Posts

Showing posts from October, 2014

1st Day with GB

Image
Pagi2 dah telan sebiji Gb...perasaan? Xde bau, xde rasa...okla tu..xmcm sesetengah kapsul, bila telan je, ada yg berbau cam belerang, rasa pahit...kdg tu klu sendawa blh terasa lg bau2 tu..erghhh...tp gb x. Kesan? Erm...lepas telan gb, mcm xbrp lapar pulak nk mkn sarapan....selalu tu berkeroncong dah perut mintak diisi...mkn tghari pun xbanyak...sesenduk je..tu pun susah nak habis...eh, kesan gb ke? Bagus tu..padahal masak td kira feveret jugala....apa menu tghari? Nasi putih, sup tulang, sambal belacan, ulam timun dan tomato, ikan masin, telur goreng msk 3 rasa...biasanya nasi putih ngn ikan masin n sambal plus ulam tu je, xlari 2 kali tambah..kali ni cam xberselera plk lauk2 camtu...aish....ada harapan ni... Lagi satu yg perasan sgt2, klu sebelum ni payahnye nak minum air masak...kali ni, xyah nak paksa2 diri...otometik haus je kejenya...mesti nak minum..kejap2 minum..waaa, 2 kesan yg bagus ni... Bukan tu je...badan xterasa letih pun...keje banyak gak buat td..tp xcepat penat...xm…

Kek Chocolate Moist

Image
Alhamdulillah....dapat tempahan kek lagi...kalini Kek Coklat Lembab bentuk love dengan filling fresh cream 1kg.Sebenarnya saya xde acuan bentuk hati...tapi sebab pelanggan dah mintak bentuk tu, takkan nak hampakan pulak...tapi nak gi kedai beli acuan semata, tak sempat la pulak...tempoh nak siapkan order ni 1 hari je...Jadi, gunalah acuan yang sedia ada...guna loyang 11".  3 loyang digunakan.... Bentuk love tu pulak, saya gunting je baking paper buat bentuk love...saiz ukur ikut loyang...nanti nak hias kek baru potong ikut bentuk love yg dah buat tadiSelesai membentuk kek, proses melapis kek dgn fresh cream pula...kemudian proses menghias kek..masa nilah yang mencabar kesabaran dan minda....mungkin sebab cuaca panas, krim cepat sangat cair....aduh...susahnya nak buat bentuk bunga...masa dah suntuk ni...macamana cara sekalipun, kena siapkan jugalah deko kek...sambil2 tolong suami berniaga depan rumah ni...keluar masuk peti ais kek tu semata2 nak siapkan deko..deko yang dah draft k…

Kisah Anak Hantu

Assalamualaikum....Harap semua ceria pagi ni....cuaca mendung plak...klu nk hujan, bagus juga...air tasik kat sini dah kering kontang ni....tak sesuai dah nama tempat Bandar Tasik Kesuma sebab tasik dah kering...betul2 kering sampai nampak dasarnya....Berbalik pada tajuk...."KISAH ANAK HANTU"Seram tak? Takut ke? Ala...tak yah takut...bukan cite hantu, tak seram pun....tapi kalau berkenalan dan hidup dengan anak hantu ni, tu baru kategori seram yang amat....betul2 mengerikan dan menghantui hidup anda...ataupun tekanan darah sentiasa tinggi dan susah sangat2 nak turun...atau bahasa mudahnya....NAIK DARAH!!Kisahnya macam ni...Timah (bukan nama sebenar) seorang isteri merangkap suri rumahtangga sepenuh masa. Berdasarkan cerita, dia ni tak la lawa mana...tapi sebab kulit putih tapi takla melepak sangat, kira ok la...takla sakit sangat mata memandang....(hahaha....intro je dah keluar ayat2 menyampah)....Dipendekkan cerita (sebab takut hati terbakar dan hangus kalau cerita dari awa…

Bukan yang Pertama

Image
Haritu pinjam 3 novel dari kak ipar....tamak boleh tahan...macam la nak baca semua dlm 1 hari....huhu...kalau zaman remaja dulu ye...setakat novel 400 mukasurat, 2 buah novel blh baca dlm satu hari...eleh, macam banyak sgt..hahaha...tu je terdaya...Malam tadi baru berkesempatan baca 1 novel ni...."Bukan yang Pertama" karya Salina IbrahimSerius cakap, saya hanya baca novel...biodata penulis, nama penulis kemudian baru saya tengok...alasannya saya  tak mahu memilih penulis...sebaliknya apa yang ditulis...kalau menarik penulisannya, insyaAllah saya ikuti perkembangannya....Ok berbalik pada novel "Bukan yang Pertama" ni.....Saya nak ringkaskan cerita pun, belum habis baca...nak salin semula sinopsis, nanti kena saman pulak sebab langgar hakcipta terpelihara...tggu habis baca dululah. Nanti saya gtau best ke tak novel ni...setakat ni baru baca hingga mukasurat 54...menarik juga sebenarnya...tapi ada kerja lain menanti...so, gerak dulula la ye....nanti2 kita sambung lagi…

Penkek 4 keping

Image
Assalamualaikum....Selamat pagi semua!!!!Dah sarapan? Makan apa pagi ni? Pastikan ambil sarapan sebelum mulakan kerja ye....walau secawan air...melainkan kalau berpuasa....klu puasa pun, pastikan dah sahur....ingat, badan kita nak buat kerja, perut kena isi dulu supaya boleh jana tenaga ke selruh anggota ye...kang ada pulak yg tergigil-gigil buat keje sbb dah lapar...Pagi ni saya cuma buat penkek aka lempeng je...kat rumah tinggal berdua dgn encik suami...anak2 dah sekolah...jadi xmo membazir, buat 4 keping je...
2 utk suami Letak whiping cream dgn madu Sedaaap....

Kawan

Ramai kawan? Suka berkawan? Macamana cara layan kawan?Berkawan biar beribu...tp hati2lah selalu....knp?Sebab manusia tu lain2 sifatnya....lain hati budinya...makin ramai org kita kenal, semakin kita nampak perbezaannya...Ada yg mcm lalang...depan lain, belakang lain...aduhaiiiii..boleh pening kepala layan org mcmni...Ada plk yg suka berkroni....bila xde geng, pandai cari kita, jumpa geng dia, kita depan mata pun tak dipandang dah...ok xpeAda pulak yg memilih...bukan xbagus memilih...memang kena pilih kawan yang baik...untuk tujuan yang baik...tapi kalau pilih yg ada pengaruh je, yang popular je jadi kawan dgn harapan atau ada niat tersembunyi...ikhlas ke?

Sup tulang

Sup tulang memang sedap...lagi2 klu yg fresh....harini dpt mkn sup tulang gear box fresh...mana x fresh, korban punya....mkn memang sedap...sampai berminyak mulut ngan tangan....Sumsum tulang tu sedut plk ngan straw, curah sup dlm tu...aduhaiiiii...tak cukup satu! Dah la lemak2 keliling tulang tu lembut...kenyal je...emph....sedap...sgt sedap...Habis makan, cuci tgn dan mulut...kenyang, alhamdulillah....Cukup 10 minit lepas tu, hambik ko! Berpinar mata...kepala pening sudah....padan muka! Mkn xingat dunia...hahaha...xpe, ambik je limau nipis, perah dlm air suam...minum...lama2 hilang pening...Nak resepi ke? Xpe meh nak share resepi arwah bak.....setakat ni hanya resepi dia yang sesuai ngan citarasa...power oooo sup dia...SUP TULANGBahan2;Tulang lembu
-cuci bersih2....masukkan dlm periuk besar. Masukkan air hingga penuh. Kalau ada periuk tekanan tggi, time camni sgt2la berguna...tp klu xde, kita guna je periuk biasa pun boleh....
-rebus tulang hingga daging n lemak2 sekelilingnya tu em…

Salam Aidiladha

Image
Assalamualaikum....Alhamdulillah...Raya dah....Mohon ampun dan maaf pada semua andai ada terguris rasa selama ni...su hanya manusia biasa dan su sedar, su byk kelemahan dan kekurangan...itu semua kekhilafan dari su sendiri...yg selebihnya apa jua kelebihan yg ada pd diri ni, syukur...itulah kurniaan dari Illahi...Pagi2 ni rasa pilu...sayu...su rindukan arwah bak dan kak long...juga mak dan ahli keluarga semua.....dulu kan, biasanya pg2 raya ni arwah kak long la yang paling sibuk tolong mak dan bak sediakan semua...kami2 ni jadi pak turut je...sedia menurut perintah....hmmmmSuasana pg raya memang riuh dulu...masing2 berebut giliran nak masuk bilik air...bak paling awal keluar ke masjid...ahhh...indahnya kenangan kalau diimbas semula...Tp tu dulu....skrg xlagi...nak berkumpul semua adk beradik dah susah...
Mak dah sakit...tak boleh bercakap dah....Ya...Allah....rindunya suara emas mak...sembuhkanlah dia Ya Allah....Esh...cerita sedih plk...raya kan? Xmo sedih la....inikan sebahagian da…

Amalan yang Diangkat

Image
Assalamualaikum..



Dua tiga hari ni viral bab amalan2 pada hari arafah yang diangkat kecuali orang yang bermusuh..
Maka ramailah yang bermohon maaf sesama mereka supaya setiap amalan yang dilakukan tak sia2....
Harini dapat ilmu dari sahabat blogger juga...Kak Ieta...nak baca blog kak ieta blh klik sini byk ilmu Kak Ieta share...seronok baca tau...tq Kak Ieta. 
Nak olah ayat yang Kak Ieta share tu,  tak berapa nak pakar...jadi kita copy n paste jela ye....Kak Ieta jangan marah ek...kita pastekan terus kat sini...
"Ni sahabat akak beri smlm tp lupa nk share sini berkaitan apa yg dikatakn hadis maudhu' (palsu) tu
#shbt yg share Yg dinyatakan dlm edaran tu bukan hadith.. ianya penipuan atas nama hadith tentang hari arafah. 
Sebenarnya amalan manusia ni diangkat dlm 3 keadaan iaitu :
1. Amalan harian diangkat pada setiap waktu tengahari dan malam. Hadith sahih Bukhari dan Muslim.
2. Amalan mingguan iaitu pada setiap hari Isnin dan Khamis. Sebab tu digalakkan puasa. Hadith riwayat…

Ikhlaskah?

Harini dah Sabtu...esok raya haji dah...dulu2 masa kecik, tak kira raya puasa atau raya haji, meriah sgt. Adik beradik berkumpul...makanan sedap2....tp bila ada yg dah berkawin, ada keluarga masing2, kemeriahan mula berkurang....mana taknya...kenala ikut giliran kan?Yang kesian mestilah mak ngn bak...sepatutnya hari2 macamtu lah dapat kumpul semua anak2...tp bila ada yg tak balik, terkilan tu mesti ada...mak mcm biasa.... tetap cekal dan sgt memahami situasi tu...cuma su jela mcm xblh nk terima sikit....maklumlah, dulu bujang....belum kawin..jd xfaham situasi org bekeluarga macamana..eh, seronok tau berkumpul semua adk beradik...su ada 5 abang, 4 kakak...haaa...xmeriah ke kalau berkumpul...? Klu xde je salah sorang, memang rasa tak lengkap tau...tp tu dulu...Sekarang su dah ada keluarga sendiri...alhamdulillah 11 tahun dah su berumahtangga...sejak berkahwin, memang byk yg perlu su korbankan....terutamanya perjumpaan bersama keluarga su...klu dulu su bebas kemana-mana..esh bukan merewa…