Banner

Saturday, 6 December 2014

Keropok Lekor Sedap

Lama xmakan keropok lekor Mersing...dulu kalau balik sana mmg xsah klu xbeli. Skrg ni klu nak makan kena beli kat pasar malam...kadang2 ok, kdg2 masam...emmmm....

Semalam cik bos kita beli ikan kat zee mart....murah jugak...ikan segar2 plak tu...tu harini gigih menyiang ikan buang tulang, buang kulit...mmg nak jugak2 buat keropok sendiri...

Bukanlah pandai sgt...cuma pernah la mak ajar dulu camne nak buat...tp cam biasala, kita try ubah ikut selera kita lak...

KEROPOK LEKOR
Bahan A -kisar halus
300 gm isi ikan (saya guna ikan selar dgn ikan selayang/sardin) kisar halus.
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

Bahan B
300 gm tepung sagu (klu xsuka liat sgt, kurangkan tepung...)
1 sk baking powder
1 sk garam
1 sb gula
1/2 sk ajinomoto
1/2 sk serbuk lada hitam

Gaul semua bahan dan uli sebati.
Taburkan tepung sagu atas tempat rata.
Golek2kan doh bentukkan memanjang. Buat sampai siap semuanya.
Rebus air yang dicampur 1 sk gram dan 1 sb minyak.
Rebuskan keropok mentah td hingga keropok timbul.
Toskan keropok. Kalau nak tahan lama, lumurkan dgn minyak.
Boleh digoreng atau mkn camtu je...

Hasilnya mmg memuaskan hati. 1 adunan ni dpt 9 btg keropok yg comel2...dlm 15cm gitula pnjgnya...sekali goreng je..bau diaaaa...wanginyaaaa...cam bau kuah laksam pun ye gak......huhu...next time blh buat lg ni....sedap!

#sendiribuatsendiripuji
#hahahaha

No comments:

Post a Comment

KUE TIAW SEMPOI VS SUPLIMEN

Assalamualaikum.... selamat pagi.. Pagi ni buat kue tiaw goreng sempoi jelah... betul-betul punya sempoi langsung tak letak apa-apa ren...