Keropok Lekor Viral Pontian Over Sedap

Assalamualaikum…..

Moha ni kalau pasal keropok lekor, memang tak tolak punyalah! Kiranya ni salah satu makanan febret Moha sejak dari kecil lagi. Masa kat sekolah dulu, kalau duit belanja tu tak mencukupi, Moha lebih rela beli keropok lekor berbanding nasi lemak. Kalau duit cukup, beli dua-dualah.. haaa.. nasi lemak kat kantin sekolah sedap oooo!! Sambal dia tak pedas, tak manis sangat.. secukup rasa la kata orang. Kalau ada telur goreng yang garing tu lagi best! Tapi tak boleh gak lawan keropok lekor. Itu pilihan wajib! Hahaha…

Seronok betul Moha masa arwah mak meniaga jual cendol, ABC, rojak petis, goreng pisang, cucur udang dan keropok lekor. Hari-hari dapat makan keropok lekor percuma. Suka! 

Masa Moha dan suami meniaga di pasar malam pun keropok lekor juga jadi pilihan menu kitorang untuk dijual selain rojak buah. Alhamdulillah, jualan laris setiap hari. Ramai juga peminat keropok lekor ni rupanya.

Keropok lekor ni juga penyelamat masa Moha mengandungkan Amsyar dulu. Masa morning sickness tu memang tak lalu nak makan. Mujur boleh makan keropok lekor. So makan tu jelah pastu minum air kelapa setiap hari sampailah alahan tu hilang.

Setiap kali ke pasar malam, mesti nak beli keropok lekor buat stok kat rumah. Haa.. nampak tak betapa minatnya Moha dengan keropok lekor ni. 

Sesekali bila rajin dan cukup bahan, Moha buat sendiri keropok lekor. Syok betul dapat makan keropok lekor yang dah siap rebus tu. 

Baca juga : Keropok Lekor 3 Bahan

Sampailah sekarang ni bila anak saudara Moha sendiri pun dah mulakan perniagaan keropok lekor di Pontian, lagilah Moha suka! Senang lepas ni nak topup stok. Tambahan lagi resepi yang dia gunakan memang ngam sangat dengan citarasa Moha. Keropoknya tak liat, takde tulang ikan, senang cerita rasa dia memang padu lah!


Lagi seronok bila dia pos keropok tu harini, esoknya dah sampai ke rumah Moha. Alhamdulillah rezeki Moha setiap kali order je, penghantaran dari Pontian ke sini secepat itu. Tapi kalau musim perayaan, lambat jugalah. Itu tak dapat nak dielakkanlah kan. Jadi Moha akan order lebih pada hari biasa untuk buat stok. Simpan dalam freezer supaya tahan lebih lama. 


Bila nak goreng, just defrost je. Tak payah nak potong-potong lagi dah sebab keropok dah siap dipotong sebelum dibungkus. Senang betul kerja.. lagi senang bila sos pencicah homemade yang sedap tu pun ada disediakan sekali. Fuh… Suka giler! 


Alhamdulillah keropok Ummumi Foods ni dah pun sampai ke seluruh Malaysia. Penggemar keropok di Singapura pun tak putus mengorder. Semoga Ummumi Foods terus maju sampai bila-bila. 

Ok kat bawah ni Moha letak sekali link kalau korang nak order keropok ni. 

Whatsapp : Ummumi Foods


Facebook: Ummumi Foods

Oryn Skincare Produk Tempatan Berasaskan Vitamin C Juga Sesuai Untuk Remaja

Assalamualaikum.....


Siapa je yang suka muka ada jerawat kan? Moha memang tak suka sebab kalau dah kena, lambat betul nak baik. Kesan parut tu susah nak hilang.



Tapi sekarang ni bila tengok muka Haziq dah mula diserang jerawat, alahai.. tak boleh biarkan ni! Tak hensemlah anak mama nanti! Kulit muka pun nampak kusam je.... hmm.. Budak lelaki ni biasalahkan.. mana peduli sangat bab penjagaan muka ni. Jadi sebagai ibu, Moha kenalah buat sesuatu. Untuk Haziq, Moha bagi dia guna 3 produk rangkaian dari Oryn Skincare ni.



1. ORYN Hydrabright Gentle Cleanser 

Terhasil dari formula Low Foam Formulation yang menghasilkan kurang buih ketika digunakan untuk mengurangkan kekeringan pada kulit. Dapat membantu membersihkan kulit, mengurangkan hidrasi dan mencerahkan kulit wajah.  

Produk ni merupakan produk tempatan yang mengandungi manfaat seperti : 

  • Vitamin C – membantu mencerahkan tona kulit wajah serta mengurangkan jerawat pada kulit.  
  • Natural Phyto – membantu mengurangkan kerosakan pada kulit wajah dan kerengsaan pada kulit yang sensitif
  • Niacinamide – membantu mengecilkan liang pori, mengurangkan masalah jerawat dan bantu menyelesaikan masalah kulit rosak.
  • Sodium Hyaluronate + Panthenol – membantu mengekalkan kelembapan kulit, mengembalikan kekenyalan kulit dan mengelakkan kulit wajah dari kekeringan.
  • Saccharide Isomerate –  membantu  memberikan kelembapan yang berpanjangan pada kulit.



2.
 
ORYN Hydrabright Moisturizer 5 dalam 1 

Pelembap kulit ini mampu memberikan kelembapan yang berpanjangan pada kulit, mengurangkan tanda-tanda penuaan dan  juga mencerahkan kulit serta digunakan sebagai : 

  • Moisturizer – melembapkan kulit
  • Serum – mencerahkan kulit
  • Primer – sebagai foundation sebelum menggunakan make-up
  • Anti Wrinkle – mengurangkan tanda-tanda penuaan dan kedutan di kulit
  • Night Cream – membantu menyuburkan kulit
ORYN Hydrabright Moisturizer ini mengandungi :
  • Vitamin C – mencerahkan kulit dan membantu kulit jerawat
  • Sodium Hyaluronate + Panthenol – mengekalkan kelembapan kulit
  • Niacinamide – mengecilkan liang pori dan mengurangkan masalah jerawat
  • Saccharide Isomerate – membantu melembapkan kulit sehingga 12 jam
  • Natural Phyto – mengandungi tumbuhan Comfrey dan Aloe Vera untuk membantu memperbaharui kulit dan mengurangkan rengsa pada kulit sensitif
  • Hexapeptide – membantu mengurangkan tanda penuaan, berfungsi hampir sama dengan Botox tetapi lebih selamat.



3. ORYN Clear Gel (Untuk Jerawat) 

Moha suka serum ni sebab selain berasakan vitamin C, ianya juga menyerap dengan cepat dan selesa dipakai.  Diformulasikan khas untuk membantu menghilangkan jerawat dan cela pada kulit wajah.


Serum ini mengandungi :
  • Vitamin C – membantu mengurangkan cela, mengawal penghasilan sebum dan mencerahkan titik gelap pada wajah.
  • Silanediol Salicylate – membantu mengatasi masalah jerawat
  • Ekstrak Aloe Vera – mengekalkan kulit berseri dan segar
  • Niacinamide
  • Allantoin



Cara Penggunaan
Mula-mula pam sedikit gel ORYN Hydrabright Gentle Cleanser di tapak tangan, titikkan sedikit air dan gosok sehingga berbuih barulah disapukan ke muka, bilas dengan air bersih dan lap muka sehingga kering dengan tuala.




Kemudian picitkan sedikit ORYN Clear Gel  di hujung jari dan sapukan di bahagian yang berjerawat atau jeragat. Sesudah itu barulah sapukan krim ORYN Hydrabright Moisturizer 5 dalam 1. 




Hasil penggunaan konsisten iaitu 2 kali sehari, kulit Haziq nampak semakin baik.




Untuk dapatkan produk ni, korang boleh terus layari website atau media sosial ORYN Skincare ye…


Facebook: ORYN Skincare

Instagram: @orynskincare

Jaga Kebersihan Badan dengan Gel Mandian Tanah Liat AZYMA CARE


Assalamualaikum..

Sekarang ni cuaca agak panas. Duduk kat dapur sekejap je pun boleh berpeluh. Fuh.. memang tak tahan. So, lepas siap je memasak, memang terus mandilah jawabnya. Lebih-lebih lagi tengah pandemik sekarang ni. Memang penting sangat jaga kebersihan diri.  Sebagai langkah berjaga-jaga, selain menggunakan hand sanitizer, Moha sekeluarga juga menggunakan Clay Body Wash Azyma Care untuk mencuci tangan dan membersihkan seluruh badan semasa mandi. Uish.. lega dan segar je rasa badan lepas tu. 

Bau Gel Mandian Tanah Liat Kaolin AZYMA CARE dengan Formulasi Terbaharu ni memang best. Badan terasa lebih segar dengan gabungan haruman ektrak bahan botani.


5 BAHAN UTAMA

Tanah Liat Kaolin - Tanah Liat Kaolin asli yg bermutu tinggi khusus untuk penjagaan kesihatan semua jenis kulit. Juga mampu menyerap lebihan minyak di kulit muka dan badan menjadikan kulit lebih halus dan lembut.

Chamomile - Chamomile secara semulajadi menjadikan kulit yang terasa lembut, bersih, sihat, dan juga boleh melegakan keradangan pada kulit.

Lavendar Oil - Aroma kesegaran lavender memberi kesan yang menyenangkan pada tubuh dan secara semula jadi melegakan ketegangan.

Timun - Mengekalkan penghidratan air dalam kulit dan membantu badan membuang toksin secara semulajadi dan mengekalkan kulit yang sihat.

Lidah Buaya - Termasuk beta karotena, vitamin C dan E yang boleh membantu meningkatkan kesihatan semula jadi kulit dan mengekalkan kesegaran kulit dari terhidrat.


Sesuai dengan tagline yang ada di botolnya “BODY ODOR REMOVER”, bau badan memang terbukti hilang selepas menggunakannya. Maklum jelah bila badan dah berpeluh tu kan, lagi-lagi kalau lepas memasak tu.. melekat segala bau sambal dan sebagainya bercampur pula dengan bau peluh.. esh.. Moha sendiri pun tak sanggup bau, apatah lagi orang yang duduk di sebelah.. jadi lepas guna gel mandian Azyma Care ni, takdelah risau lagi pasal bau badan. Malah terasa lebih segar.


5 KELEBIHAN AZYMA CARE CLAY BODY WASH

Antara kelebihan Azyma Care Clay Body Wash ni,

  1. Mencerahkan kulit 
  2. Melembabkan kulit 
  3. Menghilangkan parut kudis dan luka
  4. Menyembuhkan luka, menghilangkan rasa gatal dan melegakan rasa gatal/sakit akibat gigitan serangga
  5. Menghilangkan masalah bau badan secara efektif

Azyma Care Clay Body Wash merupakan produk hasil keluaran syarikat 100% bumiputra Islam di Malaysia dan mempunyai Ahli Penasihat Syariah yang nemantau perjalanan dan produk syarikat bagi memenuhi piawaian halal dan berlandaskan syarak serta mendapat pengiktirafan dari pakar kulit dan mendapat "Dermatologist Tested", "Mild and Gentle" dan "Suitable For Sensitive Skin".


MASALAH KULIT SENSITIF DAN GATAL

Setiap kali berpeluh, jika Moha lewat mandi pasti akan timbul ruam di kawasan tertentu kulit Moha. Kulit Moha memang jenis nipis dan mudah luka. Bila terkena ruam gatal ni, nak garu sangat tak boleh. Nanti kulit luka, jika luka bertambah pula rasa pedih. Sudahnya ruam makin merebak dan luka lambat sembuh. 

Sebab tu Moha suka guna Azyma Care Clay Body Wash ni. Bila kulit terasa gatal je, Moha akan sapu sedikit body wash ni di kawasan gatal tu dan biarkan sekejap sebelum dibilas bersih dengan air. Hasilnya, rasa gatal tu pun hilang dan ruam berkurangan. 

Sama juga kesnya bila Amsyar kena gigit nyamuk. Dia ni suka main di luar. Pantang betul bila tengok kita menyapu di laman. Masa tu jugalah dia nak join sama. Ha memang jadi mangsa gigitan nyamuklah! Mulalah merengek gatal sana gatal sini. Jadi solution terpantas nak hilangkan rasa gatal tu, Moha mandikan je dia dengan body wash ni. Dia pun suka sebab buih sabun tak memedihkan mata dia selain dapat menghilangkan rasa gatal gigitan nyamuk tu.

Walaupun sekarang ni kita duduk di rumah je, jangan ingat tak perlu mandi ye! Zaman sekarang ni kita tak tau apa jenis kuman yang ada dalam udara, debu dan sebagainya. Kalaulah kita boleh nampak kuman-kuman tu dengan mata kasar kita ni, huh.. tak taulah nak kata apa! Tambah dengan masalah Covid-19 ni, lagilah kena jaga kebersihan diri. Jadi, rajin-rajinlah mandi. Nak lagi bersih, gunalah Gel Mandian Tanah Liat Azyma Care. Confirm  puas hati!




INGIN MENJADI USAHAWAN ONLINE DENGAN PENDAPATAN TANPA HAD??? 

Anda tiada sebarang modal? atau
Anda mempunyai sedikit modal? atau
Anda ingin mencari wang tambahan? atau
Anda mencari pekerjaan sampingan? atau
Anda ingin menceburi bidang perniagaan sepenuh masa?

Jika jawapannya 'YA', anda patut hubungi 010-5550647 (Faten) dan 03-27026593 & 03-27026592 (waktu pejabat sahaja)

Basic + Commission tanpa had.

Bahan pemasaran, Handphone dan latihan disediakan. 

Layari www.azymacare.com