Posts

Hari graduasi Haziq

Image
Assalamualaikum..
Hari yang ditunggu dah tiba. Kemain awal pagi budak Haziq dah bangun. Semangat ooo nak graduate. Hehe.. Lepas siap-siap pakai baju melayu, pakai samping, terus nampak hensem. Eh, tak percaya? Nah belanja gambar.. hensem kan? Ngehngehngeh.. nilah baju yang beli kat Nilai 3 tu.


Pagi ni cuma penyampaian skroll je. Malam nanti ada jamuan akhir tahun khas untuk pelajar saja pula. Habis dah zaman sekolah rendah Haziq. Lepas ni masuk sekolah menengah pulak.


Grand betul graduasi budak-budak darjah 6 sekarang ni. Zaman mama dulu nan hado  graduasi macam ni. Diorang siap berjubah macam kat universiti oooo.. mama is jeles!

Amar tak dapat ikut harini. Tiba-tiba demam pulak. Nak rehat kat rumah je katanya. Okaylah. Lagipun kalau dia ikut bukan dia boleh buat apa. Cuaca pun panas ni. Budak Amsyar pun kemain ligat berjalan sana-sini. Mujur ada foyer lapang boleh lepak sementara tunggu acara habis.




Ikutkan tentatif, acara habis pukul 12.30 tghari. Tapi mujurlah habis awal. Tak tah…

Misi mencari baju melayu dikala bukan musim raya

Assalamualaikum...
Esok hari graduasi si Haziq. Haritu kalutlah dok mencari baju melayu. Sebab esok kena pakai baju melayu. Raya baru2 ni diorang takde baju melayu sebab dah beli kurta. Ni majlis graduasi tiba-tiba kena pakai baju melayulah pulak.. uishhhhh.. mana nak cari baju melayu ni? Bukan musim raya dah ni..pergi dah cari kat pasaraya yang terdekat ni. Tapi orang dah simpan stok untuk tahun depan pulak...alaaaa masak!
Gigih mama cari kat online. Ada tu ada. Tapi harga agak mahal juga. Suami pulak ragu-ragu dengan kualiti kain. Memang patut pun. Sebab dah terkena okay. Beli online sekali dapat, kainnya nipis amat. Huhu..sadis!
Tiba-tiba tergerak hati nak pergi cari kat Nilai 3. Orang kata semua barang ada kat situ. Okay..nanti kita pergi terjah. Harap-harap ada.
Sampai Nilai 3, berpusing-pusing juga mencari kedai yang ada jual baju melayu. 2-3 kedai kami masuk, tapi yang ada cuma baju melayu untuk dewasa je. Haish...mencabar juga cari baju melayu budak-budak ni.
Akhirnya teringa…

Apam kek kukus gebu guna blender

Image
Assalamualaikum
Harini Amar ada jamuan akhir tahun sekolah agama dia. Beriya minta belikan air karbonat nak bawa ke jamuan tu. Alamak.. takkan nak bawa air je kan? Hmm... nak buat menu apa ni ye?
Fikir punya fikir, bahan-bahan yang ada kat rumah ni bolehla buat apam kek ni. Nak buat pun bukan susah. Guna blender je. Nak cuba buat? Meh Moha kongsi resepi senang giler ni.

Apam Kek Kukus
Bahan A 1/2 cawan gula perang (kalau takde boleh guna gula pasir) 3 biji telur gred A 1 sdk esen vanilla 1/4 sdk garam 1 sdb ovallet

Bahan B 1 cawan tepung gandum 1 sdk baking powder

Cara-caranya:
1. Ayak tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan.
2. Masukkan bahan A ke dalam blender. Kisar sehingga gebu berwarna putih. Kalau blender biasa (bukan heavy duty), kisar sekejap-sekejap. Kang rosak pulak blender tu.) Dah gebu tu, bolehla pindahkan ke mangkuk yang lebih besar.
3. Masukkan bahan B sikit-sikit dan kaup balik.
4. Asingkan beberapa bahagian jika hendak campur pewarna. Masa ni boleh panaskan p…

Harmony

Image
Assalamualaikum Mata terkebil-kebil dalam gelap. Fikiran jauh melayang. Baru je lepas tengok cerita Korea - Harmony. Antara pelakon yang membintangi cerita ini adalah  Kim Yoon-jin,Nah Moon-heedan ramai lagi.

Cerita ni mengisahkan Jeong-hye (Kim Yoon-jin) seorang anak yatim yang dijatuhkan hukuman penjara selama 10 tahun di Penjara Wanita Cheongju kerana mempertahankan dirinya dari terus-menerus dipukul oleh suaminya yang pada masa tu dia juga sedang hamil. Di dalam penjara, dia melahirkan seorang bayi lelaki yang comel dan banyak keletah.  Jeong-hye tahu yang undang-undang di sana tidak membenarkan dia membesarkan anaknya selamanya di penjara. Memandangkan dia sendiri tidak mempunyai ahli keluarga, dia terpaksa serahkan anaknya kepada keluarga angkat apabila tiba masanya nanti. Dia memilih untuk serahkan anaknya buat selamanya kepada keluarga angkat tersebut demi masa depan yang lebih cerah si anak. Sementara menunggu masa itu tiba, Jeong-hye menubuhkan satu pasukan koir dengan harap…

JUS ASAM KUNYIT MADU, TF TRI DAN COCONUT SHAKE

Image
Assalamualaikum...
Kebelakangan ni kesihatan diri agak merundum. Kerap sakit kepala dan lesu tak bermaya. Silap diri sendiri juga sebab tak jaga. Memang Moha akui sejak akhir-akhir ni malas nak ambil suplimen dan paling malas minum air masak. Dia punya tahap malas tu boleh bagi 5 bintang! Huhuhu... tapi kalau orang hulur air manis, laju je teguk. Huish, padan muka dah sakit!
Sebenarnya bukan tak tahu kena banyak minum air setiap hari, tapi saja degil campur malas nak amalkan. Bila dah sakit, barulah nak menggelabah cari ubat pulak. Memang sengaja cari penyakit namanya ni.
2 hari lepas, dalam menahan sakit kepala tu tiba-tiba teringin pulak nak minum Coconut Shake. Amboi! Dalam tak sihat tu dia punya demand boleh tahan juga. Hahaha..
Kebetulan masa teman suami ke klinik (dia pun tak sihat juga), depan sikit ada gerai jual air kelapa. Ada beberapa jenis pilihan. ABC pun ada. Wah! Rambang mata juga tapi pilihan tetap yang satu tu lah. Coconut Shake.
Tengok abang tu prepareorder Moha p…

APLIKASI MAYBANK2U BARU LEBIH MUDAH

Image
Assalamualaikum....

Sejak jadi surirumah sepenuh masa ni, jarang sangat dah keluar rumah dan berurusan dengan bank. Kalau nak berurusniaga secara online pula (biasalahkan..pantang nampak promosi atau sales..mulalah nak order), semua urusan bayaran hanya menggunakan sistem online. Termasuklah nak bayar bil-bil utiliti rumah dan tambah nilai kredit telefon.

Awal-awal daftar online banking ni, Moha guna browser je. Tapi agak leceh sebab coverage line kat area rumah ni tak berapa kuat. Tempoh nak loading & upload jadi lambat. Kadang-kadang page tu padam sendiri ataupun jadi hang. 

Tapi semakin lama, semakin banyak aplikasi yang memudahkan urusan perbankan Moha ni. Yang terbaru, sekarang ni Moha guna aplikasi Maybank2u ni je untuk semua urusan perbankan Moha.



APLIKASI YANG MUDAH DAN CEPAT

Aplikasi baru ni lebih mudah nak guna. Apa yang paling Moha suka ialah;



Selepas masukkan id, kita hanya masukkan password sahaja pada penggunaan seterusnya. Tak payah dah nak taip nama id banyak kali. …

JUS ASAM KUNYIT MADU DAN KHASIATNYA

Image
Assalamualaikum.

Apa khabar? Nak tau cerita? Masa Moha kecil dulu dalam umur 10 ke 11 tahun macamtulah, arwah mak dah ajar sediakan bahan-bahan untuk merawat kakak-kakak Moha yang dalam pantang lepas bersalin (Moha ada 4 orang kakak, 2 daripadanyalah yang Moha jaga).
Antaranya, sediakan batu panas untuk bertungku. Gigihlah mengangkat batu sungai yang arwah bak dah cari tu letak atas tungku dapur gas dan panaskan. Dah panas tu, angkat dan balut pulak dengan sejenis daun (tak ingat nama daun tu), lepas tu balut dengan kain. Dah siap tu susun elok je atur kat tepi katil. Jadi bila-bila masa nak guna tinggal ambil je. 
Kemudian, rebus air akar kayu (ubat periuk), rebus air serom untuk mandi, tumbuk rencah untuk ikan bakar dan sambal untuk makan dengan nasi (ibu kunyit, halia bara, garam dan lada hitam), dan sediakan pati jus kunyit (tumbuk dan tapis). Tangan memang warna kuning kunyit jelah. Tapi tak kisah sebab ada baby kan? Seronok betul jadi baby sitter. Balik sekolah je tak peduli lai…