Posts

Showing posts from November, 2014

Pau Gebu Lembut Sentiasa

Image
Kemain tajuk...huhu...xdela, arini nak share resepi pau ni...aritu pos kat grup fb....xsangka ramai yg like...so hari ni share kat sini plk la...memula buat inti sempoi tp sodap ni dulu....Resepi inti1 tin sardin
3 bj kentang-racik halus dan rebus hgga empuk. Tapis.
1 bj bawang besar-cincang
2 ulas bawang putih-cincang
1 bj limau nipis-ambil jus
1 sb gula
1 sk garam
2 sb rempah kari
1 sb serbuk cili babasPanaskan minyak. Tumis bahan cincang hingga naik bau. Tuang air sikit. Masukkan serbuk kari n serbuk cili. Kacau rata. Tumis hgga pecah minyak, masukkan sardin yg dah dilumatkan dan kentang. Masukkan perisa....kacau hingga pekat. Last masukkan jus limau..kalau xsuka masam, kurangkan..Haaa...dah siap, masukkan dlm bekas..bia situ jap...kita uli doh plk..Pau
Bahan A (campurkan sekali)
500g tpg gndum
1/2 sk garam
1 sb yis
80 g gula halus
1 st baking powder
1/2 st pelembut roti
1/2 st pemutih pau
30 g susu tepungBahan B
260ml air yg disejukkan dlm peti aisBahan C
25 g shortening pau (car…

Kek

Image
Chocolate Moist Snow Cake
Nama kek tu main tibai je...hehehe...basic cake sue guna kek coklat moist...sbb suka sgt dgn rasa yg pahit manis ala2 buah tu...dgn gebu dia, dgn lembab2 dia...tambah lak cream yg ala2 snow gitu...aduhai...sedaaaapppp cik yah...hahaha...keknya lama dah buat. tapi n3nya baru pos harini...blog ni pun bru je buat kan...kira okla tu....bukan sebab apa tau, sebab internet i ni teramatla baik dan bersopan-santun di jalanraya gitu....ya Allah...slow seslownya. kadang2 langsung xleh nak upload pic. Tu yang wat pending sokmo tu...
Sebenarnya sue buat kek ni sempena birthday 2 hero kesayangan sue. Haziq yg lahir pada 2/11/2005 dan Ammar yang lahir 20/11/2007...eea eh...cantik tarikh kan? cam plan2 je...sorg 2 & 20 hb.. Bulan yg sama pulak tu....alhamdulillah...rezeki Allah nak bagi...semoga keduanya menjadi anak yg soleh. Aminnnn....
Dipendekkan cerita..(sbb tgk ada yg dah mcm nak klik X tu..hehehe) bofren sue ni kecoh nak buat besday party...sibuk suh wat kek du…

Kek Span Vanilla dengan Fresh Cream dan Sos Butterscoth

Image
Semalam buat kek ni...sbb aritu buat kek Pecan Heaven utk anak sedara, habis licin diorg mkn..sampai encik suami pun cakap sedap...uiii bukan senang dia nak mkn kek berkrim ni...selalunya ada je komplen..haritu blh puji lak...mkn 2 potong kek plk tu....uish bangga oooo....kembang idung jap...hahaha Tp smlam stok kacang pecan xde...jenuh gak cari kat Tesco...nak g kedai bakeri, jauh plk...so ganti jela ngn coklat tabur...rasa kek kali ni..sedap juga..tp xla sesedap mabeles kek pecan heaven tu... Next time la buat pecan heaven....tu pun klu ada xtra rajin le..he3