Pau Gebu Lembut Sentiasa

November 23, 2014 Mohaz Sue 0 Comments



Harini nak share resepi pau ni... haritu pos kat grup fb.... tak sangka ramai yang like...jadi hari ni kongsi kat sini la...

Langkah pertama, memula buat inti sempoi tp sodap ni dulu....

Resepi inti
1 tin sardin
3 bj kentang-racik halus dan rebus hgga empuk. Tapis.
1 bj bawang besar-cincang
2 ulas bawang putih-cincang
1 bj limau nipis-ambil jus
1 sb gula
1 sk garam
2 sb rempah kari
1 sb serbuk cili babas

Panaskan minyak. Tumis bahan cincang hingga naik bau. Tuang air sikit. Masukkan serbuk kari n serbuk cili. Kacau rata. Tumis hgga pecah minyak, masukkan sardin yg dah dilumatkan dan kentang. Masukkan perisa....kacau hingga pekat. Last masukkan jus limau..kalau xsuka masam, kurangkan..

Haaa...dah siap, masukkan dlm bekas..bia situ jap...kita uli doh plk..


PAU
Bahan A (campurkan sekali)
500g tpg gndum
1/2 sk garam
1 sb yis
80 g gula halus
1 st baking powder
1/2 st pelembut roti
1/2 st pemutih pau
30 g susu tepung

Bahan B
260ml air yg disejukkan dlm peti ais

Bahan C
25 g shortening pau (cari kat kedai bakeri, mntk yg khusus utk pau shj)
Masuk bahan A dalam mixer dan gaul sebati

Masuk bahan B dalam bahan A dan gaul sebati. Guna speed perlahan.

Kemudian masukkan bahan C dan gaul lg hingga doh licin dan elastik.

Bahagikan 30 gm setiap satu dan masukkan inti pilihan anda... biarkan naik sekali ganda baru kukus selama 20min.


Dah kukus tu memang tak sabar nak makan...memang tak malu puji diri sendiri pastu...hahaha....oklah...selamat mencuba ye...kalau rasa tak suka inti yang macam Moha buat tu boleh je ganti inti kacang merah dan sebagainya. Ikut citarasa masing-masing la ye.


0 comments:

Kek

November 22, 2014 Mohaz Sue 1 Comments


Chocolate Moist Snow Cake

Nama kek tu main tibai je...hehehe...basic cake sue guna kek coklat moist...sbb suka sgt dgn rasa yg pahit manis ala2 buah tu...dgn gebu dia, dgn lembab2 dia...tambah lak cream yg ala2 snow gitu...aduhai...sedaaaapppp cik yah...hahaha...keknya lama dah buat. tapi n3nya baru pos harini...blog ni pun bru je buat kan...kira okla tu....bukan sebab apa tau, sebab internet i ni teramatla baik dan bersopan-santun di jalanraya gitu....ya Allah...slow seslownya. kadang2 langsung xleh nak upload pic. Tu yang wat pending sokmo tu...

Sebenarnya sue buat kek ni sempena birthday 2 hero kesayangan sue. Haziq yg lahir pada 2/11/2005 dan Ammar yang lahir 20/11/2007...eea eh...cantik tarikh kan? cam plan2 je...sorg 2 & 20 hb.. Bulan yg sama pulak tu....alhamdulillah...rezeki Allah nak bagi...semoga keduanya menjadi anak yg soleh. Aminnnn....

Dipendekkan cerita..(sbb tgk ada yg dah mcm nak klik X tu..hehehe) bofren sue ni kecoh nak buat besday party...sibuk suh wat kek dua tingkat...amboiii mama ni baru je blaja2 wat kek..dahlah tongkat kek xde..nanti nak tenggek kek camne? Xterpikir pulak masa tu tenggek je apa salahnya kan? Itulah xyakin dgn kemampuan diri dan takut kena kritik..hehe..tulah dia. So pujuk jugakla si kecik tu supaya setuju dgn mama dia ni. Kita buat satu sudahla ye...mama buat yang besar...(muka si adik macam xbrapa nak puas hati...) oklah nt mama letak angry bird dgn boboboy nak? "Nak..nak...mama letak banyak2 tau...sayang mama..." fuhhhh nasib baik setuju...kalau x, penat ooo mau pujuk...adik ni kalau ngamuk, boleh meroyan mama nak mujuk....

Satu gambar je sue boleh upload untuk kek seputih salji ni....seb baik ada beli angry bird n boboboy tu...hat tu jelah dok harap jd penyeri kek....wording plak fail...gelojoh sangat mama ni pun....xdan dan nak tggu ganache tu keras sikit...gopoh sangat nak cepat siap...tula jdnya...kembang tulisan cantik i tau...huhu...kenapa nak kelam-kabut? Mana xnya, sorang2 je nak siapka menu...nak sedia bahan lagi, nak masak lagi...nak kemas lagi...uishhhh....banyak keje tau...wlau majlis kecik2 je...tp bnyak nak kena uruskan...kebetulan pulak jiran sue mntak buatkan kek utk dia sekali utk bagi pada jiran sebelah rumah dia...alahai...sue ni xsampai hati nak tolak permintaan org...besar hati rasanya dapat penuhi permintaan mereka...lagipun sue sentiasa ingat pesan org dulu2, "rezeki jgn ditolak, musuh jangan dicari"..

Gambar pun dapat snap sekadar2nya je...pasal apa tau? Sue guna fon...hasil xberapa cantik...haa tgkla tu...puas ejas kat lappy ni...bila upload kat sini, lentok jugak yang dia mau...degillll..lentok pun letokla...janji muka masuk tv...hihi..kesitu plak melalut sue ni...pic kek cekelat ni base dia adk-beradikla dgn kek bday Haziq & Ammar tu...adunan yang sama....deco je lain...sbb jiran sue xcakap nak design camne kan...dah siap tu try timbang....uihhh...lebih sekilo ni...2.3kg. Xpelah Sue dah charge dah harga sekilo...amatur la katakan...gitula kaedahnya....berniaga sambil bersedekah...





Kek Nenas Pengubat Rindu


Lately asyik teringat kat arwah Kak long Sue..Masa Sue balik kg 12 hari sebelum dia meninggal (masa tu ayah Sue meninggal), Sue ada bawak ole2 bahulu gulung inti nenas yg Sue dapat masa majlis penyerahan surat dari jabatan pertanian...arwah cakap dia suka sangat makan bahulu tu. Sue cuma dpt 2 biji je. Jadi Sue bg dua2 tu pd dia...yang wat Sue sedih tu, masa dia meninggal, Sue selongkar peti ais dia nak prepare makan tengahari, boleh pulak terjumpa bahulu tu dalam fridge. Sebak sungguh rasa....Nak pujuk hati supaya jgn sedih2, Sue buatla kek ni...kebetulan dalam fridge Sue ada lebihan jem nenas..Olah sikit resepi yang ada...jadilah kek ni...kek ni teksturnya berserat...tapi lembab...Sedap juga bila mengunyah tu...dia xmelekat kat tekak or buat Sue tercekik..lapisan tengah kek Sue guna Cheese cream kawin jus limau kasturi...Rosenya sue guna buttercream...bila gabung semua sekali, coklat, buttercream, cheese cream n kek...terpaku sekejap...sedap...betul sedap..nak lagi dan lagi dan lagi...later Sue share resepinya...ngantuk dah mata...
Tidur dulula ye...Selamat malam semua.....




1 comments:

Kek 3D?

November 08, 2014 Mohaz Sue 2 Comments



Alhamdulillah... Dapat tempahan kek ala2 3D. Pertama kali ni. Persoalannya reti ke nak buat?

Temanya Upin Ipin...siri kartun kegemaran katanya. Samalah dengan hero-hero kecik kat rumah ni. Walaupun dah banyak kali ulang siaran cerita tu, diorang tetap nak tengok juga. Mungkin sebab jalan cerita dan watak yang bersahaja tu yang menarik minat orang menonton agaknya.

Puas jugalah fikir nak deko macamana kek tu. Bila dah draft serba sikit nak buat camne, mulalah sedia semua bahan...deko kek cuba sedaya supaya tak sarat..
Kek asasnya Moha buat kek coklat lembab seberat 3kg. Lepas dah bentukkan barulah Moha dekokan. Bahagian yang paling sukar tu adalah bahagian nak dekolah..huhu..gigil tangan..haha

Ini jelah yang mampu disiapkan dengan kemahiran yang tak sesempurna mana.

2 comments:

Kek Span Vanilla dengan Fresh Cream dan Sos Butterscoth

November 03, 2014 Mohaz Sue 0 Comments

Semalam buat kek ni...sebab haritu buat kek Pecan Heaven untuk anak sedara, habis licin diorang makan..sampai encik suami pun cakap sedap...uiii bukan senang dia nak makan kek berkrim ni...selalunya ada je komplen..haritu boleh puji lak...makan 2 potong kek plak tu....uish bangga oooo....kembang jidung jap...hahaha

Tapi semalam stok kacang pecan takde...jenuh jugak cari kat Tesco...nak pergi kedai bakeri, jauh pulak...so ganti jela dengan coklat tabur...rasa kek kali ni..sedap juga..tapi xla sesedap mabeles kek pecan heaven tu...

Next time la buat pecan heaven....tu pun klu ada xtra rajin le..he3

0 comments: