Resepi Roti Lembut Sukatan Cawan (16 biji)


Assalamualaikum...

Harini Moha nak kongsi salah satu resepi yang Moha pernah guna untuk buat roti. Dulu takde bread maker, jadi Moha uli dengan tangan je. Lenguh jugalah nak dapatkan tekstur doh yang elastik tu.. makan masa yang lama juga nak menyiapkan roti ni. Sudahnya makin jaranglah Moha meroti..

Sekarang dah ada bread maker, tu yang tiba-tiba rajin nak buat roti tu.. hihi. So, Moha cuba guna resepi yang ni pulak la. Untuk sekali makan, ok sangatlah guna resepi ni sebab boleh dapat 16 biji roti. Moha tak timbang berapa gm sebiji doh tu sebab timbang pun dah rosak. Huhu...

Kalini Moha buat roti yang plaing senang je. Dah siap bulat-bulat tu, terus je susun dalam loyang. Elok dah kembang, terus paipkan mayonis dengan sos atas dia. Pastu bakar.. uish.. dia punya lembut, pergh.. memang puas hatilah!!



Nak cuba buat? Nah resepinya.. kalau takde roti protein, boleh je ganti tepung gandum. Cuma jemur sekejap tepung tu supaya tepung tu jadi ringan sikit. InsyaAllah, roti lembut juga...

Resepi roti sukatan cawan (16 biji)

Jika guna Breadmaker, ini caranya...

Tepung high protein 2 cawan
Tepung gandum 1/2 cawan
Gula 1/4 cawan
Susu tepung 2 sudu kecil
Garam 1/2 sudu kecil
Yis 2 sudu kecil
Marjerin pelangi 2 sudu besar
Shortening 1sudu besar
Telur 1/2 biji
Susu pekat 1sudu besar
Air sejuk 1/2 cawan
Sosej 16 batang

1) Sosej direbus, tos dan keringkan
2) Dalam bekas adun bm, masuk air, telur, marjerin, shortening dan susu pekat.
3) Masuk tepung hp, tepung gandum, ratakan, garam, gula, susu tepung, yis
4) Letak dalam breadmaker, tekan bread, 10 utk doh (1 1/2 jam)
5) Dah siap uli keluarkan, tumbuk keluar angin
6) bahagikan adunan 16 bahagian sama besar, bentukkan bulat2, rehatkan 10 minit tutup dgn kain
7) sapu loyang utk bakar dgn marjerin
8) Bentukkan doh dgn sosej ikut kretiviti masing-masing
9) Rehatkan lagi dan tutup dengan kain selama 40 minit. Biarkan naik kembang lagi.
10) Panaskan oven dengan suhj 160© selama 10 minit
11) Sapu bancuhan telur + susu atas doh
12) Boleh tabur bijan atas roti jika suka
13) Bakar 20 minit atau hingga atas roti nampak kecoklatan (bukan hangus)
14) Sejukkan atas redai


Jika uli tepung guna tangan, ini caranya ye..

Tepung high protein 2 cawan
Tepung gandum 1/2 cawan
Gula 1/4 cawan
Susu tepung 2 sudu kecil
Garam 1/2 sudu kecil
Yis 2 sudu kecil
Marjerin pelangi 2 sudu besar
Shortening 1sudu besar
Telur 1/2 biji
Susu pekat 1 sudu besar
Air suam 1/2 cawan

1) Air suam, gula dan yis.. gaul sebati dan biarkan hingga berbuih
2) Dalam bekas lain masuk semua bahan kecuali campuran yis dan gaul
3) Campur semua dan uli hingga sebati.
4) Selepas 10-15 minit uli tarik doh hingga kenyal (tak melekat di tangan)
5) Tutup dengan plastik dan tunggu adunan kembang
6) Bahagikan adunan 16 bahagian sama besar, bentukkan bulat-bulat
7) Sapu loyang dengan minyak untuk bakar roti
8) Masuk doh dengan inti atau masuk doh kosong bulat 8 biji dalam loyang
9) Tutup dengan kain 30-40 minit. Biarkan naik kembang lagi
10) Panas oven 160© selama 10 minit
11) Sapu bancuhan telur + susu atas doh
12) Bakar selama 20 minit.



PERKARA YANG WAJIB DIBERI PERHATIAN SEBELUM MENJUAL ATAU MEMBELI TANAH


Assalamualaikum.....

Mungkin ramai yang belum tahu apa yang perlu dilakukan sekiranya hendak menjual/beli tanah. Ok, kat sini Moha nak kongsi sikit tips bagi memudahkan urusan jual-beli korang berdasarkan apa yang Moha tau setakat ni.



1. Geran Tanah
Ini penting ye. Dalam geran tersebut ada semua info penting tentang tanah tersebut. Mesti ambil tahu samada geran tanah itu satu nama atau geran kongsi (melebihi satu penama dalam satu geran). 

2. Buat carian rasmi
Jika tiada geran, pastikan tahu di mana geran asal tanah tersebut disimpan bagi sebarang rujukan yang berkaitan dengan tanah. Apakah di simpan di Pejabat Pendaftar atau di Pejabat Tanah Daerah. Carian rasmi boleh dibuat di pejabat tanah. Ia maklumat terkini tentang tanah yang hendak dijual/dibeli. Samada ia ada kaveat atau sebarang endorsan.

3. Tengok tanah
Ini wajiblah bagi pembeli kan? Takkan kita tak nak tengok tanah yang nak dibeli tu. Kita kenalah tahu bentuk fizikal tanah dan apa yang wujud di atasnya. Apa status terkini tanah. Ada pokok apa yang tumbuh di situ atau ada bangunan ke? Manalah tau kan? Kot lama tak tengok, orang dah ambil kesempatan. Siap buat banglo sebiji kat situ ke atau dah buat dusun buah. Haa.. panjang cerita jadinya.

4. Tengok batu sempadan
Supaya tak terambil tanah orang, sebaiknya diukur semula ikut batu sempadan asal. Juruukur tanah taulah caranya. Korang carije juruukur yang bertauliah. InsyaAllah   tahu secara tepat di mana sempadan tanah itu dengan tanah sebelah. 

5. Tengok tuan tanah
Bagi pembeli yang membeli secara terus dari agen hartanah berlesen, tak perlu rasa khuatir kerana biasanya egen hartanah sudah maklum segala hal berkaitan tanah oleh pemilik tanah berkenaan. Hanya perlu ikut prosedur yang sepatutnya sahaja. Tetapi jika berurusan secara terus dengan broker atau tuan tanah, perlu pastikan nama dan nombor kad pengenalan tuan tanah mestilah sama dengan yang tercatat dalam geran tanah. Juga  perlu tahu bahawa beliau wujud dan masih hidup dan ada kad pengenalan asal.

Ok, ni secara ringkas jela yang Moha rasa penting ye. InsyaAllah nanti Moha update lagi. Urusan jual beli tanah ni sebenarnya lebih mudah jika berurusan dengan agen bertauliah yang dilantik bagi mengelakkan sebarang masalah atau penipuan. 

Bagi yang berminat nak jual/beli tanah/rumah, boleh cuba buka Fb Page Hebat Properties  atau boleh hubungi Encik Halim Majid (Registered Real Estate Negotiator 26463) di 016-2007674.








Russel Taylors Bread Maker



Assalamualaikum..

Alhamdulillah, akhirnya Moha beli juga Bread Maker ni selepas lama betul buat pertimbangan. Hahaha.. bukan apa, takut dah beli lepas tu tak pakai. Membazirlah pulak. Tapi bila teragak nak buat roti ke apa, dah dok mikir lenguh tangan kang nak menguli tepung. Masa tulah baru terfikir alangkah bagusnya kalau ada bread maker. Huh, ngada memang!!

Gambar dari Google


Sebenarnya Moha target bread maker brand Tesco. Sebab kakak ipar Moha cakap brand ni ok. Nak cari sparepart pun senang. Tapi sekak-sejak PKP ni, Moha malas nak ke Tesco. Jadi gigihlah cari kat shop online. Tapi malangnya tak jumpa pun bread maker jenama Tesco ni.

Mungkin dah rezeki Moha agaknya, kebetulan masa sale 7.7 tu sempatlah Moha beli bread maker jenama Russel Taylors ni. Harganya RM199 kira oklah. Still dalam bajet Moha. Malas dah Moha nak tangguh-tangguh atau fikir lagi. Nanti duitnya habis kat benda lain. Biasanya camtulah.. simpan duitnya untuk lain, habisnya kat benda lain... Pastu menyesal... huhuhu.. perangai sangat!!

Tunggu nanti dah ada mood nak meroti, Moha kongsi pengalaman guna bread maker ni ea.