Menu sahur paling cepat siap tapi sedap

May 21, 2018 Mohaz Sue 2 Comments

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, 5 hari dah kita berpuasa. Ada dah ke yang liat nak bangun sahur? Kadang tu bukan liat sebab malas ye tak? Liat tu pasal tak tau nak sediakan apa dah. 

Macam Moha kat rumah ni gitulah. Hari pertama tu ok lagi sebab menunya nasi ayam. Uish, dasat rajin masak nasi ayam pagi-pagi buta ye? Hahaha.. taklah.. tu juadah berbuka punya. Sengaja Moha masak lebih untuk sahur sekali. Nasi ayam ni memang febret anak2ni. Jadi berseleralah diorang bersahur. 

Hari kedua, cuma panaskan lebihan lauk-pauk berbuka. Anak-anak pun toye je muka masing-masing tengok juadah atas meja. Makan pun sikit je..tak berkenan la tu. Hmmmm...

Hari ketiga, masing-masing request nak makan mi sedap. Teringin dah lama tak makan katanya. Senang kerja mama dia.. hanya rebus, kacau dan hidang. Hahaha... Selesai masalah mama!

Hari keempat, Benjo! Senang je buatnya pun. Korang lagi terer rasanya buat benjo ni kan? Moha guna roti gardenia je. Buat 2 keping roti kapit telur mata sebiji untuk setiap seorang pastu susu segelas. Setel sahur hari keempat. 

Hari kelima, haaa.. mula seriau apa pulak nak disediakan. Lastly masak nasi kuning ala-ala nasi keduli, goreng ayam kunyit, sup kosong dan sambal tumis. 

Hari keenam ni nak buat apa pulak? Haaa.. ideanya dah ada. Ni nak kongsi dengan korangla.. mana tau korang berkenan nak buat, bolehlah try resepi ni. Ni menu febret anak-anak Moha. Kalau buat sikit, komfem tak cukup punyalah.


Cheezy Bread Pie

Bahan-bahan:
Roti gardenia secukupnya
Sos prego (Moha guna yang tradisional)
Keju mozarella
Daging burger ramli dihancurkan
Bawang holland potong dadu
Telur 2 biji
1 sudu kecil tumix/serbuk pati ayam


Cara-cara buat intinya:
Tumis bawang hingga naik bau, kemudian masukkan daging. Bila daging dah masak, masukkan sos prego dan tumix. Kacau sekata hingga inti pekat dan matikan api. Sejukkan.

Bila inti dah sejuk, masukkan 2 biji telur dan gaul sebati. Ketepikan.

Cara-cara membuatnya:
Panaskan oven dengan suhu 180°C api atas bawah. Ni tengok jenis oven masing-masinglah ye. Kena pandai ejas sendiri suhunya. 

Tekap roti bulat-bulat guna acuan atau permukaan gelas. 

Letakkan roti yang dah ditekap tu dalam acuan muffin. Letakkan inti dan tutup dengan keju mozarella. 

Bakar hingga keju cair. Siap! 

Senang je kan? Budak-budak nak makan pun senang. 

2 comments:

Makan nasi daun pisang di Curries 'N' Claws, Chitta Mall, Petaling Jaya.

May 16, 2018 Mohaz Sue 5 Comments



Assalamualaikum..

Korang minat makan kari tak? Moha dari kecil dah dibiasakan dengan menu kari ni. Yelah, arwah mak dan arwah bak kan neniaga kat warong. Jual roti canai dan nasi campur. Masakan kari ni memang boleh dikatakan setiap hari ada. Jadi, tekak ni memang sinonim sangatlah dengan kari-kari ni.

Sampai dah kawin ni pun memang rajin lepak restoran mamak pekena roti canai, rojak, mee goreng mamak dan seangkatan dengannya. Syok lepak kat restoran mamak ni sebab ada macam-macam jenis kari. Tinggal pilih je nak yang mana. 

Cumanya satu jelah yang belum pernah rasa lagi. Makan nasi berlaukkan masakan india yang dihidang atas daun pisang. Nasi lemak tu biasa dah...

So, nak pendekkan cerita, Sabtu lepas Moha sekeluarga dan kawan-kawan pergi makan tengahari di Curries 'N' Claws. Saja nak pekena kari India pulak. Jom tengok menu special yang ada kat sini.

Banana Leaf Set 

Dihidangkan bersama 3 jenis sayuran (green, starch, fried), kuah kari (kari ikan, kari ayam, kari ketam) atau dhal, papadom, cili masin goreng, rassam (sup herba terbaik) dan acar. Harga cuma RM10.90 je satu set ni.

The Bunner

Jangan lupa order menu ni dan rasai keseronokkan menikmati  hidangan makanan laut (ketam, udang, pepahat, kepah, sotong, kupang dan lala) untuk 2-4 orang dalam satu bekas stainless steel yang diletakkan lilin menyala dibawahnya bagi memastikan kuahnya sentiasa panas. Boleh pilih samada nak dimasak tomyam ataupun rassam. Yang ni RM49.90

Kari Ketam

Haa.. yang ni memang powerlah kari dia. RM 18.00 je seekor ketam nipah besar tu. Cukup kaw dan pekat rasa kuah dia. Isi ketam pulak masih pejal, manis dan padat. Eh, memang puas hati! Anak-anak pun suka makan kari ketam ni. Siap bertambah!

Manggo Lime Lassi

Merupakan salah satu minuman yang menjadi pilihan ramai di sini. Tengok je pun dah terliur. Gabungan rasa lassi, mangga dan limau nipis memberikan rasa sejuk dan segar. Harganya RM8.90

Pengalaman makan kat sini memang lain dari restoran lain. Nasi dan lauk disenduk dihadapan kita, boleh minta nak nasi banyak ke sikit ke, nak kuah kari apa. Leka dibuatnya tengok pelayan menyenduk nasi dan lauk ke atas daun pisang.

Petola Goreng

Yang ni memang best! Selalunya kat restoran mamak, Moha nampak diorang gunakan peria katak. Tapi kat sini diorang guna petola ular untuk  harini. Punyalah sedap sampaikan Amsyar meratah macam makan ayam goreng. Haha.. syok tengok dia makan.


Macam-macam ada kat sini. Harga pun berbaloi. Nasi lemak, roti canai pun ada.. pilih jelah nak yang mana.

Restoran ni ada 2 bahagian. Satu bahagian luar, bagi yang sukakan suasana open air, bolehlah lepak kat luar. Satu bahagian lagi kat dalam yang berhawa dingin. Sesuai lepak kat dalam kalau bawa anak kecil macam Moha ni. Lebih selesa dan lebih seronok sebab ada tv kat dalam. Sambil nakan, anak-anak boleh tengok kartun sementara mama diorang berborak dengan kawan. Hehehe..


So, pada yang nak cuba menu-menu lazat kat sini, ini alamatnya:

Lot G-10, No. 1, Jalan PJU 1A/48,
Pusat Perdagangan Dana 1, Citta Mall,
47301 Petaling Jaya, Selangor.

Lagi details boleh tengok kat media sosial diorang : 

Facebook : Curries N' Claws
Instagram : Curries n' Claws




5 comments:

Guide to renting a house in Singapore with a budget

May 11, 2018 Mohaz Sue 1 Comments


 

Property in Singapore is expensive and property price in Singapore has been increasing for the past few years. Buying a house is getting more and more unaffordable, especially for young working adults who have just started working. In addition, living expenses is rising as well. However, with so many HDB apartments for rent, such as HDB in Yishun, young working adults could still choose to rent a house instead of buying. This article will be a guide for you to rent a house with a budget in Singapore.

A. $3,000 and below

As the property market is currently unstable, you will be amazed that you are still able to find a fully furnished 4 bedrooms HDB apartments for $3,000 and below. If you do more research, you might also be able to find a 4-bedrooms for only $2,000 per month. However, these HDB flats will normally located at areas that is less centralized, such as Woodlands, Punggol and Choa Chu Kang.

Although these HDB apartments are not located at the Central Business District (CBD) and do not come with amenities that you see from condominiums, such as swimming pool, basketket ball courts or security, the cheap rental can easily make up for them. In addition, you might also be able to find a 3 bedrooms HDB apartment at a central location such as Ang Mo Kio, Bishan and Redhill for lesser than $3,000. If you are lucky, you might even be able to live in a 2 storeys HDB Executive Maisonette with the same budget. 

Let us say if you prefer staying in a private estate with a budget of $3,000 and below, you could consider staying in a 2 bedrooms condomonium or 1 bedroom condominium that is located in District 19 – Punggol, Senkang or Hougang, District 25 - Woodlands or Admiralty, or District 13 – Potong Pasir or MacPherson. 

B. $3,000 to $5,000

With this budget, you can consider a 4 bedrooms HDB apartment that is centrally located in Tiong Bahru or Toa Payoh. If not, you can choose a 3 bedrooms condominium that is located in the suburban, District 14 – Geyland, Eunos or Paya Lebar, or in District 19.

If you have children and you are looking for house that comes with bigger space, you will be surprised that you can actually rent a terrace house within this budget in the north (District 25 to District 28): Sembawang, Yishun, Seletar, Mandai or Woodlands.

Normally houses in the CBD area such as Raffles Place, Marina Bay and City Hall will exceed the budget of $3,000 to $5,000. However, if you are single or not married yet and do not mind staying in a 1 bedroom apartment, you can still manage to find one in the CBD area. 

C. $5,001 to $10,000

At this range of budget, you can rent a 3 bedrooms condominium or 4 bedrooms condominium easily. Moreover, they are centrally located in primed areas, such as Orchard, Raffles Place, River Valley and Marina Bay.

Otherwise, you can also go for a more highly sought after units in the Sentosa Cove – The Oceanfront or The Residences at W. You could also choose a 5 bedrooms penthouse located in the suburban, such as Treasure Trove in District 19.

If you prefer landed property, there are options located in Tampines, Changi, Potong Pasir, MacPherson and Bradell within this range of budget.

D. Above $10,000

With a budget above $10,000 for rental per month, you can definitely go ahead with high end condominiums or luxury serviced apartments, such as St Regis Residences or The Club Residences by Capella Singapore. These apartments and condominiums come with amenities such as swimming pool, gymnasium, basketball courts, function rooms and so on as well. 

Other than landed properties located centrally, you can also consider bungalows located in a prime residential area, such as District 10 – Tanglin, Holland Village or Bukit Timah, or District 11 – Novena or Newton. These areas are definitely areas that are suitable for those who love their exclusivity and privacy as properties there come with security surveillance. 

In a nutshell, it is important that you choose a house that falls within your budget. Although we understand that everyone has their own sets of ideal lifestyle that we want to achieve, overspending on your rental is definitely not a wise choiceim. Majority of your salaries has already gone to your monthly rental, you definitely want to choose your choice of rental property wisely. You do not want to overstretch your finance every month just to pay for you rental. Do your research and search for a property that suits your needs and wants, and most importantly, your budget. 

1 comments:

MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!

May 03, 2018 Mohaz Sue 4 Comments




Agrofarmstay Melaka tahun ini sekali lagi mengadakan Mega Bonanza yang sangat menjimatkan pelanggan mereka.Berita baik untuk yang ingin mengadakan Hari Keluarga atau Family Day sesama ahli keluarga atau syarikat tempat kerja, atau pun reunion bersama rakan-rakan. Jimat sekurang-kurangnya RM1,000. WOW. Penjimatan bermula dari RM1,000 sehinggan RM3,900. Banyak tu. Nak tahu apa pakej yang ditawarkan? 


Tawaran kali ini adalah untuk pakej family day. Konsep pakej kali ini adalah tempah dulu dan tarikh family day boleh tetapkan kemudian. Sebab pihak kami tahu nak organize family day ni susah. Nak dapatkan persetujuan semua ahli keluarga akan memakan masa. Oleh kerana tempoh promosi ni terhad, jadi boleh book dulu dan bagitahu tarikh family day kemudian. Boleh pilih tarikh dari sekarang sehingga tahun depan 31 Mei 2019. Banyak masa tu. Sekarang tak ada alasan susah nak organize family day dah ye.


Promosi ini bermula dari 25 April 2018 sehingga 13 Mei 2018 sahaja ye,boleh booking dulu dan tarikh event/family day bagitahu kemudian.


Kandungan Pakej Mega Bonanza 2018.

Pakej ini adalah penginapan 2 hari 1 malam untuk 20 orang. Kalau lebih dari 20 orang, boleh tambah bayaran mengikut pax selebihnya. Makanan di sediakan sepanjang penginapan yang terdiri daripada makan tenghari, makan malam BBQ dan sarapan pagi. Kami juga menyediakan sukaneka sebanyak 5 game bersama jurulatih. Tak lupa juga untuk kaki karaoke boleh cuba berkaraoke disini. Bagi yang lebih suka aktiviti air, boleh cuba berkayak atau memancing , Cuma perlu bawa joran sendiri. Di sini ada pelbagai haiwan seperti ayam, arnab, burung, kambing dan kuda. Boleh cuba bagi makan kat haiwan tersebut. Bagi kanak-kanak, kami ada sediakan pertandingan mewarna. Boleh tengok bakat mereka nanti. Tak lupa juga hamper bagi sukaneka dan peraduan mewarna. Akhir sekali kami akan sediakan banner family day dengan nama family masing-masing. Wah. Banyak kan aktiviti. 


Harga yang di tawarkan.

Harga asal tanpa promosi untuk 20pax ialah RM3,780 (RM189 per pax).

Harga promosi pakej 2 hari 1 malam utk 20pax ialah RM2,780. 

Harga jatuh dalam RM139 per pax sahaja. 

Bagi tambahan yang melebihi 20pax, dewasa RM139 dan kanak-kanak RM99 sahaja. Maximum 78pax. 

Sangat-sangat murah. Dijamin berbaloi. Untuk tempahan, sila layari laman web kami di: 
Whatsapp / SMS / Call: 
012 – 211 8246 / 016 – 209 8623 / 012 – 202 5647
Office: 06 – 232 2761


4 comments:

Iftar Ramadhan 2018 di Taman Equestrian Putrajaya MeLESTARIkan Sejuta Rasa

May 01, 2018 Mohaz Sue 3 Comments

Assalamualaikum...


Preview Bufet Ramadhan seterusnya yang Moha nak kenalkan ni ialah di Restoran Rallegra yang bertempat di Taman Ekuestrian, Putrajaya.


Restoran ini mampu memuatkan 300 lebih orang dalam satu-satu masa samada di ruang terbuka atau berhawa dingin. 


Pada Ramadhan tahun ini, sebanyak 150 jenis menu, 12 buah gerai dan masakan panas akan dipersembahkan kepada pengunjung yang datang.


Antara menu istimewa tahun ini adalah seperti Lidah Lembu Bakar, Ayam Shawarma, Kambing Panggang dan Daging Panggang Kuah Asam. Sebenarnya inilah pertama kali Moha rasa lidah lembu. Alhamdulillah, rasanya boleh diterima dek tekak yang cerewet ni. Lidah lembu bakar di sini takde rasa hamis dan sebagainya. Menurut Chef, proses membersihkan lidah lembu dibuat dengan teliti dan kemudiannya diperap dengan rempah istimewa. Sebab tulah rasanya juga istimewa walaupun hanya dibakar dengan hirisan bawang dan beberapa rempah dan dicicah pula bersama cili kicap. Memang sedap!


Hidangan tempatan yang menyelerakan seperti Ikan Keli Berlada, Siput Sedut Cili Api Batang Keladi, Ayam Daun Selasih, Kari Daging, Gulai Telur  Itik dan banyak lagi turut disediakan bagi memberikan banyak pilihan kepada pengunjung.


Kway Teow Goreng, Laksa Kedah dan Murtabak juga dihidangkan. Begitu juga hidangan bergoreng seperti Keropok Lekor, Goreng Pisang dan Keledek, Cendawan Goreng dan Bayam Goreng akan disajikan bagi menambah selera.


Pencuci mulut tak kurang hebatnya. Pelbagai jenis kuih-muih ala kampung yang membangkitkan selera seperti Pengat Pisang, Tapai Pulut Daun Getah, Lepat Pisang Inti Kelapa dan banyak lagi yang dihidangkan di sini. 


Yang menariknya, sajian buahan segar turut disediakan pes rojak pekat berkacang dan serbuk plum. Buahan yang kurang berair pula diolah menjadi hidangan unik disaluti merengue bakar.


JOM NAIK KERETA KUDA!
Haaa.. uniknya kat sini, lepas berbuka puasa, korang juga boleh naik kereta kuda pusing-pusing sekitar taman ni tau. Hanya RM15 untuk dewasa dan RM10 bagi kanak-kanak yang bermula pada pukul 8.00 malam hingga 9.00 malam dari 19 Mei sehingga 13 Jun 2018.



CEPAT REBUT HARGA PROMOSI!


Harga yang ditawarkan untuk mereka yang membuat tempahan awal bermula 1 Aprilhingga 18 Mei 2018 ialah RM59 untuk dewasa dan RM33 untuk kanak-kanak.
Bermula 19 Mei hingga 13 Jun 2018, harga yang ditawarkan ialah RM78 untuk dewasa dan RM39 untuk kanak-kanak.

Untuk tempahan atau maklumat lanjut, bolehlah terus hubungi talian mereka 03-8000 8914/8902 atau layari laman web dan media sosial :



TAMAN EKUESTRIAN PUTRAJAYA

Taman Ekuestrian Putrajaya terletak di tengah-tengah Putrajaya berinspirasikan konsep taman dalam bandar yang menampilkan keindahan alam semulajadi.

Taman Ekuestrian Putrajaya ini dibuka pada 2006, dengan menyediakan pelbagai kemudahan bagi pengunjung yang berminat untuk belajar menunggang kuda. Selain itu, Taman Ekuestrian Putrajaya turut menawarkan aktiviti stable tour buat para pengunjung yang berminat untuk melawat kandang kuda.

Taman Ekuestrian ini juga pernah manjadi tuan rumah bagi pelbagai acara antarabangsa mahupun sukan nasional seperti KL SEA Games 2017, Premier Cup Series Horse Show, FEI Asian World Cup Qualifier dan Sukan Malaysia (SUKMA). 



3 comments: