Banner

Sunday, 19 October 2014

1st Day with GB

Pagi2 dah telan sebiji Gb...perasaan? Xde bau, xde rasa...okla tu..xmcm sesetengah kapsul, bila telan je, ada yg berbau cam belerang, rasa pahit...kdg tu klu sendawa blh terasa lg bau2 tu..erghhh...tp gb x.

Kesan? Erm...lepas telan gb, mcm xbrp lapar pulak nk mkn sarapan....selalu tu berkeroncong dah perut mintak diisi...mkn tghari pun xbanyak...sesenduk je..tu pun susah nak habis...eh, kesan gb ke? Bagus tu..padahal masak td kira feveret jugala....apa menu tghari? Nasi putih, sup tulang, sambal belacan, ulam timun dan tomato, ikan masin, telur goreng msk 3 rasa...biasanya nasi putih ngn ikan masin n sambal plus ulam tu je, xlari 2 kali tambah..kali ni cam xberselera plk lauk2 camtu...aish....ada harapan ni...

Lagi satu yg perasan sgt2, klu sebelum ni payahnye nak minum air masak...kali ni, xyah nak paksa2 diri...otometik haus je kejenya...mesti nak minum..kejap2 minum..waaa, 2 kesan yg bagus ni...

Bukan tu je...badan xterasa letih pun...keje banyak gak buat td..tp xcepat penat...xmcm sblm ni, lps masak je trus macam nak tdo...penat gile...padahal masak bukan byk cam kenduri tu pun...hurm..kalau ini penangan gb, mmg xsesialah cuba produk ni..

Oh ye, terlupa nk gtau, xde side efek tau gb ni...xdela plak sakit perut memulas2 tu....sblm ni penah minum diet gold..dia punya memulas...aduhai...xsanggup....yg  ni ok plk...alhamdulillah....

K la dah pukul 2pg ni...tdo dlula...esk telan gb lg sbiji...nite all....

Assalamualaikum...

Monday, 13 October 2014

Kek 3D?

Dapat tempahan kek ala2 3D plk...alhamdulillah...tp reti ke buat?

Tema upin ipin...biasalah bdk2 klu dgn upin ipin...feveret tu...jgnkan bebudak, mak bebudak ni pun join sama tgk tv tau...huhu

Tad dah draft serba sikit nak buat camne....kek bday boy ni xleh nak bunga2 bagai.....so simple je la....

Lambat lg tarikhnya...31hb nt baru ambik...tgh mencongak harga ni....brp nak caj? Kengkawan bakers lain blh tahan gak harga kek 3D ni...ada yang sampai RM500!! Fuiyoooo.....bestnya kalau ada yang sanggup bayar saya macamtu...hehehe....tunggula....awak blom femes lagi...insyaAllah nt adalah rezeki camtu..aamiin....

Thursday, 9 October 2014

Kek Chocolate Moist

Alhamdulillah....dapat tempahan kek lagi...kalini Kek Coklat Lembab bentuk love dengan filling fresh cream 1kg.

Sebenarnya saya xde acuan bentuk hati...tapi sebab pelanggan dah mintak bentuk tu, takkan nak hampakan pulak...tapi nak gi kedai beli acuan semata, tak sempat la pulak...tempoh nak siapkan order ni 1 hari je...

Jadi, gunalah acuan yang sedia ada...guna loyang 11".  3 loyang digunakan.... Bentuk love tu pulak, saya gunting je baking paper buat bentuk love...saiz ukur ikut loyang...nanti nak hias kek baru potong ikut bentuk love yg dah buat tadi

Selesai membentuk kek, proses melapis kek dgn fresh cream pula...kemudian proses menghias kek..masa nilah yang mencabar kesabaran dan minda....mungkin sebab cuaca panas, krim cepat sangat cair....aduh...susahnya nak buat bentuk bunga...masa dah suntuk ni...macamana cara sekalipun, kena siapkan jugalah deko kek...sambil2 tolong suami berniaga depan rumah ni...keluar masuk peti ais kek tu semata2 nak siapkan deko..deko yang dah draft kat kertas xboleh nak guna dah...akhirnya free style deco jela....semoga pelanggan puas hati dengan hasil yang tak seberapa ni...


Bila dah siap, timbang...1.7kg.

Kisah Anak Hantu

Assalamualaikum....

Harap semua ceria pagi ni....cuaca mendung plak...klu nk hujan, bagus juga...air tasik kat sini dah kering kontang ni....tak sesuai dah nama tempat Bandar Tasik Kesuma sebab tasik dah kering...betul2 kering sampai nampak dasarnya....

Berbalik pada tajuk....

"KISAH ANAK HANTU"

Seram tak? Takut ke? Ala...tak yah takut...bukan cite hantu, tak seram pun....tapi kalau berkenalan dan hidup dengan anak hantu ni, tu baru kategori seram yang amat....betul2 mengerikan dan menghantui hidup anda...ataupun tekanan darah sentiasa tinggi dan susah sangat2 nak turun...atau bahasa mudahnya....NAIK DARAH!!

Kisahnya macam ni...

Timah (bukan nama sebenar) seorang isteri merangkap suri rumahtangga sepenuh masa. Berdasarkan cerita, dia ni tak la lawa mana...tapi sebab kulit putih tapi takla melepak sangat, kira ok la...takla sakit sangat mata memandang....(hahaha....intro je dah keluar ayat2 menyampah)....

Dipendekkan cerita (sebab takut hati terbakar dan hangus kalau cerita dari awal), si timah ni ada penyakit "M". Besar punya M suda duduk itu dalam punya kapla...perangai mengalahkan diva...rasanya diva pun lagi bagus dari dia...apa tu M? Malas, mengada, memerintah, manja melampau, mereng, meroyan!

Nak kata anak orang kaya, bukan....nak kata kerja bagus sangat dulu sblm kawin pun bukan....entah....tak tau punca....kenapa dia perangai macamtu,...

Kerja rumah semua tak boleh buat....yang dia boleh buat cuma makan, tido, tgk tv....tu je....jgn suruh buat kerja lain..alamat perang dunia la jawabnya....

Punyala diva si timah ni, sampaikan nak minum pun telefon mak mentua suruh sediakan...ko agak2la timah....patutnya ko yg buatkan air utk mak ko tu...bukan dia sediakan utk ko..itu baru pasal minum...belum pasal benda2 lain lagi...

Si timah ni ada baby comel...ikut muka suami dia, memang comella..(errr dgr2 cerita dah preggy semula...huhu....alhamdulillah) lecehnya si timah ni, dia 'sayang' sangat kat baby tu hinggakan ada beberapa peraturan kalau nak pegang baby dia....antaranya,

-basuh tangan bersih2 dulu (langkah berjaga2 ni xnak baby kena jangkitan kuman ok), bagus2...kesian juga kat baby kalau sakit...nt diva tak boleh tgk tv pulak...

-kalau nak cium baby, jgn kuat2 ( ni mesti takut air liur kena kulit baby....busuk nt), pun bagus jugak (nanti kalau busuk, orang kata tak pandai jaga pulak)

-kalau ada budak2 xcomel dan xwangi, jgn suka2 nak kerumun baby timah....nt muka si timah terpampang jelas muka geli geleman....sape sakit hati nt? Haaa...pandai....tentu2lah mak ayah budak tu kan..? Timah....timah...

Sape tak sayang anak? Semua orang sayang anak dan taknak anak sakit...tapi langkah berjaga2 si timah ni agak over plak....yang herannya bawak anak pegi shopping kompleks, boleh pulak...tak takut pulak jangkitan kuman...

Terkini, mak mentua dia tak sihat....jalan guna tongkat...tapi disebabkan si timah ni diva, dia rasa dia tak boleh mencemar duli ziarah mak mentua dia...sebaliknya mak mentua dia kena menghadap dia sebab dia nak tengok keadaan mak mentua dia...adoiiiii timah camne tak dapat tittle anak hantu?

Bertuah badan ko timah....untung ko dapat mertua yang baik melayan kehendak ko, suami yang penyabar (walau penat balik kerja, sambung buat kerja rumah pulak..)

Baguslah timah ada yang rajin melayan ko...tapi jangan la melampau sangat timah...takut satu masa nanti orang tak tahan dah melayan perangai ko yang mengalahkan anak raja ni, masa tu....boleh jalan ar sama lu!

Ini bukan sebab jeles tau...xde masa nak jeles ngan timah...cuma tak puas hati perangai timah yang menjengkelkan tu...so annoying ok....eeeeuuuuu....where ur respect to olders? Kalau dah sampai mak sendiri pun naik menyampah dengan ko, what u aspect from others? Berubahlah timah....dah ramai bagi nasihat kan....? Jgn besarkan sangat kepala tu...nanti berat, susah nak jalan....dah tak dapat soping kat body shop...ngeeee

Oklah....tak pandai sangat nak olah ayat bagi menarik...just taip apa je terlintas kat kepala....

Pesanan untuk semua menantu, jangan tiru perangai timah....nt jadi ank hantu....

Adios!!

Wednesday, 8 October 2014

Bukan yang Pertama

Haritu pinjam 3 novel dari kak ipar....tamak boleh tahan...macam la nak baca semua dlm 1 hari....huhu...kalau zaman remaja dulu ye...setakat novel 400 mukasurat, 2 buah novel blh baca dlm satu hari...eleh, macam banyak sgt..hahaha...tu je terdaya...

Malam tadi baru berkesempatan baca 1 novel ni....

"Bukan yang Pertama" karya Salina Ibrahim

Serius cakap, saya hanya baca novel...biodata penulis, nama penulis kemudian baru saya tengok...alasannya saya  tak mahu memilih penulis...sebaliknya apa yang ditulis...kalau menarik penulisannya, insyaAllah saya ikuti perkembangannya....

Ok berbalik pada novel "Bukan yang Pertama" ni.....

Saya nak ringkaskan cerita pun, belum habis baca...nak salin semula sinopsis, nanti kena saman pulak sebab langgar hakcipta terpelihara...tggu habis baca dululah. Nanti saya gtau best ke tak novel ni...setakat ni baru baca hingga mukasurat 54...menarik juga sebenarnya...tapi ada kerja lain menanti...so, gerak dulula la ye....nanti2 kita sambung lagi....daaaaaa.....

Penkek 4 keping

Assalamualaikum....

Selamat pagi semua!!!!

Dah sarapan? Makan apa pagi ni? Pastikan ambil sarapan sebelum mulakan kerja ye....walau secawan air...melainkan kalau berpuasa....klu puasa pun, pastikan dah sahur....ingat, badan kita nak buat kerja, perut kena isi dulu supaya boleh jana tenaga ke selruh anggota ye...kang ada pulak yg tergigil-gigil buat keje sbb dah lapar...

Pagi ni saya cuma buat penkek aka lempeng je...kat rumah tinggal berdua dgn encik suami...anak2 dah sekolah...jadi xmo membazir, buat 4 keping je...


2 utk suami
Letak whiping cream dgn madu
Sedaaap....

Tuesday, 7 October 2014

Kawan

Ramai kawan? Suka berkawan? Macamana cara layan kawan?

Berkawan biar beribu...tp hati2lah selalu....knp?

Sebab manusia tu lain2 sifatnya....lain hati budinya...makin ramai org kita kenal, semakin kita nampak perbezaannya...

Ada yg mcm lalang...depan lain, belakang lain...aduhaiiiii..boleh pening kepala layan org mcmni...

Ada plk yg suka berkroni....bila xde geng, pandai cari kita, jumpa geng dia, kita depan mata pun tak dipandang dah...ok xpe

Ada pulak yg memilih...bukan xbagus memilih...memang kena pilih kawan yang baik...untuk tujuan yang baik...tapi kalau pilih yg ada pengaruh je, yang popular je jadi kawan dgn harapan atau ada niat tersembunyi...ikhlas ke?

Sup tulang

Sup tulang memang sedap...lagi2 klu yg fresh....harini dpt mkn sup tulang gear box fresh...mana x fresh, korban punya....mkn memang sedap...sampai berminyak mulut ngan tangan....

Sumsum tulang tu sedut plk ngan straw, curah sup dlm tu...aduhaiiiii...tak cukup satu! Dah la lemak2 keliling tulang tu lembut...kenyal je...emph....sedap...sgt sedap...

Habis makan, cuci tgn dan mulut...kenyang, alhamdulillah....

Cukup 10 minit lepas tu, hambik ko! Berpinar mata...kepala pening sudah....padan muka! Mkn xingat dunia...hahaha...xpe, ambik je limau nipis, perah dlm air suam...minum...lama2 hilang pening...

Nak resepi ke? Xpe meh nak share resepi arwah bak.....setakat ni hanya resepi dia yang sesuai ngan citarasa...power oooo sup dia...

SUP TULANG

Bahan2;

Tulang lembu
-cuci bersih2....masukkan dlm periuk besar. Masukkan air hingga penuh. Kalau ada periuk tekanan tggi, time camni sgt2la berguna...tp klu xde, kita guna je periuk biasa pun boleh....
-rebus tulang hingga daging n lemak2 sekelilingnya tu empuk dan lembut..

Rempah intuk tumis:
1btg Kayu manis
4 biji Cengkih
4 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 inci halia-dikisar halus
1 inci lengkuas-dikisar halus
4 ulas bawang putih-dikisar halus
4 biji bawang merah-dikisar halus
2 btg serai - dititik
1 peket Rempah sup Adabi-bancuh dgn sedikit air

-tumis semua bahan kecuali rempah sup sehingga naik bau dan sedikit garing
-masukkan rempah sup..kacau sebati hingga pecah minyak
-Masukkan ke dalam periuk yg berisi tulang yg direbus td
-kacau sebati, masukkan garam dan perisa....siap

Bila nak makan, taburkan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng....

Sunday, 5 October 2014

Salam Aidiladha


Assalamualaikum....

Alhamdulillah...

Raya dah....

Mohon ampun dan maaf pada semua andai ada terguris rasa selama ni...su hanya manusia biasa dan su sedar, su byk kelemahan dan kekurangan...itu semua kekhilafan dari su sendiri...yg selebihnya apa jua kelebihan yg ada pd diri ni, syukur...itulah kurniaan dari Illahi...

Pagi2 ni rasa pilu...sayu...su rindukan arwah bak dan kak long...juga mak dan ahli keluarga semua.....dulu kan, biasanya pg2 raya ni arwah kak long la yang paling sibuk tolong mak dan bak sediakan semua...kami2 ni jadi pak turut je...sedia menurut perintah....hmmmm

Suasana pg raya memang riuh dulu...masing2 berebut giliran nak masuk bilik air...bak paling awal keluar ke masjid...ahhh...indahnya kenangan kalau diimbas semula...

Tp tu dulu....skrg xlagi...nak berkumpul semua adk beradik dah susah...
Mak dah sakit...tak boleh bercakap dah....Ya...Allah....rindunya suara emas mak...sembuhkanlah dia Ya Allah....

Esh...cerita sedih plk...raya kan? Xmo sedih la....inikan sebahagian dari pengorbanan..apalah sangat jika nak dibandingkan dgn pengorbanan Nabi Ibrahim dan anaknya Nabi Ismail...kan?

Sempena hari raya su sekeluarga dan semua ahli #kelabbloggerbenashaari seikhlas hati mengucapkan kepada semua umat Islam,

"Selamat Menyambut Aidil Adha"

Saturday, 4 October 2014

Amalan yang Diangkat

Assalamualaikum

Dua tiga hari ni viral bab amalan2 pada hari arafah yang diangkat kecuali orang yang bermusuh...maka ramailah yang bermohon maaf sesama mereka supaya setiap amalan yang dilakukan tak sia2....

Harini su dapat ilmu dari sahabat blogger juga...kak ita...nak baca blog kak ieta blh klik sini byk ilmu kak ieta share...seronok baca tau...tq kak ieta

Nak olah ayat yang kak ieta share tu, su bukan pakar...jadi su copy n paste jela ye....kak ieta jgn marah ek...kita pastekan terus kat sini...

"Ni sahabat akak beri smlm tp lupa nk share sini berkaitan apa yg dikatakn hadis maudhu' (palsu) tu
#shbt yg share

Yg dinyatakan dlm edaran tu bukan hadith..ianya penipuan atas nama hadith tentang hari arafah

Sebenarnya amalan manusia ni diangkat dlm 3 keadaan iaitu :
1. Amalan harian diangkat pada setiap waktu tengahari dan malam. Hadith sahih Bukhari dan Muslim.

2. Amalan mingguan iaitu pada setiap hari Isnin dan Khamis. Sebab tu digalakkan puasa. Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad, Tirmizi dll..

3. Amalan tahunan iaitu pada bulan Sya'ban. Ni pun Nabi sebut baginda suka diangkat amalan baginda dlm keadaan baginda puasa.

Hadith riwayat Imam Ahmad dan Nasa'iy..

Yg khusus menyebut perihal hari Arafah ni, jawabnya tak de hadith seperti itu. Jadi ianya dihukumkan palsu. Istilah dlm ilmu hadith disebut  لا أصل له iaitu tiada asalnya.palsu la tu..

Tp perlu diingat bahawa dlm hadith berkaitan amalan hari Isnin dan Khamis yg diangkat tu, ada beberapa riwayat yg sebut bahawa amalan seseorang tu diangkat melainkan org yg bermusuh..yg ni ada..dlm riwayat tu dijelaskan lagi bahawa amalan org yg bermusuh ni dikemudiankan..kiranya dah last2 baru la kena hisab..maknanya tak comel laa nasib org yg  bermusuh ni..tp hadith ni hanya pada hari Isnin dan Khamis dan bukan pada hari Arafah..
Utk hari Arafah, memadai dengan hadith2 sahih yg lain, yg cukup banyak menerangkan fadhilatnya..

Sebaik2 petunjuk ad alah petunjuk Rasulullah صلى الله عليه وسلم.

Wallaahu a'lam#.

Haaa ada lg satu....yg ni kawan kat grup wasap plak share...
Kami panggil omak...tq omak..ok jom baca yg ni jugak....

"Tidak ada satu amal sholeh yang lebih dicintai oleh Allah melebihi amal sholeh yang dilakukan pada hari-hari ini (yaitu 10 hari pertama bulan Dzul Hijjah).”

Para sahabat bertanya: “Tidak pula jihad di jalan Allah?”

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam menjawab: “Tidak pula jihad di jalan Allah, kecuali orang yang berangkat jihad dengan jiwa dan hartanya namun tidak ada yang kembali satupun.”

Jika puasa di sepuluh hari awal Dzulhijjah dikatakan utama, maka itu menunjukkan bahwa puasa pada hari-hari tersebut lebih utama dari puasa Senin-Kamis, puasa tiga hari setiap bulannya, bahkan lebih afdhol dari puasa yang diperbanyak oleh seseorang di bulan Muharram atau di bulan Sya’ban. Puasa di sepuluh hari pertama Dzulhijjah bisa dikatakan utama karena makna tekstual yang dipahami dari sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam.

Yang menjadi dalil keutamaan puasa pada awal Dzulhijjah adalah hadits dari Hunaidah bin Kholid, dari istrinya, beberapa istri Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam mengatakan,
عَنْ بَعْضِ أَزْوَاجِ النَّبِىِّ -صلى الله عليه وسلم- قَالَتْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- يَصُومُ تِسْعَ ذِى الْحِجَّةِ وَيَوْمَ عَاشُورَاءَ وَثَلاَثَةَ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ أَوَّلَ اثْنَيْنِ مِنَ الشَّهْرِ وَالْخَمِيسَ.
“Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam biasa berpuasa pada sembilan hari awal Dzulhijah, pada hari ‘Asyura’ (10 Muharram), berpuasa tiga hari setiap bulannya, …”

Kata Ibnu Rajab Al
[8:34am, 04/10/2014] Omak Kbba: صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِى قَبْلَهُ وَالسَّنَةَ الَّتِى بَعْدَهُ وَصِيَامُ يَوْمِ عَاشُورَاءَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِى قَبْلَهُ
“Puasa Arofah dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu dan setahun akan datang. Puasa Asyuro (10 Muharram) akan menghapuskan dosa setahun yang lalu.”

Hadits ini menunjukkan bahwa puasa Arofah lebih utama daripada puasa ‘Asyuro. Di antara alasannya, Puasa Asyuro berasal dari Nabi Musa, sedangkan puasa Arofah berasal dari Nabi kita Muhammad shallallahu ’alaihi wa sallam.

Keutamaan puasa Arofah adalah akan menghapuskan dosa selama dua tahun dan dosa yang dimaksudkan di sini adalah dosa-dosa kecil. Atau bisa pula yang dimaksudkan di sini adalah diringankannya dosa besar atau ditinggikannya derajat."

Ok....itulah serba sikit penjelasan berkenaan hal ni.....

Apapun, tak salah jadikan amalan minta maaf pada setiap masa...sebab kita cuma manusia biasa...kadang-kala ada ketikanya apa yg kita cakap, kita buat, samada sedar atau tak, ada mengguris hati orang lain...kita tak sempurna....

Su sendiri mohon maaf pada semua....su bukan yang terbaik...namun su cuba jadi yg terbaik...andai ada kesilapan yg su lakukan, tegurlah...walau pahit...tetap cuba su telan....

Ikhlaskah?

Harini dah Sabtu...esok raya haji dah...dulu2 masa kecik, tak kira raya puasa atau raya haji, meriah sgt. Adik beradik berkumpul...makanan sedap2....tp bila ada yg dah berkawin, ada keluarga masing2, kemeriahan mula berkurang....mana taknya...kenala ikut giliran kan?

Yang kesian mestilah mak ngn bak...sepatutnya hari2 macamtu lah dapat kumpul semua anak2...tp bila ada yg tak balik, terkilan tu mesti ada...mak mcm biasa.... tetap cekal dan sgt memahami situasi tu...cuma su jela mcm xblh nk terima sikit....maklumlah, dulu bujang....belum kawin..jd xfaham situasi org bekeluarga macamana..eh, seronok tau berkumpul semua adk beradik...su ada 5 abang, 4 kakak...haaa...xmeriah ke kalau berkumpul...? Klu xde je salah sorang, memang rasa tak lengkap tau...tp tu dulu...

Sekarang su dah ada keluarga sendiri...alhamdulillah 11 tahun dah su berumahtangga...sejak berkahwin, memang byk yg perlu su korbankan....terutamanya perjumpaan bersama keluarga su...klu dulu su bebas kemana-mana..esh bukan merewang tak tentu hala...no no no...su dulu suka ziarah abg dan kakak su...mggu pertama n ketiga wajib blk tgk mak ngan bak...mggu kedua dan keempat samada umah kakak atau abang..

Tapi sejak kawin, su xboleh lagi buat macamtu...terkilan jugak...tapi mungkin inilah yang su kena terima...perempuan lepas kawin kena ikut suami...nak kemana2 kalau suami izinkan baru boleh pergi...bila dah duduk jauh dari keluarga ni, jarang sangat dah jumpa adk beradik yg lain...rindunya suasana dulu...

Skrg bak dah takde...kak long pun dah takde...Al-Fatihah utk keduanya...semoga Allah tempatkan mereka dalam golongan org yg beriman...aamiinnn.....dan rindu itu tak pernah hilang....mak pulak terlantar atas katil...xmampu bersuara..sesekali airmata mengalir di pipi tuanya...dan su? Hanya menahan sebak di dada....

Banyak yang terpaksa dikorbankan sejak berkahwin...ikhlas ke hati su ni?

KUE TIAW SEMPOI VS SUPLIMEN

Assalamualaikum.... selamat pagi.. Pagi ni buat kue tiaw goreng sempoi jelah... betul-betul punya sempoi langsung tak letak apa-apa ren...