tebal dan sesuai untuk sofa dan pilih kaler hitam.



Alhamdulillah, akhirnya siap juga. 2 hari untuk sarung sofa dan masuk minggu keempat puasa barulah siap jahit langsir. Pergh!! Mujur sempat. Kuih raya? Haaa..yang ni kita tunjuk- tunjuklah yang mana berkenan ye.. hihihi..kalau nak buat, tak larat lah. Nak mengemas rumah pulak ni. 


Lega bila dah siap. Abaikan bunga yang kejung tu. Haha..memang tak reti gubah bunga😂😂





Berbuka puasa di Hype Motorsports Hotel


Assalamualaikum..

Dah hujung-hujung puasa ni tentu ramai yang sibuk keluar cari barang dan keperluan raya kan? Samalah kami pun..hihi..ada je benda yang nak dibeli tu..

Bila dah sibuk keluar tu, lambatlah balik rumah. Kalau balik cepat pun, mesti dah penat. Mana nak kemas barang-barang yang dah beli, nak layan kerenah anak lagi, pastu nak masak pulak.. bukan tak boleh..tapi letih jugakan? So, apakata berbuka di luar je? Pilihan terbaik mestilah bufet. Banyak pilihan makanan yang sedap-sedap dengan harga yang berbaloi.

Bufet Ramadan di Hype Motorsports Hotel


Macam semalam, kami berbuka puasa di Hype Motorsports Hotel, Seri Kembangan yang dulunya dikenali sebagai Hotel Nouvelle. Hype Motorsports Hotel telah beroperasi di sini selama lebih kurang setahun lebih dan mendapat sambutan yang menggalakkan dari pengunjung.

Bufet Ramadan sini yang bertemakan Cahaya Ramadan menawarkan harga yang sangat berbaloi-baloi! Macam tak percaya pulak. Tapi itulah hakikatnya. Hanya RM58 untuk dewasa dan RM28 untuk kanak-kanak yang berumur 5 hingga 12 tahun. Pilihan menu pulak, semua yang sedap-sedap dan menarik. 



Nasi Bukhari dan Kambing Panggang merupakan menu istimewa di sini di samping menu yang lain seperti masakan melayu dan masakan barat seperti Mee Rebus, Kway Teow GorengKurma Kambing, Lala Tumis Air, Gulai Cili Api Udang dan Ketam, Ayam Panggang, Patin Tempoyak, Sup Ekor dan Tulang Lembu, Tauhu Sing Kong, Kari Sayur, Bendi Asam Rebus,  pelbagai jenis kerabu, ikan masin, ulam-ulaman, pecal, nasi impit kuah kacang, roti canai kuah dhal, Pasta, Sup Cendawan dengan Roti dan banyak lagi menu lain. Banyak menu sebenarnya. Korang takkan rasa rugi punyalah berbuka di sini.





Aneka jenis buah-buahan dan macam-macam jenis kuih dan pastri turut disediakan. Tak lupa hidangan untuk kanak-kanak, sate buah bersama sirap coklat, jajan, aneka jenis keropok, aiskrim dan juga ABC.






Selepas berbuka, boleh terus solat Maghrib di surau hotel ni. Suraunya pun selesa dan bersih. Jadi jangan lepaskan peluang berbuka di sini ok? Masih sempat lagi ni. Sebaiknya telefon dulu 03-8939555 / 017-3831034 untuk buat tempahan. Manalah tau kan? Hujung-hujung ni biasanya orang memang ramai. Nanti tak cukup tempat pula.