Posts

Showing posts from November, 2014

Pau Gebu Lembut Sentiasa

Image
Harini nak share resepi pau ni... haritu pos kat grup fb.... tak sangka ramai yang like...jadi hari ni kongsi kat sini la...
Langkah pertama, memula buat inti sempoi tp sodap ni dulu....
Resepi inti 1 tin sardin
3 bj kentang-racik halus dan rebus hgga empuk. Tapis.
1 bj bawang besar-cincang
2 ulas bawang putih-cincang
1 bj limau nipis-ambil jus
1 sb gula
1 sk garam
2 sb rempah kari
1 sb serbuk cili babas
Panaskan minyak. Tumis bahan cincang hingga naik bau. Tuang air sikit. Masukkan serbuk kari n serbuk cili. Kacau rata. Tumis hgga pecah minyak, masukkan sardin yg dah dilumatkan dan kentang. Masukkan perisa....kacau hingga pekat. Last masukkan jus limau..kalau xsuka masam, kurangkan..
Haaa...dah siap, masukkan dlm bekas..bia situ jap...kita uli doh plk..

PAU Bahan A (campurkan sekali)
500g tpg gndum
1/2 sk garam
1 sb yis
80 g gula halus
1 st baking powder
1/2 st pelembut roti
1/2 st pemutih pau
30 g susu tepung
Bahan B
260ml air yg disejukkan dlm peti ais
Bahan C
25 g shortening pau …

Kek

Image
Chocolate Moist Snow Cake
Nama kek tu main tibai je...hehehe...basic cake sue guna kek coklat moist...sbb suka sgt dgn rasa yg pahit manis ala2 buah tu...dgn gebu dia, dgn lembab2 dia...tambah lak cream yg ala2 snow gitu...aduhai...sedaaaapppp cik yah...hahaha...keknya lama dah buat. tapi n3nya baru pos harini...blog ni pun bru je buat kan...kira okla tu....bukan sebab apa tau, sebab internet i ni teramatla baik dan bersopan-santun di jalanraya gitu....ya Allah...slow seslownya. kadang2 langsung xleh nak upload pic. Tu yang wat pending sokmo tu...
Sebenarnya sue buat kek ni sempena birthday 2 hero kesayangan sue. Haziq yg lahir pada 2/11/2005 dan Ammar yang lahir 20/11/2007...eea eh...cantik tarikh kan? cam plan2 je...sorg 2 & 20 hb.. Bulan yg sama pulak tu....alhamdulillah...rezeki Allah nak bagi...semoga keduanya menjadi anak yg soleh. Aminnnn....
Dipendekkan cerita..(sbb tgk ada yg dah mcm nak klik X tu..hehehe) bofren sue ni kecoh nak buat besday party...sibuk suh wat kek du…

Kek 3D?

Image
Alhamdulillah... Dapat tempahan kek ala2 3D. Pertama kali ni. Persoalannya reti ke nak buat?
Temanya Upin Ipin...siri kartun kegemaran katanya. Samalah dengan hero-hero kecik kat rumah ni. Walaupun dah banyak kali ulang siaran cerita tu, diorang tetap nak tengok juga. Mungkin sebab jalan cerita dan watak yang bersahaja tu yang menarik minat orang menonton agaknya.
Puas jugalah fikir nak deko macamana kek tu. Bila dah draft serba sikit nak buat camne, mulalah sedia semua bahan...deko kek cuba sedaya supaya tak sarat.. Kek asasnya Moha buat kek coklat lembab seberat 3kg. Lepas dah bentukkan barulah Moha dekokan. Bahagian yang paling sukar tu adalah bahagian nak dekolah..huhu..gigil tangan..haha
Ini jelah yang mampu disiapkan dengan kemahiran yang tak sesempurna mana.

Kek Span Vanilla dengan Fresh Cream dan Sos Butterscoth

Image
Semalam buat kek ni...sebab haritu buat kek Pecan Heaven untuk anak sedara, habis licin diorang makan..sampai encik suami pun cakap sedap...uiii bukan senang dia nak makan kek berkrim ni...selalunya ada je komplen..haritu boleh puji lak...makan 2 potong kek plak tu....uish bangga oooo....kembang jidung jap...hahaha

Tapi semalam stok kacang pecan takde...jenuh jugak cari kat Tesco...nak pergi kedai bakeri, jauh pulak...so ganti jela dengan coklat tabur...rasa kek kali ni..sedap juga..tapi xla sesedap mabeles kek pecan heaven tu...

Next time la buat pecan heaven....tu pun klu ada xtra rajin le..he3