Resepi Portugese Egg Tart


 Assalamualaikum...

Kali ni Moha nak kongsi resepi Portugese Egg Tart pulak. Resepi ni pun Kak Liz yang bagi. Moha cuma salin balik kat sini. Bila Moha nak buat? Uhuk... errrrrr... Bila eh? Hehe.. tunggulah... InsyaAllah.. heeee

Antara Potugese Egg Tart dengan Egg Tart biasa, sebenarnya Moha lagi suka Egg Tart yang biasa. Masa bujang dulu tiap-tiap hari beli. Sedap giler! Cuma nak buat sendiri, memang tak rajin! Padahal senang je kot nak buat dia. Tak macam Portugese Egg Tart ni. Agak renyah sikit. Tak caya? Jom tengok resepi..



PORTUGESE EGG TART

Bahan untuk pastri:

125gm butter
150gm tpung gandum
90ml susu segar atau full cream (nak yang sejuk dari peti ais)
Secubit garam

Bahan untuk filling:

250ml susu segar atau full cream
50ml whipping/heavy cream
40gm gula castor
2 bji kuning telur
1 sb tepung jagung
1 sk esen vanilaCara buat filling:

1. Campur semua sekali bahan untuk filling dalam 1 periuk. Kacau sebati dulu bagi tepung jagung hancur dan tak berketul.

2. Masak atas api sederhana. Sentiasa kacau supaya tak berketul. Biar adunan jadi sedikit pekat. Jangan terlalu pekat. Jangan terlalu cair. Kacau sampai tekstur macam kuah kastard. 

Cara buat pastri:

1. Butter tadi jadikan butter sheet. Maksudnya ambik 1 plastik 4 segi sama, leperkan butter dalam plastik tu, lepas tu balut kemas simpan dalam chiller. Bagi butter keras dan tak cair. Nak guna baru keluarkan.

2. Campurkan semua bahan untuk pastri kecuali butter sheet. Uli sampai jadi doh lembut dan tak melekat di tangan.

3. Lepas dah jadi doh, bulatkan lepas tu belah jadi 4, belah separuh je, jangan sampai putus 4. Pastu simpan dalam chiller 15-20 minit.

4. Lepas 20minit, keluarkan doh dan canaikan. Canai biar agak-agak muat untuk letak butter sheet nanti. Lepas tu balut buttersheet atas doh yang dicanai tadi. Balut biar tutup semua butter. Masuk balik dalam chiller 30minit.

5. Lepas 30minit, keluarkan dan canai lagi. Masa canai ni, tabur tepung sebab nanti doh akan makin menipis, dan mudah koyak. Lepas canai tu, lipat doh menjadi 3@4 lipatan arah sama. Lepas lipat simpan balik dalam chiller 30minit

6. Ulang langkah 4 lebih kurang 3-4 kali. Tapi pastikan tiap kali canai tabur tepung.

7. Bila dah siap langkah tadi, keluarkan doh. Canai lagi sekali untuk kali terakhir, lepas tu gulung. Masa ni kalau nak simpan dulu dalam chiller pun boleh. Nak guna terus pun boleh.

8. Potong gulungan doh tadi. Agak-agak dalam 2 inci ukurannya. 

9. Lepas potong ambik satu-satu dan canaikan sikit. Jagan nipis, agak-agak je. Kalau nipis nanti tart takde isi pastri. Kemudian masukkan dalam acuan.

10. Tuang adunan filling dalam pastri lepas tu bakar suhu 150-160°C. Bakar selama 30 minit. Ikut pada jenis oven masing-masing Guna api atas bawah.


Amacam? Boleh? Ala... Tak la susah cuma banyak step je.. Moha pun belum cuba buat lagi. Tapi Moha dah rasa dari yang Kak Liz buat.. memang sedap!! So, yang teringin nak rasa tat ni, boleh try resepi ni. 

Selamat Mencuba!!

1 comment: