Mainan Ikonik McDonald's Muncul Kembali Dalam Edisi Terhad Surprise Happy Meal Sempena Ulangtahun Ke-40


Assalamualaikum...


Sempena ulangtahun Happy Meal yang ke-40, McDonald's berbesar hati melancarkan Edisi Terhad Suprise Happy Meal yang mana mainan yang akan diberikan kepada peminat Happy Meal merupakan mainan yang paling popular sejak 4 dekad yang lalu.


Wah, pasti anak-anak dan ibu bapa yang dulunya juga peminat Happy Meal rasa teruja kan? Mana taknya dapat mengimbau kembali kenangan bermain dengan mainan ikonik paling popular yang menjadi kegemaran ketika era 1980-an dan 1990-an ni.

Sesuai dengan nama Surprise Happy Meal, setiap satu Surprise Happy Meal akan disertakan satu mainan dari 14 mainan ikonik yang dibungkus dalam plastik putih dan diletakkan ke dalam kotak edisi khas ini.



Tiada siapa yang tahu mainan apa yang ada di dalam bungkusan tersebut melainkan pemiliknya. Haa... ada kejutan, keceriaan dan kegembiraan. Barulah rasa excited nak buka kan? Macam dapat hadiah gitu.


Antara mainan yang terdapat dalam edisi terhad kali ni seperti :
Cowboy McNugget (McDonald's): 1988
Fireman McNugget (McDonald's): 1988
McNugget Carrier Mail (McDonald's): 1988
Hamburger Changeable (McDonald's): 1989
Grimace (McDonald's): 1990
Dino Happy Meal Box Changeable (McDonald's): 1991
McDonald's Hot Wheels Thunderbird (Mattel): 1993
Hamburglar (McDonald's): 1995
Space Jam Bugs Bunny (Warner Brothers): 1996
Patti the Platypus (Ty Beanie Baby): 1997
Tamagotchi (Bandai): 1998
My Little Pony (Hasbro): 1998
Furby (Hasbro): 1999
Hello Kitty (Sanrio): 2013

Mainan ikonik popular ini boleh didapati restoran-restoran McDonald’s seluruh negara mulai 28 November ini, selagi stok masih ada.


Memandangkan mainan ini berkonsepkan kejutan, janganlah pula minta ditukar jika tak berminat dengan mainan tu nanti ye. Heee.. tak adillah untuk orang lain kan.


Di McDonald's juga selain tempat untuk menjamu selera, kita juga boleh mengadakan pelbagai parti sambutan  melalui Parties @McD seperti majlis hari jadi, majlis perjumpaan semula atau majlis perpisahan di restoran-restoran McDonald’s terpilih di seluruh negara.


Parti sambutan yang disambut di sini pastinya menimbulkan keseronokkan berkumpul bersama keluarga, sahabat dan orang tersayang mencipta kenangan terindah.


Bukan hanya itu, pelanggan juga boleh menggunakan restoran-restoran McDonald's sebagai tempat mengadakan mesyuarat di luar pejabat.

Bagi yang berminat untuk mengadakan majlis atau mesyuarat di restoran McDonald’s, boleh membuat tempahan  melalui aplikasi McDonald’s melalui Meetings @ McD, yang boleh dimuat turun di Play Store dan Apple Store, atau di laman web McDonald's Malaysia di www.mcdonalds.com.my.


Selamat Hari Lahir Hero Mama Amar Zakwan


Assalamualaikum....



Alhamdulillah, harini genaplah usianya 12 tahun. Anak kedua Moha ni banyak sungguh menguji kesabaran kami sejak lahir hingga sekarang. Orang kata anak kedua memang lain sikit dari adik-beradik dia yang lain kan? Betullah tu.. huhuhu..

Amar lahir di Hospital Kajang 2 hari lewat dari due datenya. Tu pun selepas insiden Haziq meragam menangis sepanjang malam diganggu “nenek”. 

Waktu bersalin, Amar nyaris lemas sebab tali pusat dah terbelit di leher. Bayangkan tengah beriya mamanya meneran sekali kena suruh stop sebab leher dia dah terjerut tali pusat. Tergamam kejap mama dia kat situ.

Dah lahir, kena kuning pulak! Hampir seminggu juga berulang ke klinik cek darah. Selesai masalah kuning, dia menangis meragam pula tiap kali nak tidur pukul 9.00 malam sampailah habis waktu pantang. Macam-macam gaya mama dia ni buat nak bagi dia tidur lena. Setiap hari berbeza gaya. Kadang-kadang tidur sambil berdukung, berpangku, tidur atas dada mama, tidur atas riba, tidur atas kaki.. esh.. macam-macam gaya..hahaha.. Amar.. Amar... Setiap malam mama nervous tau!


Waktu kecil Amar dan Haziq kerap demam. Boleh dikatakan sebulan tu 2 kali diorang ni demam. Berjangkit-jangkit. Bila serentak dua-dua demam, mama memang tak cukup tangan. Dua-dua nak melekat dengan mama. Kalau diingat baliklah, rasa nak puji diri sendiri pulak.. wow, hebatnya mama masa tu.. multitasking sungguh!!! kihkihkih..


Satu hari ketika umurnya setahun setengah, dia demam. Mama ambil cuti lagi. Sepanjang malam mama tak tidur jaga dia. Bila menjelang pagi mama tengok demamnya dah reda dan dia tidur lena, mama tinggalkan sekejap nak sediakan sarapan. Tiba-tiba mama rasa tak sedap hati. Bergegas mama ke bilik. Sampai di bilik, sungguh mama terkejut bila nampak Amar dah tercungap-cungap. Muka dah biru, mulut dah berbuih dan tiba-tiba Amar tak bergerak dan tak bernafas!! Cepat-cepat mama dukung Amar dan spontan bawa ke sinki sambil jerit panggil papa. Kaki Amar mama biarkan kena jirusan air paip, muka Amar mama usap berulangkali dengan air hingga membasahi kepala. Sampailah Amar menangis semula.

Bergegas kami bawa Amar ke klinik terdekat. Doktor terus masukkan ubat bontot dan arah kami bawa dia ke hospital untuk rawatan selanjutnya. Papa pun apalagi, bawa kereta dah serupa bawa ambulan. Hon dibunyikan sepanjang jalan sampai ada yang bertanya. Papa jerit saja.. “Anak saya kena sawan tarik!! Nak bawa ke hospital cepat!”. 

Sampai di hospital, muka Amar dah kebiruan. Sekali lagi Amar tak sedarkan diri. Cuak dah mama. Tak tunggu lama, doktor dan nurse terus mandikan dia dengan air bercampur ketulan ais. Baju pun tak sempat buka. Tak lama lepas tu barulah Amar menangis semula. Allah... Lega rasa tak tau nak cerita macamana. Kesian pun ada tengok Amar masatu yang menggigil kesejukan. Kuat mama peluk dia sementara nak tunggu dapat bilik. 3 hari di wad, Amar sembuh sepenuhnya. Syukur Alhamdulillah.. kesian kat Haziq kena tinggal dengan pengasuh.. tak dapat jumpa mama dia.

Sekarang, Amar dah membesar dengan jayanya.. huhuhu.. kena diet ni Amar. Dah obes kamu ni. Mama harap Amar membesar dengan kesihatan yang baik. Jadilah anak, adik dan abang yang baik ye. Semoga dilimpah-ruahkan rezeki buatmu, dijauhkan dari sebarang musibah dan semoga berjaya dalam apa jua bidang yang Amar ceburi nanti.



Cubaan Scammer Nak Pinjam Duit Guna Wasap 01127686433


Assalamualaikum..

Moha nak kongsi kisah petang tadi supaya korang juga boleh alert lepas ni.


Sebelum ni asyik dengar tentang orang lain terkena. Tup-tup petang tadi suami Moha dapat wasap dari seorang kawan dia dari nombor telefon yang tak dikenali. Tapi gambar profile dan nama dia serupa betul dengan kawan suami tu. Cuma yang jadi musykil kenapa nak guna nombor lain sedangkan sebelum ni ok je berborak guna nombor satu lagi. Lebih-lebih lagi bila dia mula nak pinjam duit sebanyak RM3K.

Kami terus google no telefon dia (01127686433) sementara suami cuba wasap kawan dia guna nombor yang sebelum ni. Kawan suami juga terkejut dan maklumkan yang itu bukan dia. Hasil dari google juga mengesahkan. Banyak betul kisah pasal nombor telefon ni. Memang soheh SCAMMER!! Huhuhu... penipu betul!

Suami Moha bila dah tau itu penipu, makin rancak pula dia melayan. Nak tengok sejauh mana penipu tu cuba mengayat. Yang pastinya kuat mendesak. Asyik tanya dah transfer ke belum. Minta slip bayaran kalau sudah. Ceh.. senang betul kau cari duit!


Scammer sekarang ni boleh dapat pujian sebab rajin buat homework. Huhu.. mesti masa sekolah dulu best student ni. Mesti kerja sekolah yang cikgu bagi sentiasa siap. Kan? Hahaha...

Dia akan perhati fb kita dulu. Tengok dengan siapa kita selalu berbalas komen. Macamana kita dan kawan/famili bahasakan diri. Lepas dah dapat semua info, dia setting gambar profile dan nama wasap serupa dengan kenalan kita tu dan mula wasap kita. Target utama dia biasanya pada mereka yang ada buat iklan bisnes di fb.

Dia menyamar jadi salah seorang kenalan kita guna nombor telefon yang kita tak kenal yang kononnya itu nombor telefon baru atau nombor peribadi dia. Dia akan guna gaya bahasa lebih kurang sama macam kenalan kita tu. Bila dia rasa kita dah yakin yang dia tu kenalan kita, mulalah dia susun ayat minta tolong.. tolong apa?

Dia minta tolong dulukan duit kita bayarkan sejumlah duit untuk dia di akaun tertentu (bukan akaun dia). Alasan kononnya akaun bank dia dah capai limitlah.. konon dia di luar kawasan lah.. lepastu janji akan bayar balik secepat mungkin. Kalau kita balas beritahu tak cukup duit sebanyak yang dia nak, dia desak kita bagi berapa saja yang kita ada.

Apa jadi jika kita tak fikir panjang sebab kita  ingatkan dia tu betul-betul kenalan kita yang mengharap bantuan dari kita? Rasanya mungkin kita dah pindahkan duit ke akaun tu. Betul tak?

Jadi, bila dapat wasap atau mesej camni, cepat-cepatlah hubungi kenalan kita yang sebenar guna nombor telefon yang biasa kita guna untuk berhubung dengan dia.

Tanya samada dia benar-benar ada minta pinjaman dari kita atau tak. Jika jawapannya  tiada, sahlah yang mula-mula tadi tu ialah scammer atau tepatnya  SI PENIPU!!!.

Terus ceritakan hal sebenar supaya kenalan kita tu boleh ambil tindakan seterusnya. Tak risau ke orang guna identiti kita buat pinjaman duit dengan orang yang kita kenal? Tak pasal-pasal nama jadi "busuk" tau.

Semoga kita semua tak ditimpa musibah yang semacam ni. Penatnya kita cari duit.. senang je orang nak curi!!

So petang tadi cubaan dia tak berjaya. Suami gertak dia mengatakan lokasi dia berada sekarang dah dapat dikesan dan polis dalam perjalanan nak tangkap dia. Terus dia blok nombor telefon suami selepas meninggalkan perkataan.. "BODOH!"

Hahaha... Marah betul dia! Hilang terus ayat sopan-santun dia awal-awal tadi bila dia tau yang tipu helah dia dah kantoi๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

Happy Birthday My Hero Haziq Razlan


Assalamualaikum...

Harini genap umurnya 14 tahun.

Sekejap je rasa masa berlalu. Sedar tak sedar bayi yang susah sangat nak lahir dulu ni dah remaja pun sekarang.

Haziq, anak sulong Moha ni lahir masa umur Moha 25 tahun. Awal perancangan, Moha pilih nak bersalin di Hospital Mersing je. Tapi disebabkan seminggu duduk wad dia tak mau keluar juga, akhirnya Moha dipindahkan ke Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru.

Masa di Wad Bersalin Hospital Mersing tu, tak ramai sangat ibu-ibu yang nak bersalin. Kebetulan pula masa tu wad bersalin tengah diubahsuai. Jadi siangnya agak bisinglah dengan bunyi kerja-kerja pertukangan ni. Kadang-kadang rasa stress juga. Yelah, Moha ni dah overdue. Sakit-sakit nak bersalin tu dah terasa walau tak kuat sangat. Suasana pula bising. Tambah stress bila tengok ibu mengandung yang baru masuk dah bersalin dulu dan keluar wad lagi awal dari Moha. Hmmm... Kesian kat famili Moha pun ye juga. Dahlah masa tu bulan puasa! Penatnya diorang ulang-alik ke hospital lawat Moha.

Akhirnya selepas seminggu di wad bersalin Mersing tak bersalin juga, terpaksalah Moha naik ambulans ke HSAJB. Pergh.. merasa juga naik ambulans. Dia punya laju, macam nak meletup jantung Moha ni. Kecut perut dibuatnya! Terlupa sekejap perut tengah boyot masa tu.

Elok sampai HSAJB, doktor pelatih yang merawat Moha tu tak percaya yang Moha dah terlebih hari. Perut kecil katanya. Bila dah scan, barulah dia kelam-kabut. Overdue dah 9 hari! Air ketuban pun sikit sangat dah kat dalam tu katanya. Terus kena induce. Masa tu mulalah tak boleh duduk diam. Sakit nak bersalin makin kerap terasa. Lebih-lebih lagi bahagian belakang pinggang. Allah.. tak tau nak gambarkan macamana. Jangankan nak makan, nak minum pun tak lalu! Tidur tak boleh, apapun tak boleh! Sakit giler..

Tapi tak juga mau dia keluar Si Haziq ni. Esh suka ea duduk kat dalam perut mama? 2 hari juga bertarung sakit akhirnya pukul 7 pagi barulah Moha dimasukkan ke bilik bersalin. Yang bagusnya di bilik bersalin kat situ cuma untuk seorang pesakit saja. Suami boleh masuk untuk beri sokongan. Jadi dapatlah suami Moha masuk meneman Moha kat dalam tu.

Tengah menunggu proses bersalin tu, boleh pula Moha tertidur. Mungkin sebab malam sebelumnya tak tidur langsung, pagi tu mengantuk bagai apa. Dalam keadaan mamai tiba-tiba masuk beberapa orang doktor pakar lelaki untuk tengok keadaan Moha. Suami Moha disuruh keluar sekejap. Masa tu Moha dah tak peduli apa. Lantaklah doktor nak buat apa. Janji baby selamat. Tapi sebab mengantuk sangat masa tu, Moha tidur tak sedar apa yang diorang buat.

Moha punya mengantuk masa tu tak boleh bawak bincang punya. Sampai tergelak jugalah nurse kat situ tengok Moha. Yang buat Moha terjaga bila sakit belakang makin kuat. Macam nak tercabut pinggang ni dibuatnya. Rupanya baby dah bersedia nak keluar. Tapi sebab takde pengalaman lagi kan, proses yang ni pun susah buat Moha. Sampai nurse cakap baby lemas kalau tak keluar juga. Nanti kena ceaser. Dengar macam tu, entah mana datang tenaga, Moha push sekuat tenaga. Alhamdulillah, 12.30pm baby keluar juga. Tapi tak bersuara! Lepas tunjuk kat Moha jantina dia, terus nurse bawak baby lari nak selamatkan dia. Suami turut keluar sama.

Moha punya susah hati kat dalam bilik tu tak tau nak kata. Risau keaadaan baby. Langsung tak rasa sakit dah walaupun masa tu luka bersalin sedang dijahit tanpa bius. Mengantuk semua hilang. 3 jam waktu berehat terasa sangat lama. Waktu Moha nak ditolak keluar dari bilik bersalin ke katil asal dengan katil beroda tu, barulah baby diletakkan di kaki Moha. Walau tak dapat tengok muka dia. Tapi rasa lega sangat dapat rasa hangatnya badan dia. Syukur sangat dia tak apa-apa.

Dah pindah ke katil asal, barulah Moha dapat pegang dia. Moha perhati semua tentang dia. Jari-jari dia runcing. Kuku dia panjang. Kulitnya cerah tapi dah mengelupas. Kepalanya agak lonjong. Rambutnya panjang, halus dan lebat. Alhamdulillah, syukur tak terhingga.. akhirnya penantian berakhir juga. Haritu bermulalah perjalanan hidup Moha sebagai seorang ibu.


Pukul 4pm waktu doktor datang kat katil Moha, dia seolah-olah dapat membaca apa yang ada di fikiran Moha. "Ibu mesti tak sabar nak balik kan? Kalau saya bagi balik harini nak?" Wah.. seronok rasa!! Yelah, esok nak raya tau. Teruslah cakap nak! Hahaha.. kalau tak, nampaknya dengan suami, dengan mak, dengan abang Moha semua kena beraya kat hospital la jawabnya. Huhuhu..


Sekarang Haziq dah besar. Dari ukuran kaki sebesar 2 jari mama, dah 28 sm ukuran kakinya sekarang. Tinggi pun dah melebihi dari mama. Dah jadi anak bujang. Dah boleh bawak bincang. Terima kasih Haziq sebab jadi anak yang baik. Maafkan mama sebab tak buat kek untuk Haziq. Maafkan mama sebab tak buat jamuan khas untuk Haziq. Terima kasih sebab tak minta semua tu dari mama dan papa. Tapi sebagai ganti kita jalan-jalan la sambil cari hadiah untuk Haziq.


Mama doakan agar Haziq menjadi anak yang soleh, diberikan kesihatan yang baik, dilimpah-ruahkan rezeki, berjaya di dunia dan di akhirat, dilindungi olehNya selalu dari segala kemudaratan. Aamiin..