TAWARAN KERJA DI iREHAB

 

Assalamualaikum...


Tak dinafikan sekarang ni ramai yang kehilangan punca sumber rezeki samada dari sektor pekerjaan mahupun perniagaan. Ye, pandemik banyak mempengaruhi keadaan ekonomi negara sekaligus menyebabkan ramai kehilangan punca pendapatan.

Namun demi tanggungjawab pada keluarga dan demi kelangsungan hidup, ramai yang berusaha mencari peluang kerja walaupun tidak berkaitan dengan kemahiran mahupun bidang yang diceburi sebelum ini. Yang penting kehidupan dapat diteruskan. 

Peka dengan situasi ini, iREHAB telah membuka peluang kerjaya sebagai caregiver atau penjaga terlatih kepada warga emas atau bekas pesakit strok bersama mereka. 

Paling bagus, pengalaman tidak diperlukan sama sekali. Pihak IREHAB akan memberikan kursus latihan penjagaan lengkap iaitu secara teori dan juga praktikal samada di iCenter atau di iHome. 

Bagi yang berminat untuk sertai kursus latihan sekaligus bekerja di iREHAB ini, korang cuma perlu bayar sebanyak RM70 sahaja untuk ikuti satu hari kursus latihan. Sehabis kursus, korang akan diberi peluang untuk bekerja bersama iREHAB. 

Nak tau lagi tentang hal ni, korang boleh hubungi 012-9061690 atau 017-988 0324 untuk membuat temujanji atau boleh juga baca di laman media sosial iREHAB yang Moha tuliskan kat bawah ni.


Web : https://irehab.com.my/

Fb : https://www.facebook.com/irehab.neurocare/

Ig : https://instagram.com/irehab.neurocare?igshid=19j8hbj6x7oit







YEAH!! 11.11 DOUBLE DIGIT SALES & KEMPEN BELI BARANGAN MALAYSIA DI PG MALL



Assalamualaikum...

Sebelum ni Moha ada kongsi pasal PG Mall kan.. masa tu ada kempen Love You 3000 PG Mall.

Bagi yang masih kurang jelas PG Mall tu apa, jangan susah hati. Sini Moha terangkan...


PG Mall ni kepunyaan Malaysia yang ditubuhkan sejak 2017. Merupakan satu-satunya platform e-dagang tempatan nombor 1 terkenal  di Malaysia di bawah pengurusan PG Group. Platform e-dagang ini telah berjaya berada di kedudukan 3 teratas dan menjadi pilihan ramai pembeli dan juga peniaga dengan platform pengiklanan yang terbaik bagi meluaskan perniagaan dan memasarkan produk tempatan yang terdiri daripada pelbagai produk seperti barangan kraftangan, fesyen (baju, beg, kasut dan aksesori), barangan kelengkapan rumah, makanan dan minuman, kelengkapan sukan, barangan bayi dan kanak-kanak, produk kesihatan dan kecantikkan, produk automotive, E-Vouchers dan banyak lagi. 

Bagi memudahkan pengguna, PG Mall menerima bayaran untuk setiap belian dalam semua cara bayaran perbankan dalam talian dan juga e-wallet. 


KEMPEN JUALAN 11.11!!

Kali ni Moha nak bagitau korang PG Mall ada buat kempen baru lagi!! Wow.. untung betul jadi pengguna PG Mall ni. Dorang selalu buat kempen yang best untuk pelanggan. 

Kempen kali ni dah tentulah tentang Jualan 11.11!! Haaa.. apa yang menarik dalam kempen kali ni? 

Eksklusifnya dalam kempen 11.11 ni, setiap belian minimum RM11, pembeli layak mendapat 11% diskaun  dan juga kiriman percuma sebanyak RM4 dengan menggunakan kod 1111.


KEMPEN BELI BARANGAN MALAYSIA

Bagi menggalakkan orang ramai membeli barangan buatan tempatan sekaligus membantu ekonomi negara, PG Mall melancarkan Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM) bermula dari Julai sehingga Disember 2020, bertemakan #BarangBaikBarangKita yang mana korang boleh dapat diskaun lumayan apabila membeli barangan keperluan  seperti barangan runcit, barangan keperluan bayi dan kanak-kanak, barangan kesihatan dan kecantikkan, barangan automotif dan sukan, perkakas rumah dan barangan electronik dan juga fesyen. Korang boleh tengok di sini https://pgmall.my/proudly-local-campaign untuk banyak lagi tawaran yang menarik.

Oh, ya!! Jangan lupa gunakan kod ni untuk dapatkan diskaun ketika berbelanja!!

* KBBM20 - diskaun RM20 
(belian minimum RM50)
* KBBM30 -diskaun RM30 
(belian minimum RM100)

Nah.. untuk memudahkan korang, Moha senaraikan kedai-kedai yang turut serta dalam kempen KBBM kalini:

•Hoe Hup Processing Sdn Bhd  (https://pgmall.my/Hoe-Hup-Processing-Sdn-Bhd)
•Coop Health and Beauty  (https://pgmall.my/Coop-Health-amp;-Beauty-1)
•Old Town White Coffee (https://pgmall.my/OLDTOWN-White-Coffee)
•888 Official Store (https://pgmall.my/888-Official-Store)
Dapatkan pelbagai minuman di Gold Choice

https://pgmall.my/Mizu-Official-Store



PG  MALL PAYWEEK BONANZA 


Jangan lepaskan peluang menjadi Peniaga di PG Mall dengan pembayaran penuh sebanyak RM3000 dengan menggunakan kod: KBBMND – Extra 1.5% OFF dan Peniaga Utama dengan pembayaran penuh sebanyak RM5000. Gunakan kod: KBBMPD – Extra 2% OFF bermula dari 25 Oktober sehingga 5 November 2020. Dapatkan juga kad purchase wealth sebanyak RM200.


TAWARAN ISTIMEWA TAI  FOOK


Promosi emas ni berlangsung dari 25 Oktober sehingga 5 November 2020.

Korang boleh gunakan kod  KBBM30 (RM30 OFF dengan pembelian minimum RM100).

Emas  di kedai ini dijual dengan  harga RM235/gram sahaja.  Emas yang dibeli akan dihantar secara percuma kepada pembeli. Senang kan? Tak payah nak pergi kedai emas dah. Betul tak? Korang klik je kat link ni https://pgmall.my/TaiFook.  Checkout sekarang ! 

LOKET DINAR SWAROVSKI BERLAPIS EMAS 24K


Berita baik untuk peminat Dinar Swarovski, pesanan untuk memilikinya telah pun dibuka sekarang. 

Hanya 500 pembeli pertama  yang terpantas yang dapat membeli loket berkenaan  di link ni  https://pgmall.my/index.php?route=product/product&product_id=710700 dengan harga RM648 sahaja. Jangan lepaskan peluang keemasan ni ye.  Terutama pada yang  sukakan koleksi cantik Swarovski ni.

Esh, cerita banyak pun buang masa je. Apa kata terus terjah https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=683l, pilih-pilih barang masuk dalam cart dan beli sekarang!! Jom!!

Nak tau lagi lanjut pasal kempen kali ni, korang boleh buka link kat bawah ni ye. 

Website : 
Instagram : 
Telegram : 

Selamat membeli-belah!!

#PGMall 
#onlineshopping #shopping   
#MalaysiaNo1ecommerceplatform 
#ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline 
#ByMalaysiansToMalaysians #BarangBaikBarangKita 
#1111sales  #Bonanzapayweek  #Taifook #Stayathome

RESEPI NASI BRIYANI KAMBING (untuk 10 orang makan)

 

Assalamualaikum...

Dah malam-malam baru nak belek gambar dalam handphone ni haa.. sekali ternampak pulak gambar nasi briyani hasil masakan Kak Liz bulan lepas. Resepi pun Kak Liz dah bagi, bila ntah Moha nak buat.. hihi. Kumpul resepi kemain lagi. Buatnya tidak!! Haha..

Takpelah.. since Moha dah dapat resepi, Moha letak resepi tu kat sini dulu. Manalah tau satu hari nanti nak buat, tengok balik resepi kat sini. Kalau korang nak cuba resepi ni pun, silalah ye. Moha dah minta izin Kak Liz nak letak resepi ni kat sini.

RESEPI NASI BRIYANI KAMBING  (untuk 10 orang makan)

BAHAN-BAHANNYA :

600 daging kambing yang dipotong

1 kilo Beras brasmathi (jenis yg boleh direbus) 

2 biji bawang besar, belah 4

2 biji cili merah, belah 2 tapi tak putus

2 biji cili hijau, belah 2 tapi tak putus

2 camca besar bawang goreng

1 pokok daun ketumbar

1/2 cawan susu sejat } boleh pakai yogurt

1 biji limau nipis  

1 biji bawang besar, hiris

2 camca besar penuh rempah briyani (sebarang jenama)

Garam secukup rasa

2 camca besar minyak sapi

Hirisan daun ketumbar, untuk hiasan

Sedikit bawang goreng untuk hiasan

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :

6 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

1 inci halia

1 biji tomato yang masak ranum

3 biji cili hijau

BAHAN-BAHAN TUMIS :

1 batang kayu manis

1 kuntum bunga lawang

3 biji buah pelaga

5 kuntum bunga cengkih

CARA MEMBUATNYA

Daging kambing dicuci, kemudian gaul dengan 1 camca besar tepung gandum hingga rata dan perap 20 minit, cuci kembali hingga bersih dan toskan. 

Sementara itu bancuh rempah briyani dengan bahan-bahan kisar halus dan kacau hingga menjadi pes rempah. Gaul bersama yogurt atau susu cair yg di perah limau... perap sekurang-kurangnya 1/2 jam. Perap lebih lama lagi sedap...

Ketepikan.

Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan), masukkan minyak sapi dan biar cair. Tumis bawang besar hiris hingga layu, masukkan bahan2 tumis dan masak hingga harum. Masukkan daging yg di perap kacau dan masak hingga naik minyak. 

Masukkan daging kambing, daun ketumbar dan bawang goreng, gaul rata dan masak hingga daging kecut.

Tuang air secukupnya hingga daging tenggelam. Kacau rata dan biar mendidih, kemudian sederhanakan api. Masak hingga daging kambing empuk, tambah air panas jika kuah kering dan daging masih belum empuk. (Ini sekiranya masak secara manual).

Kalau masak menggunakan pressure cooker, masukkan semua bahan.

Sementara itu beras di rendam dlm 1/2 jam, kemudian panas air, campur kan bahan penumis, minyak sapi dan garam, biar air mendidih Baru masukkan beras. Rebus beras sehingga 70-80% masak, tos kan air.

Setelah daging empuk, susun lapisan beras kemudian daging dan ditaburkan daun ketumbar, daun pudina yang telah dihiris dan bawang goreng. Buat proses yg sama sampai nasi dan daging habis. Lapisan atas mesti nasi dan tuang sedikit susu cair yang ditambah sedikit air dalam 3/4 cawan dan di tabur daun pudina, daun ketumbar dan bawang goreng dan dititikkan pewarna kuning. Masak dengan api perlahan. Alas periuk nasi dgn tutup periuk agar nasi tidak hangus.

Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Biar 10 minit agar nasi lembut lagi. Kemudian gembur kan nasi sebelum di hidang. Hias dengan hirisan daun ketumbar dan bawang goreng. Di tambah dgn gajus goreng. Siap!!

Selamat mencuba!!

PAKEJ RAWATAN SUSULAN PESAKIT STROK DENGAN HARGA TERENDAH DI iREHAB


Assalamualaikum...

Entah kenapa tiba-tiba teringat pasal arwah mak yang terlantar atas katil selepas pembedahan memasang klip di gelembung angin kat saraf otak dia sebelumnya tu. Selepas pembedahan tu, arwah mak lumpuh separuh badan sebelah kiri. Mak tak boleh bercakap, tak boleh makan atau minum secara normal lagi dah. Semuanya hanya melalui tiub yang dimasukkan terus melalui hidung menuju ke perut. 

Disebabkan keadaan kewangan kami agak terbatas dan kedudukan mak yang masa tu dijaga arwah Kak Long jauh dari bandar, kami tak dapat berikan mak rawatan susulan selepas strok. Tiada fisioterapi yang dapat mak jalani memandangkan tiada perkhidmatan sebegitu di sana dan kekangan kewangan juga menjadi salah satu punca. Namun begitu, arwah Kak Long berusaha jaga arwah mak sebaik mungkin. Sesekali apabila kami balik kampung, kami pula ambil alih menjaga mak. 

Apabila teringat hal ni, terfikir juga.. alangkah bagusnya kalau di sana ada pusat rawatan susulan untuk pesakit-pesakit yang terkena strok macam arwah mak. Mungkin mak tak perlu terbaring saja sepanjang sisa hidupnya dulu. Ah, perkara dah berlalu.. tak baik diungkit lagi. Semoga perkara yang terjadi pada arwah mak tak berulang pada orang lain selepas ni.
 
Sebab tu harini Moha nak kongsikan pada korang tentang satu pusat pemulihan yang pakar dalam perkhidmatan pemulihan strok dan neurologi. Pusat pemulihan ini menawarkan perkhidmatan pesakit luar, perkhidmatan pengangkutan, rumah penjagaan, perkhidmatan perawatan dan pemulihan di rumah.

Nama pusat rawatan ini ialah iRehab. Ada yang dah tau? Ok, pada yang belum tau, Moha terangkan kat sini.


PUSAT PEMULIHAN FISIOTERAPI DAN STROK iREHAB

Bagi pesakit strok, rawatan susulan selepas terkena strok amat penting supaya mereka dapat meneruskan kehidupan dengan lebih baik. Ini kerana keaadaan selepas strok walaupun berbeza bagi setiap individu, tetapi turut menyukarkan pergerakan mereka. Ada diantaranya yang sukar bergerak, tidak boleh bangun sendiri, berjalan sendiri, tidak mampu menggerakkan anggota badan tertentu mahupun bercakap atau menyuap makanan ke mulut sendiri. 

Jika ahli keluarga tahu tentang ilmu fisioterapi, bolehla merawat sendiri ahli keluarga yang terkena strok. Tetapi jika tidak tahu bagaimana? Mungkin jadi macam kes kamilah. Sedih kan? 

Di iREHAB, mereka akan memastikan pesakit dapat meneruskan sesi rawatan seperti yang disyorkan kerana rehabilitasi adalah satu keperluan terutama selepas serangan stroke. 


Oleh kerana pandemik yang sedang berlaku sekarang ini, sudah pasti pesakit-pesakit menghadapi kesukaran untuk menghadiri sesi rawatan physiotherapy, occupational therapy dan speech therapy kerana semua hospital terutama hospital kerajaan perlu mengurangkan pesakit yang hadir untuk rawatan pada satu masa.

Prihatin atas masalah kesukaran tersebut, iREHAB menawarkan pakej rawatan dengan harga terendah supaya pesakit-pesakit masih boleh menghadiri sesi rawatan dengan kerap untuk membantu penyembuhan mereka. Jadi mereka masih dapat jalani rawatan dengan lebih teratur.

Apa yang perlu mereka lakukan hanya perlu tunjukkan kad temujanji hospital mereka dengan tarikh yang mereka hadiri atau perlu hadiri untuk mendapat harga diskaun yang ditawarkan oleh iREHAB pada masa ini. Temujanji boleh dibuat dengan menghubungi mereka di 012-9061690 atau 017-9880324 sekarang (tertakluk kepada terma dan syarat).

Korang boleh tengok maklumat lanjut di website diorang dan juga media sosial kat bawah ni :