3 Tips Penting Perlu Diketahui Sebelum Membuat Produk Kosmetik Jenama Sendiri

July 15, 2018 Mohaz Sue 9 Comments

Assalamualaikum

Perasan tak sekarang ni ramai yang dah keluarkan produk jenama sendiri? Ada di antara produk kosmetik ini menjadi fenomena, terkenal dan mendapat permintaan yang tinggi. Semua ini tak mustahil jika kita tahu bagaimana caranya   dari awal hingga ke penjualan produk yang telah kita hasilkan.

Bila dah buat keputusan nak buat produk sendiri, terutama produk kosmetik berwarna seperti lipstik, foundation, blusher dan sebagainya, ada beberapa perkara yang perlu kita ambil tahu tentang kilang yang akan buatkan produk kita tu. Antaranya:

1. LATAR  BELAKANG KILANG


Ini penting, pastikan dulu lokasi kilang itu di mana. Sebaiknya cari kilang yang benar-benar wujud dan kita boleh lawati di bahagian produksi nya.  Yelah, kita nak buat produk kecantikan yang sepatutnya mencantikkan rupa pengguna bukan sebaliknya. 


Kena tengok juga tahap kebersihan dan peralatan  yang digunakan. Lagi bagus kalau kita kenal siapa pemilik kilang atau wakil sah kilang tu. Penting ni tau. Manalah tau, silap-silap kita berurusniaga dengan "penyamun tarbus". Haaa... Tak pasal-pasal duit habis, barang nan hado!!

2. LESEN DAN AKREDITASI KILANG


Siapa yang tak nak pengeluaran produknya semakin bertambah bagi memenuhi permintaan yang tinggi? Siapa tak nak produknya dikenali ramai, muncul di kaca tv dan media sosial yang lain kan? Tapi nak sampai tahap ni, dah tentulah  ada syarat-syaratnya. Untuk itu, pastikan kilang tersebut memiliki sijil KKM, GMP, MESTI, ISO, HACCP, HALAL dan sebagainya. Inilah salah satu faktor yang akan memudahkan produk kita dijual dan mendapat kepercayaan pengguna.

3. TRACK RECORD KEJAYAAN PRODUK SEBELUMNYA

Carilah kilang yang telah berjaya menghasilkan produk-produk yang popular dan  sentiasa ada dalam carta TOP 10 di pasaran. Ini juga menjadi salah satu faktor yang akan menjadi rujukan pengguna sebelum membeli produk kita. Sekiranya dah jumpa kilang yang telah menghasilkan produk-produk yang menjadi fenomena ini, bermakna kita dah jumpa kilang yang tepat.

Bagi yang berminat nak buat produk kosmetik jenama sendiri, korang boleh dapatkan khidmat daripada kilang ZY PHYTO TECH INDUSTRIES SDN BHD.


ZY PHYTO TECH INDUSTRIES SDN BHD adalah KILANG JENAMA SENDIRI, syarikat 100% bumiputera yang membantu banyak usahawan untuk mengeluarkan produk-produk kesihatan dan juga kecantikan yang turut dikenali sebagai KING Of OEM. Mempunyai 9 buah anak syarikat iaitu:


1. Zy Phyto Tech Industries Sdn. Bhd.
2. Zy Phyto Cosmetic Sdn. Bhd.
3. Zy Phyto Herbal Science Sdn. Bhd.
4. Zy Academy Sdn. Bhd.
5. Zy Printpack Sdn. Bhd.
6. Zy Phyto Marketing Sdn. BHd.
7. Zy Phyto East Coast Sdn. BHd.
8. Yayasan Qaseh Zy Phyto
9.  Emily's Cattery.


Zy Phyto mempunyai segala yang diperlukan untuk menghasilkan produk kosmetik yang kita inginkan. Antaranya:

* Sudah lebih 10 tahun berada di pasaran
* Berjaya menghasilkan banyak produk fenomena 
* Tegas dalam campuran bahan (tidak membenarkan campuran bahan-bahan terlarang yang mengancam kesihatan pengguna dalam produk yang dihasilkan)
* ZY mempunyai ramai client yang telah berjaya
* Menggunakan bahan-bahan yang efektif, selamat dan cepat berkesan
* Menghasilkan produk berasaskan makanan kesihatan dan kosmetik
* Mempunyai pensijilan GMP, Mesti, HALAL, ISO
* Membuat pembungkusan yang menarik
* Memberikan khidmat design
* Menyediakan servis percetakkan
* Memenangi banyak anugerah kejayaan 
* Mampu menghasilkan  produk dalam skala yang besar dalam satu masa 
* Menawarkan modal rendah untuk permulaan
   - Serendah RM5000 untuk OEM
  - Serendah RM2000 untuk produk siap iaitu pakej Chomey
* R&D menggunakan formula terkini
* Microb Lab – penyelidikan bagi setiap produk yang dikeluarkan dengan kerjasama universiti tempatan seperti Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Sains Malaysia (USM). 
* Boleh berurusan secara langsung  dengan kilang tentang : 
   - informasi dan bahan-bahan yang digunakan secara telus
   - Majikan dan kakitangannya yang mesra
* Kilang yang serba lengkap dari segi raw material, R&D, Design dan lain-lain.
* Menawarkan khidmat nasihat pemasaran ke peringkat yang lebih tinggi.


LANGKAH-LANGKAH PENGHASILAN PRODUK KOSMETIK BERWARNA



Bagi menghasilkan produk kosmetik berwarna seperti lipstik, blusher matte lip cream, foundation dan lain-lain lagi, kita boleh memilih samada Pakej Chomey (produk siap yang disediakan dengan modal serendah RM3000) atau pun Pakej RM5000 (produk baru yang kita sendiri  boleh tentukan bahannya).

Sebelum menghasilkan produk, rundingan bersama pihak Zy Phyto Tech Industries (Kontrak Pengilangan OEM) akan dimulakan terlebih dahulu bagi mengenalpasti  produk yang kita inginkan. Kemudian,  sebut harga akan dikeluarkan mengikut persetujuan semasa rundingan tersebut. Selepas pembayaran deposit,   rundingan dibuat sekali lagi mengenai produk dan pemilihan  pembungkusan pula dilakukan. 

Setelah produk siap, sample produk itu akan dihantar ke Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk  mendapatkan kelulusan. Pada tahap ini, 60% bayaran perlu dijelaskan.

Tempoh penghasilan produk siap sepenuhnya memakan masa 4 ke 5 minggu selepas kelulusan KKM diterima.

Sekiranya setelah produk siap sepenuhnya dan kita tidak tahu cara memasarkan produk tersebut, pihak  Zy Phyto juga menawarkan khidmat seterusnya berkaitan pemasaran produk tersebut pula supaya produk kita dikenali dan sentiasa mendapat permintaan tinggi. Jadi takdelah masalah produk kita sangkut di tengah jalan dan berakhir di situ saja. 

Untuk mendapatkan khidmat nasihat dan perkhidmatan mereka, boleh terus hubungi mereka di sini:

Telefon
+603 60388898 / 6898 / 7898


Fax
+603 60388798


Website 



Alamat 
No 10A, Jalan TIAJ 2/9, 
Taman Industri Alam Jaya, 
42300 Bandar Puncak Alam, Selangor


Atau boleh terus klik link whatsapp ini untuk respon pantas dari wakil sah Zy Phyto.



You Might Also Like

9 comments:

  1. Kalau pengilang macam ni barulah kita confident kan?

    ReplyDelete
  2. Wahhh menarik gak kalau ada produk jenama sendiri ni. Terima kasih bagi tips dan info

    ReplyDelete
  3. jom jv kak.. kita buat business sendiri

    ReplyDelete
  4. Ai ingatkan nak buat bisnes kosmetik cuma ada pilihan kilang di luar negara or timbang kilo sahaja.

    ReplyDelete
  5. Kalau Bella buat produk sendiri nak beli x? ๐Ÿ˜ƒ

    ReplyDelete
  6. baguskan ZY phyto banyak kebaikan yg dikongsi bersama

    ReplyDelete
  7. Meronta-ronta nak ada produk sendiri.

    ReplyDelete
  8. menarik.. teringin nk ada produk sendiri, tapi tk tahu nk buat produk apa :)

    Aerill Hassan

    ReplyDelete